Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ojojojo132123

ciąża a umowa na czas określony

Polecane posty

Gość ojojojo132123

mam pytanie jestem w ciąży :) a umowę mam do końca sierpnia. Czy pracodawca ma prawo mnie zwolnić? Czy przysługuje mi zwolnienie do porodu? Jak to jest?

z końcem sierpnia umowa wygasa pracodawca nie musi Cie zwalniać, bo będziesz zwolniona automatycznie - koniec umowy = koniec pracy pracodawca nie ma obowiązku przedłużania umowy, niezależnie od okolicznosci

Gość ojojojo132123
no dobrze a jak pójdę na l4?

Gość frojlajnn
umowa zostaje przedluzona do dnia porodu, jednak po urodzeniu przez czas taki, jak trwalby urlop macierzynski, bedziesz dostawala zasilek macierzynski, tyle ze z zusu a nie z pracy. mozesz sobie isc na l4, nawet lepiej, skoro i tak cie zwolnia, to korzystaj.

Gość ojojojo132123
no właśnie nie byłam pewna jak to jest. A nie ma znaczenia ze to jest dopiero drugi miesiąc mojej pracy? Najpierw miałam miesiąc na próbę a teraz na 3 miesiące. No i wiem że jak szef się dowie to najpewniej wylecę ;-O

Jezeli umowa uległaby rozwiązaniu po pierwszym trymestrze ciaży, to zostaje ona przedłużona do dnia porodu, potem j.w. zasiłek wypłaca zus, po wydaniu przez firme świadectwa pracy i druku z-3. Musisz pracodawce niezwłocznie zawiadomić o porodzie, wtedy nie bedziesz zbyt długo czekac na pieniądze z zus- u. A swoją drogą nie dziwie się pracodawcy, że się wkurzy, u siebie w firmie też mam taką sytuację. Chyba, że to wpadka, to wtedy jesteś tylko nieopdpowiedzialna, a jeśli to zaplanowałaś, aby uzyskac ubezpieczenie to jesteś jeszcze wyrachowana. Dużo zdrowia.

Gość a który to tc?
w którym tygodniu jesteś? Kiedy masz datę porodu?

Gość ojojojo132123
jestem w ósmym tygodniu. Powiem tak, nie planowałam tej ciąży ale cieszę się że w nią zaszłam bo długo nie wychodziło.

a ja Ci gratuluję, pracodawca nie ma prawa cię zwolnić. Swoją drogą dziwię się NOITAK że tak na nią najeżdżasz. Prawie każda kobieta chce być matką. zresztą mało który pracodawca jest fair wobec pracowników także powinni mieć jak najwięcej takich sytuacji :)

oczywiście nie może prawnie zwolnić ale umowa samoczynnie wygasa i jej nie przedłuży w rzeczywistości postąpi zgodnie z prawem bo jej nie zwolni , tylko umowa wygasła

bzdurrra...., a ja się Tobie dziwię, że najezdźasz na mnie. Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka, nie wszyscy pracodawcy są źli i nie wszyscy pracownicy są uczciwi, nie uważasz ? Mam swoje zdanie na ten temat, nie skrytykowałam macierzyństwa tylko sposób postawienia pracodawcy w takiej sytuacji. I tym sposobem w naszym kraju jest jak jest. Odpowiedziałam dziewczynie i tyle w temacie.

Zgodnie z art. 177 1 kp pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. Zakaz ten obejmuje więc wszelkie oświadczenia woli pracodawcy, zmierzające do zakończenia stosunku pracy. Dodatkowo, jeżeli pracownica już po otrzymaniu wypowiedzenia przedstawi zaświadczenie stwierdzające, że w chwili jego otrzymania była już w ciąży, wypowiedzenie staje się bezskuteczne.

nie wypowie jej umowy bo samoczynnie wygaśnie😴 to nie jest wypowiedzenie ani zwolnienie zresztą sama autorka nie powiedziała na jaką umowę pracuje - zlecenie, o prace , o dzieło dyskusja która sie toczy nie jest poparta wyznacznikami prawnymi tylko sie upieracie że ciąża jest wspaniała i nic jej sie nie stanie mniej emocji a więcej myślenia logicznego zalecam

bzdurrra........-> pracodawca jej nie zwalnia, nie wypowiada umowy nie rozwiązuje umowy z nią kończy sie umowa w sierpniu i tyle istnieje prawdopodobieństwo że nie przedłuży no i niech autorka powie jaki rodzaj umowy ma i jaki pakiet socjalny bo dyskusja oparta na zaciekłej obronie że nic jej sie nie może stać nie wiem czy jest dla jej dobra

Gość ojojojo132123
mam umowę o pracę, kończy mi się ostatniego sierpnia. Wg. tego linku który bzdura podała oznacza to że umowa musi automatycznie zostać przedłużona do terminu rozwiązania? Nie proszę was o wykłady moralności ani o komentarze tylko o to by ktoś mi powiedział jak to jest, najlepiej ktoś kto był w takiej sytuacji

Gość no tak do terminu
porodu automatycznie się przedłuża umowa na czas określony która wygasałaby po 3 mies. ciąży. Umowa przedłużona wygaśnie w dniu porodu i od tego momentu ZUS wypłaca zasiłek macierzyński.

Gość ojojojo132123
no ostatniego sierpnia już będzie 4 miesiąc więc mnie ta "ochrona" obejmuje

Gość ojojojo132123

Gość ojojojo132123

Gość reddd
Noitak czyli kazda kobieta chcac miec dziecko powinna miec stala umowe bo inaczej to jest nieodpowiedzialna naciagaczka.Dziwny tok myslenia.

Gość ojojojo132123

Hej Jeśli masz umowę o pracę i obecnie jesteś w 8 tygodniu a umowa kończy się na koniec sierpnia (czyli po 3 m-cu ciąży) pracodawca ma obowiązek przedłużyć ci umowę do dnia porodu. Później jak ktoś tu już pisał wcześniej będzie ci się należał zasiłek macierzyński który wypłaca ZUS i wynosi on tyle ile zarabiasz (chyba że masz jakieś premie to się później jakoś dodatkowo wylicza ale nie wiem jak). Tylko pamiętaj że teraz możesz ubiegać się o dodatkowe 2 tygodnie macieżyńskiego i taki wniosek w ZUS też trzeba złożyć wtedy będą ten zasiłek wypłacać o 2 tyg dłużej, ale o tym to ci pewnie w ZUS powiedzą.

Gość reddd
Noitak czyli kazda kobieta chcac miec dziecko powinna miec stala umowe bo inaczej to jest nieodpowiedzialna naciagaczka.Dziwny tok myslenia.

Gość ojojojo132123
Od maja pracuję. Dokładnie od 5-tego mam umowę.

Gość ojojojo132123
nie jeszcze nic nie przedstawiałam. I nie myślcie sobie że jest to Bóg wie jaka praca bo są to zwykłe delikatesy :-O

wynika z tego że jesteś chroniona ale nie oznacza to że pracodawca jest lojalny jaki rodzaj pracy wykonujesz ? u prywaciarza , budżetówce czy korporacji ?

Gość ojojojo132123
w delikatesach, prywatny sklep