Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jużż sama nie wieM

dieta 5.mies. dziecka

Polecane posty

Gość jużż sama nie wieM

Karmię dziecko piersią. W podręcznikach wyczytałam, że jeśli się tak karmi, to pierwsze jedzenie daje się po 6 miesiącach. I to ma być jabłko czy marchewka, które nie zastępują karmienia piersią. Rozmawiałam z lekarzem i powiedział, że wystarczy odczekać 5 i pół miesiąca i dać zupę jarzynową, która zastąpi jedno karmienie piersią. A marchewkę czy jabłko to później. Ja już zgłupiałam.. Nie wiem kiedy i co mam dać. A, i mówił, żeby podawać gluten (łyżeczka ugotowanej kaszki manny), ale nie powiedział jak często. Pomocy..

Gość jużż sama nie wieM
nikt nic nie wie?

Gość takajednamama28
W zupce jarzynowej masz od razu mix składników a to byłoby za dużo na raz dla ukłądu trawiennego który po raz pierwszy otrzymuje coś innego niż mleko. Mam 6 miesięcznego synka i ja zaczęłam w ten sposó: Najpierw kaszka kukurydziana (dwie małe łyżeczki dodane do mleka odciągniętego i podawane łyżeczką, jeżeli kupisz kaszkę gotową na mleku to podaj tak samo. Następnie po 10 dniach do diety włączyłam marchewkę i podawałam od 3 łyżeczek i zwiększałam o jedną łyżeczkę (podawałam przez tydzień by potem włączyć kolejny skłądnik tym razem dynię i podawałam w ten sam sposób przez tydzień . Jak już przyzwyczaisz dizekco do conajmniej kilku warzyw to łączysz je ziemnaczkiem a potem to już zastępujesz takim menu jedną porcję mleczną. Uwaga, na przykład mój synek nadal traktuje mleko jak posiłek główny więc najpierw podaję mu pierś a potem dopiero obiadek bo w innym wypadku marudzi a wody pić nie chce. Jeżeli wprowadzisz warzywa i maluch je polubi i zaakceptuje to podaj jabłuszko a potem gruszkę i nie podawaj zbyt dużo owoców gdyż warzywa są wartościowsze. Jadłospis mojego synka wygląda tak że otrzymuje 5 posiłków mleka dziennie, jedna porcja (kilka łyżeczek jabłuszka w gruszce (przed południem) czasem dodaję do owoców kaszki jaglanej (łyżeczka) potem po południu dostaje np. dynię z ziemnaczkami (do 8 łyżeczek) a na wieczór kaszkę ryzowo kukurydzianą (3 łyzki stołowe z moim mlekiem).

Gość takajednamama28
gluten niby pwinno się już wprowadzać ale mnie pediatra kazał dopiero po 7 miesiącu i po 7 miesiacu podawać też pół żółtka co drugi dzień. Mięso zacznij podawać na samym końcu kiedy maluch nauczy sietrawić warzywa, kaszki i owoce czyli jakoś po 3 tygodniach i zacznij od indyka bądż kurczaka a cielęcinkę podaj na samym szarym końcu. Pamiętaj że jak wprowadzisz stały pokarm to będziesz musiała dopajać malucha wodą bądź rozcieńczonym sokiem marchwiowym w wodą mineralną (sam sok marchwiowy słuzy raczej jako przekąska i dostarczyciel witamin a rozcieńczony na ugaszenie pragnienia). Powodzenia:)

Gość jużż sama nie wieM
Bardzo dziekuje za odpowiedz:) Faktycznie racja, ze zupa to za duzy mix i atak na uklad pokarmowy. Zastosuje sie do Twoich rad:)