Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szczotkapastakubekciepławoda

Szczotkowanie zębów u roczniaka

Polecane posty

Gość szczotkapastakubekciepławoda

Jaką pastę do zębów polecacie dla takiego dziecka, czy są pasty do zębów dla takich małych dzieci?

Gość olinekolinek
My używamy od pierwszego roczku pasty ELMEX dla dzieci od 1 do 6 lat.

Gość co wy gadacie
mam znajomą dentystkę i ona mówi: tylko ELMEX jest taki od 1-6 lat może jest trochę droższa ale taka tubka pasty starcza naprawdę na bardzo długo

Gość Żele z Ziajki
Fajny jest Magiczny żel do mycia ząbków z Ziajki. A pierwsza pasta to Elmet (tak to się nazywa? Bo już zapomniałam) w biało- pomarańczowym opakowaniu. Lekarze polecali, że najlepsza. Kupowałam w aptece za ok.12 zł

Gość Żele z Ziajki
Sorki, przypomniało mi się- ELMEX. Dawno jej nie kupowałam, bo córka jest już duża i sama sobie wybiera te żele.

A co to te żele z ziajki bo szczerze mówiąc ja ich nie znam? Córce na początku kupowałam też elmex :) Teraz różne...

Gość Żele z Ziajki
W białej tubce, pisze: "Czarodziejski żel do zębów dla dzieci Czary Mary" od 2-6 lat. Na opakowaniu jest jeż imieniem Remigiusz :D. Zresztą ja w ogóle polecam kosmetyki z Ziaji dla dzieci.

Gość trufelkowa
moje dziecko uwielbia ten czarodziejski zel z ziajki-niebieski i myje zeby 5 razy dziennie

ale on się tylko nazywa czarodziejski czy np zmienia kolor tak jak płyn do kąpieli? Córkę fascynują takie czary mary dlatego pytam ;P

Gość superstart
My używamy NENEDENT-BABY jest od 6 miesiąco do 24 miesiąca do tego dołączona jest silikonowa szczoteczka.

Gość Żele z Ziajki
Niestety, żadnego hokus-pokus tam nie ma. Pasta ma intensywnie niebieski kolor i przyjemny smak. Więc te czary tylko z nazwy :). Ale faktem jest że córka ma zdrowe zęby i jak była mniejsza to najchętniej non-stop czyściłaby ząbki.

Gość Żele z Ziajki
Niestety, żadnego hokus-pokus tam nie ma. Pasta ma intensywnie niebieski kolor i przyjemny smak. Więc te czary tylko z nazwy :). Ale faktem jest że córka ma zdrowe zęby i jak była mniejsza to najchętniej non-stop czyściłaby ząbki.

Dzięki dziewczynki :D Chyba kupię jej ten żelik ;) Ucieszy się :D

Gość dwqedqwedq
Ja mam w okolicy zakłady nawozów fosforowych i zbyt dużo lotnego flkuoru w powietrzu. Dzieci więc u nas nie powinny uzywac past z fluorem o czym mało kto wie a tych past jest jeszcze mniej. Wybrałam pastę Ziajka "od pierwszego ząbka", malinową i tej się z córcią (1,5 roku) trzymamy.

Gość karolina misiak
Miękka szczoteczka, ajona, systematyczne mycie i przede wszystkim przekonywanie, że porządne mycie jest absolutną podstawą w higienie. My mówiliśmy córce, że koledzy w przedszkolu będą się śmiali, jeśli nie umyje ;-)

Gość gość
Tak samo jak u dorosłego - systematyczność, metoda wymiatania, pasta bez fluoru. I istotne żeby zaczynać już od pierwszego ząbka. Dzięki temu zęby na pewno będą utrzymane w doskonałej kondycji.

Gość anna damian
Szczoteczka musi być miękka. Kolejna kwestia to pasta bez fluoru. A myje się te zęby od pierwszego ząbka. Dzięki temu dziecko nie będzie miało później problemów - gwarantuję.

Gość gość
Metoda wymiatania, często zmieniana szczoteczka, idealnie jeśli pastą będzie ajona i wszystko powinno być w najlepszym porządku, a czy tak będzie, to już wszystko zależy od was. U nas to wystarczy - wszyscy domownicy mają zęby w idealnym stanie.

Gość gość
Tylko uważaj autorko z tym szczotkowaniem. Dziecku w tym wieku wyżynają się zęby i ma bolące rozpulchnione dziąsełka, a szczotkowanie może je tylko jeszcze bardziej podrażnić

Gość gość
My poki corka nie wypluwa uzywamy pasty bez fluoru- ziajka, nenedent. Jak przestanie polykac to raz na jakis czas pewnie elmex.

Gość kianan
Szczotkowanie to na pewno pastą ajona, duże znaczenie ma systematycznośc, i w zasadzie w taki sposób można tym zębom przywrócić normalność. W moim przypadku to zdecydowanie pomogło. W chwili obecnej zęby są w na prawdę dobrym stanie.

Gość gość
elmex od 1 zabka do 6 lat

Gość gość
Szczoteczka miękka, pasta to ajona bez fluoru. Do tego dbałość o systematyczność i zęby powinny być w idealnej kondycji. Wiadomo, że efekt nie pojawi się od razu, ale po czasie zmiany zdecydowanie zauważycie.

Gość marta pawlik
Tutaj akurat ze wszystkim się zgadzam. Duże znaczenie ma systematyczne szczotkowanie, ajona jest ok, szczoteczka miękka, zmieniana co trzy miesiące, mycie metodą wymiatania - zęby powinny być w idealnym stanie.

Gość gość
Najlepiej jeśli zaczniecie od miękkiej szczoteczki i pasty bez fluoru. Jesli zadbacie o zęby od samego początku, to żadne problemy z nimi nie powinny się pojawiać.

Gość hansik
Miękka szczoteczka, pasta ajona, odpowiednie szczotkowanie i w ten sposób powinno być lepiej. Akurat u mnie ta diametralna poprawa przyszła bardzo szybko, tj. u naszego dziecka. I tak powinno być.

Gość gość
Ja na razie nie używałam pasty u mojego roczniaka. Moze mi ktoś powie czy dziecko nie połyka tej pasty. Jak to w ogóle wygląda? Mój synek lubi szczoteczke i daje sobie czyścić ząbki, ale sama woda. Chyba czas na pastę.

Gość gość
Oczywiście połyka. Dlatego zanim nauczy się wypluwać, pasta nie powinna zawierać fluoru.