Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gaedrw

kiedy na pole

Polecane posty

Gość gaedrw

mój synek ma 2 tyg dzis jest ładna pogoda, chciałabym go zaczac zabierać na pole, ale nie wiem na jak długo i czy trzeba najpierw werandowac?

Gość tikal
nie werandowac, wyjsc moglas juz 2 dni po wyjsciu ze spitala

Gość gabi.s.
na pole?? werandowac? co to za slang?

Gość gabi.s.
idziesz na wykopki czy jak? zbierac truskawki? wyrywac chwasty? z noworodkiem?

W różnych regionach, różnie się mówi. To takie dziwne? na pole = na dwór. Nie musisz werandować, możesz wyjść, tym bardziej jak dziecko ma już 2 tygodnie.

jest lato, nie musisz dziecka werandować, ubierz dziecko odpowiednio do pogody, i wyjdź sobie na 30 min, uważaj jedynie żeby nie było wiatru i dziecka nie owiało.z dnia na dzień wydłużaj siebie czas spaceru.

Gość a ja wam opowiem
tikal ze szpitala trzeba był przyjść piechotą w ramach pierwszego spaceru może? ale jesteś głupia

Gość no normalnie na pole
A na dwór to lepiej? Ja nigdzie dworów (królewskich) nie widzę:)

Gość okjiuy
Pole.... rozumiem gwary, ale dlaczego nie mówicie poprawnie, dwór tez nie koniecznie ale poprostu na spacer!

Gość pewnie, że możesz z maleństwem
wychodzić na dwór, ale najlepiej do południa lub po południu ze względu na intensywnie świecące słońce

Gość mama po raz pierwszy
Ja urodzilam 3 tygodnie temu.. Ze szpitala wyszlam juz na drugi dzien i w ten sam dzien polecano mi juz wyjsc z dzieckiem na spacer. Ale ja odczekalam jeszcze 3 dni i wyszlam na chwile-oczywiscie dziecko opatulilam-ja mieszkam w Szkocji, wiadomo jaki tu klimat. Przez pierwsze dwa tygodnie przychodzila do mnie codziennie polozna.

Gość pewnie, że możesz z maleństwem
w domu jest taka sama temperatura jak na dworze, możesz być długo z dzieckiem na dworze pod warunkiem, że nie będziesz z nim cały czas chodzić jak mocno grzeje słoneczko

Gość jak nie wiesz czy cie stac
pole - jakas przestrzen, mowimy pole do popisu, pole biegunowe, pole bitwy, mam wiele do powiedzenia na tym polu, dwór - budynek gdzie mieszka wlasciciel ziemski lub otoczenie krola/ksiecia (dwór byl zniesmaczona zachowaniem panicza) i moze powiecie, ze to drugie jest bardziej adekwatne? wg Języka polskiego, poprawne i równorzedne są formy na pole i na dwór, na pole nie jest gwarą, tylko poprawna forma w ogólnym języku, choc czestsza na południu, ja mieszkam na płn-wsch i tez tu tak się mówi. Natomiast najgorsze, co może być, to mówienie "na dworzu" szlag mnie trafia jak to słysze!!!!!

Żaden slang. M. in. w małopolskim mówi się właśnie "na pole". A dziecko całkiem śmiało możesz wziąć na spacer bez werandowania, przecież nie musisz iść od razu na 3 godziny.

Gość tez mi wypadaja
to moze lepiej zamiast na dwor (krolewski) i na pole to na powietrze ;)

Gość gaedrw
dzięki, tu jak zwykle dyskusja nie o tym co trzeba; nie chcę iść na space, chcę wyjść na taras sobie posiedziec; trochę się obawiam, bo mi tu stare ciotki mówią, że tylko na chwilkę; bo to chyba nei chodzi o temp ale ogólnie o rodzaj powietrza - żeby dziecko się do niego stopniowo przyzwyczaiło.