Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cywilny biporeee

rodzina namawia mnie na slub koscielny !

Polecane posty

Jeśli tego żałujemy, to nie, ale dużo ludzi nie żałuje i w tym problem.

Gość wracając do tematu
a my nie chcemy z powodu pewnych przekonan,mimo iz jestem osoba wierzaca rodzina nie moze tego zrozumic, ciagle slysze rozne teksty ze powinnam sie zastanowic itd,probuja mnie przekonac mam dosyc ....odpowiadam ze to moja sprawa , moje zycie ale nic nie pomaga jestem zalamana ktos mial podobny problem? Jestem osobą niewierzącą, mój chłopal niby uważą że bóg istnieje, ale do kościoła nie chodzi, z wieloma "prawdami" głoszonymi przez kościół się nie zgadza itp. W przyszłości planujemy wziąć ślub i już wiemy, że będzie to ślub cywilny. Kościelny byłby w pełni niezgodny z moimi przekonaniami. Jego rodzina dowiedział się o tym i teraz gdy pojawi się gdzieś temat ślubów cywilnych jest to kwitowane pogardliwym "tylko cywilny", "pff rejestracja" . Mówią tak wszyscy, o rejestracji wypowiedzieli się członkowie zarówno bliższej jak i dalszej rodziny. Krótko mówiąć dla nich prawdziwy i jedynie słuszny jest ślub kościelny. Ok mają prawo tak sądzić tylko po cholerę narzucać innym swoje poglądy? Czuję że będzie ciężko z nimi rozmawiać, gdy kiedyś się zdecydujemy.

Gość niestety, jak tu
juz ktoś wcześniej napisał w KK pełno jest "katolików", których wiara ogranicza się do przyjęcia komunii i ślubu. Deklarują nie wiarę w Boga, ale w jakąś siłę wyższą. Rozumiem, że na świecie jest wiele religii, że są również osoby niewierzące, lub wierzące w cokolwiek. I nie twierdzę, że te osoby są w jakiś sposób gorsze, tylko nie mogą deklarować wiary w Boga wyznawanego przez KK. A tak na marginesie, to śmieszy mnie argument, że to Kościół wymyślił chrzest, bo Jezeus przyjął go jako dorosły człowiek. Owszem, jest jedno "ale" - Jezus nie został wychowany w wierze katolickiej tylko tej, którą dziś określamy miarą judaizmu. Jako niemowle został obrzezany i ofiarowany w świątyni, bo takie były wówczas "wymogi". Kościoł ten, który dziś określamy jako katolicki, równiez wtedy nie istniał, więc argument cokolwiek nietrafiony. Popieram z całego serca branie ślubu kościelnego wyłącznie w wypadku bycia prawdziwym katolikiem. Jest to najlepsze rozwiązanie zarówno dla wierzących jak i nie.

Gość raba pixi
"Popieram z całego serca branie ślubu kościelnego wyłącznie w wypadku bycia prawdziwym katolikiem. Jest to najlepsze rozwiązanie zarówno dla wierzących jak i nie. " Czyli jak, bo się pogubiłam nieco... Jestem katolikiem/czką, ale w Boga nie wierzę. Mimo tego przystępuję do sakramentów, chodzę na msze itp. i biorę ślub, bo "to najlepsze rozwiązanie" dla mnie jako katolika?

Gość niestety, jak tu
Jak mozna być katolikiem i nie wierzyć w Boga? To na czym polega twój katolicyzm? Może napisałam niejasno - uważam, ze ślub kościelny powinny brać tylko osoby wierzące w Boga wyznawanego przez KK i praktykujące. Oczywiście chodzi mi o ślub w obrządku katolickim. Mahometanie niech biorą slub w meczetach, a żydzi w synagach. Jakoś nikomu nie wpadnie do głowy iśc do meczetu i zażądać udzielenia ślubu wg. wiary, której się nie wyznaje.

Gość raba pixi
Tak, wcześniej napisałaś niejasno. Nie podawałam swojego przykładu, tylko ogólnie, ale wiedziałam, że tak zostanę odebrana :) ślub dla samej ceremonii i tzw. oprawy uważam za kpinę.

Gość raba pixi
Hm, no jakoś można być katolikiem i jednak nie wierzyć w Boga :) Znam z najbliższego otoczenia 2 takie przykłady. Kościół, jako instytucja, czy jak to określić i wiara, to nie są kwestie, które muszą się ze sobą łączyć. Niby powinny.

Gość jakas tam panna mloda
"Hm, no jakoś można być katolikiem i jednak nie wierzyć w Boga Znam z najbliższego otoczenia 2 takie przykłady." Niewiara w Boga wyklucza bycie katolikiem. Ludzie o ktorych mowisz to niewierzacy lubiacy odgrywac teatr. A ich slub koscielny jest tyle warty co taki dawany na planie filmu przez "ojca Mateusza" czy innego aktora.

Gość raba pixi
Rzadko kogo pyta się, czy chce być wychowywany w danej wierze, bo dziecko jest chrzczone, że tak powiem - "odgórnie". no i co się często dzieje? Katolik z nazwy, ochrzczenia i wpisu w księgach, staje się np. ateistą. Ale jeśli nie dokona apostazji, to nadal katolikiem pozostaje w sensie formalnym. Dlatego wiara i "bycie katolikiem" nie muszą iść w parze.

Gość kiciorek-ekk
a ja z kolei nie rozumiem takiego głupiego gadania" nie chodzisz do kościoła, wybierasz sobie z katolicyzmu to, co najlepsze to branie ślubu w kościele jest kpiną". Już nie przesadzajmy, ok? Jak ktoś chce- niech bierze. Jego sprawa, jego sumienie, prawda?