Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zołza:P

nazwisko

Polecane posty

mam taki problem w sierpniu wychodze za maz co za tym idzie zmienie nazwisko,ale dowodu osobistego tak szybko mi nie zmienia bo na poczatku wrzesnia ide do sadu na sprawe spadkowa.Czy ja w sadzie musze juz im podawac nowe nazwisko?Chcialabym uniknac zamieszania bo czesc rodziny nie wie ze biore slub.Czy sad mnie ukara za to?

Gość sister26
na wymianę dokumentów masz 3 m-ce.

ja wiem ze na wymiane ale po podpisaniu papierow bede miala juz inne nazwisko czy musze o tym informowac?

jesli przyjmujesz nazwisko meza to od slubu je nosisz i powinnas nim sie poslugiwac - w sadzie na pewno. stare dokumenty sa wazne 3 m-ce, niby nie ma zadnej kary ze pozniejsza wymiane (ja nei mialam, ale slyszalam o takich przypadkach) ale czasami sa problemy aby zalatwic rozne formalne rzeczy w urzedach, bankach itp

Gość helkka
tak do sprawy spadkowej potrzebny ci bedzie własnie alkt małzenstwa ;)

Ale po co te kombinacje przecież w dowodzie masz nazwisko rodowe i nowe po mężu. Więc gdzie tu problem? Nikt nie każe ci całej rodzinie pokazywać.

A akt możesz mieć dodatkowo , jak będą chcieli to żaden problem okazać..

problem w tym ze na dowod czekam 3tyg minimum ma ja sie nie wytrobie wiec nie bede jeszcze miala nowego nazwiska w dowodzie