Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aidaa

ktos, kto sie zna na sprawach spadkowych.

Polecane posty

Tytuł II. DZIEDZICZENIE USTAWOWE Art. 931. 1. W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku. 2. Jeżeli dziecko spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego dzieciom w częściach równych. Przepis ten stosuje się odpowiednio do dalszych zstępnych. Art. 932. 1. W braku zstępnych spadkodawcy powołani są do spadku z ustawy jego małżonek, rodzice i rodzeństwo. 2. Udział spadkowy małżonka, który dziedziczy w zbiegu bądź z rodzicami, bądź z rodzeństwem, bądź z rodzicami i rodzeństwem spadkodawcy, wynosi połowę spadku. Art. 933. 1. Udział spadkowy każdego z rodziców, które dziedziczy w zbiegu z rodzeństwem spadkodawcy, wynosi jedną czwartą część tego, co przypada łącznie dla rodziców i rodzeństwa. Pozostałą część dziedziczy rodzeństwo w częściach równych. 2. Jeżeli jedno z rodziców nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada po połowie drugiemu z rodziców i rodzeństwu spadkodawcy. 3. Jeżeli do spadku powołani są obok małżonka tylko rodzice albo tylko rodzeństwo, dziedziczą oni w częściach równych to, co przypada łącznie dla rodziców i rodzeństwa. Art. 934. Jeżeli którekolwiek z rodzeństwa spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku pozostawiając zstępnych, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego zstępnym. Podział tego udziału następuje według zasad, które dotyczą podziału między dalszych zstępnych spadkodawcy. Art. 935. 1. W braku zstępnych, rodziców, rodzeństwa i zstępnych rodzeństwa spadkodawcy cały spadek przypada jego małżonkowi. 2. W braku zstępnych i małżonka spadkodawcy cały spadek przypada jego rodzicom, rodzeństwu i zstępnym rodzeństwa. 3. (338) W braku małżonka spadkodawcy i krewnych powołanych do dziedziczenia z ustawy, spadek przypada gminie ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy jako spadkobiercy ustawowemu. Jeżeli miejsca ostatniego zamieszkania spadkodawcy w Rzeczypospolitej Polskiej nie da się ustalić lub ostatnie miejsce zamieszkania spadkodawcy znajdowało się za granicą, spadek przypada Skarbowi Państwa jako spadkobiercy ustawowemu.

Po co mam czytać kodeks, jeśli znam to z pierwszej ręki. Kodeks trzeba jeszcze umieć interpretować. Rodzice mojego męża mieli mieszkanie własnościowe. Kiedy teść zmarł została wniesiona do sądu sprawa o nabycie spadku. Spadkobiercami ustawowymi byli tylko żona i dzieci. Teściowa dostała połowę spadku po mężu, tzn. 1/4 mieszkania (bo połowa była jej), drugie tyle zostało podzielone pomiędzy ich troje dzieci. Rodzeństwo i rodzice nie mieli nic do tego. Dziedziczą dopiero wówczas, gdy żona, dzieci, wnuki nie żyją. Takie właśnie jest prawo w Polsce.

Przepraszam, teściowa odziedziczyła równo z dziećmi, tzn.połowa teścia została podzielona na cztery części, każdy odziedziczył po 1/8. Tak czy owak nikt inny nie dziedziczy ustawowo, jeśli jest żona albo dzieci.

i tu masz racje, ale autorka miala wlasnie taka sytuacje, ze tamci byli bezdzietni i wtedy calosci nie dziedziczy malzonek:)

Gość jennna

Osobiście się nie znam, ale korzystałam z pomocy doświadczonej pani notariusz z Tczewa. Pani Cejrowska bardzo mi pomogła. Szybko załatwiła kłopotliwą sprawę z niechcianym spadkiem i po problemie.

Gość Elina

Na pewno z takim problemem warto jest się zwrócić do notariusza. Ja w takich sytuacjach korzystam z pomocy, jaką świadczy kancelaria notarialna Cejrowska. Obsługa na najwyższym poziomie. 

Gość evita

To prawda notariusz Cejrowska rzeczywiście jest bardzo doświadczona w swoim fachu. Udzieliła mi sprawnej pomocy notarialnej.