Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość naazwiskooooo

Dwuczłonowe nazwisko - kto ma? ;)

Polecane posty

w Polsce rzeczywiscie imie z bierzmowania nie jest wazne :) hehe 5 imion no nizle by bylo :D

LL - szczerze mowiac, ja sie nie orientuje jak jest z tym w Hiszpanii ale wydaje mi sie, ze na ogol imiona z bierzmowania sie nie licza. 5 imion to bylaby katorga, juz z czterema jest maskara. Wiem co czuje twoj facet przy wypelnianiu dokumentow - jedna wielka frustracja :D

tutaj nawet nie ma tego sakramentu, w ogole chrzescijanstwo sporo sie rozni od tego z polski :) on akurat jest przyzyczajony, kazdy tutaj ma dluuugie nazwisko, nie wiem jak ja sie to tego ustosunkuje :D jeszcze jakies bledy narobie :D moje tez niezle przekrecaja w papierach a wcale nie jest takie trudne :P

Ja akurat w sprawach chrzescijanstwa u mni sie nie orientuje, ale wydaje mi sie ze predzej bedzie tak jak w Portugalii niz jak w Polsce. U mnie tez normalne sa dlugie nazwiska, z moim drugim (tez prostym) jednakze maja problemy. Za to w Polsce to co robia z moim pierwszym nazwiskiem to masakra. :O Przygotuj sie na dziwne spojrzenia pan w polskich urzedach, kiedy bedziesz im sie przedstawiala :D

Gość naazwiskooooo
nueve - to ty masz nazwisko po mężu zagraniczne? dziewczyny, to jak jest z tymi nazwiskami w portugalii, po wyjściu za mąż się ich nie zmienia, tak? to jak z nazwiskiem dziecka?

A jak jest u ciebie z imieniem, tez przekrecaja? ;) U mnie akurat imie sie wpasowalo, jedynie w Polsce jest dziwnie przyjmowane, wiec uzywam drugiego :D nazwisko - Nie, ja nie wyszlam za maz, mieszkam za granica i po prostu mam dwuczlonowe nazwisko, pierwsze po tacie, drugie po mamie.

rodzice chyba sami nadaja dziecku nazwisko, przed chwila pytalam mojego czyje jest to pierwsze i juz wiem :p troche pomieszalam, pierwsze jest po dziadku ze strony jego taty, drugie jest po matce i 3cie po tacie jego mama ma np nazwisko B. Z. Guerreiro Espirito santo

LL - czyli jest troche inaczej niz u mnie. W Hiszpanii wszyscy maja dwuczlonowe nazwiska i dziecko pierwszy czlon nazwiska dziedziczy po ojcu, a drugi po matce. W Portugalii jest duzo wieksze zamieszanie :D Chyba zaczynam dostrzegac, ze nie mam tak zle z tym nazwiskiem, skoro oni maja po 4 czlony :D

hehehe nie narzekaj nie narzekaj, to ciekawe doswiadczenie :) jak zobaczylam takie nazwiska na samym poczatku to bylam w szoku

To znaczy, u mnie w sumie gdyby popatrzec na wyrazy to mam 3 czlony w nazwisku, jednakze jest ono uznawane jako dwuczlonowe :D Ja tam akurat zaszokowana nie bylam, bo patrzac na to jak sama sie nazywam, to nie ma czemu sie dziwic :D Ale przyznam, ze kiedy szlam do urzedu i sie przedstawialam pelnym imieniem i nazwiskiem, to panie patrzyly na mnie z otwartymi ustami, mowiac "CO?! Znaczy, moglaby pani powtorzyc?" :D

W Hiszpanii mieszkam 7 lat, wlasnie w lipcu minela "rocznica". A Ty w Portugalii? :)

Gość zobaczymy
kłaniam się wszystkim ja Maria Rumba Rozpór Trzepiekoński

Portugalia tez musi byc fajna, klimat pewnie podobny do hiszpanskiego. Ja pamietam, ze najtrudniej mi bylo z roznymi dialektami, dostawalam na glowe jak bylam otoczona ludzmi z roznych regionow. :D No i jeszcze na poczatku nie moglam przyzywczaic sie do pogody, upal byl nie do zniesienia. A masz zamiar zostac na stale?

klimat jest podobny, tez mialam ten problem :) mieszkam w miasteczku turystycznym jest tutaj mnostwo przyjezdnych i ludzi zza granicy, w moim bloku jest chyba 5 mieszkan wynajetych przez Hiszpanow, z 5 przez Niemcow kilka z Angli :) polakow tez sporo teraz w tym okresie :) tak mam zamiar zostac tutaj na stale :) poki co walcze z jezykiem, do najlatwiekszych nie nalezy ;)

Za to teraz ja sobie nie wyobrazam wyprowadzic chociazby do jakiegos skandynawskiego panstwa, totalnie przyzwyczailam sie do ciepla. :D Ja mieszkam w Barcelonie, miasto rowniez turystyczne, tez pelne cudoziemcow. O tej porze roku przejscie przez Rambles jest prawie ze niemozliwe. Zyje w przekonaniu, ze zaden jezyk nie jest latwy, to wszystko zalezy od indywidualnych preferencji. A wyjezdzajac znalas juz troche jezyka, czy chcialas sie nauczyc dopiero na miejscu? :)

Gość LAMIKA
MAM NAZWISKO DWUCZŁONOWE - PIERWSZE RODOWE A DRUGIE PO MĘZU)

costy jak tu przyjechalam to wiedzialam tylko jak sie mowi dzien dobry i dobranoc :D nie spodziewalam sie ze kiedys spotka mnie taka przygoda :) poznalam mojego w Polsce, zareczylismy sie po 7 miesiacach, pojechalismy do niego na Wakacje ( 2 miesiace ) wrocilismy do Polski i po pol roku wyjechalismy juz na stale do Portugalii nie zaluje, chociaz teskno mi strasznie za bliskimi.. teraz z jezykiem juz troche lepiej, rozumiem prawie wszystko tylko owe musze wyszlifowac bo narazie jest tak sobie :) ale jak na tak krotki okres czasu chyba nie jest zle :) znam 3 polki ktore mieszkaja tutaj na stele jedna 10 lat i ani a ani b.. druga 7 lat i tez zero.. 3cia cos powie ale slabo, wiec czuje sie wielka :D a Tobie jak poszlo z jezykiem, dlugo sie uczylas?

Noo, to poszlas na zywiol :D Ja wyjechalam tez w sumie zupelnie bez przemyslenia tego, poszlam do rodzicow, powiedzialam "jutro musicie mnie zawiezc na lotnisko" i poszlam sie pakowac. :D Ale zupelnie tego nie zaluje, gdyby nie moja glupota na pewno nie mialabym tego, co mam. Znam ta tesknote, chociaz przyznam ze po tych 7 latach jest mi juz latwiej. Zwyczajnie sie przyzwyczailam do tego, ze tej rodziny nie ma przy mnie i nie zanosi sie na to, zeby byla. 10 lat i nie mowi nic?! Kurcze, no jak to? :D Nie chce mi sie wierzyc, co ta dziewczyna tam robi w ogole? :D Przy nich, rzeczywiscie, jestes bezapelacyjnie mistrzynia. :D Zawsze latwiej jest sie uczyc przebywajac wsrod tubylcow, bo badz co badz, nie masz wyboru, musisz sprobowac sie dogadac. Ja wyjezdzajac znalam juz hiszpanski, jesli chodzilo o jakies szczegolne slownictwo, ktorego uzywa sie w urzedach, nie na co dzien, to pomagalam sobie angielskim (chociaz z angielskim to tam u nich naprawde krucho, w Portugalii tez tak jest?). Za to nie znalam katalonskiego tylko pare podstawowych zdan, a w Barcelonie jednak glownie gadamy po katalonsku, takze uczylam sie na miejscu. Opanowanie katalonskiego tak praktycznie perfekcyjnie zajelo mi jakies dwa lata, moze troche wiecej. :)

haha niezle ci odbilo z tym wyjazdem :D ale fajnie ze ci sie udalo :) tutaj z angielskim jest calkiem calkiem, starsi ludzie tez sie niezle nim porozumiewaja widzisz ta dziewczyna nie mowi po portugalsku bo jej facet portugalczyk zabronil :p taki z niego dran.. a ona slepa i glupia trzyma sie go jak rzepa psiego ogona.. ale nie moja sprawa.. mowi po angielsku z takim akcentem ze szkoda gadac ja odpoczatku urzedowalam z ludzmi z portugalii, pierwsze moje slowa jakie zalapalam to oczywiscie przeklenstwa :D i jakies glupie odzywki pozniej pracowalam troche w barze ( 3 miesiace ) teraz pracuje z tesciowa.. ale koncze ten interes nie dlugo.. bede miala caly miesiac na znalezienie czegos innego bo sklep w tym czasie bedzie zamkniety.. a ja bez umowy i w tym momencie zostane tez bez pieniedzy nie lubie czuc sie wykorzystywana ;) Barcelona jest podobno bardzo piekna :) chcialabym sie kiedys tam przejechac :)

Odbilo to malo powiedziane :D Jeszcze najpierw pojechalam do Liverpool'u, ledwo co jak skonczylam 18 lat. Wrocilam, posiedzialam w Polsce ze 2 tygodnie i stwierdzilam, ze wyjezdzam na stale, skoncze tam studia i znajde prace. Rodzice byli przerazeni, co w sumie mnie (wtedy, teraz im sie nie dziwie) zdziwilo, bo juz na rozne pomysly wpadalam :D Tutaj z tym angielskim to jednak nie bardzo, ale powiedzmy sobie szczerze, duzo zalezy od statusu materialnego, bo ludzie biedniejsi a co za tym idzie slabiej wyksztalceni jezykow obcych nie znaja, a praktycznie wszyscy moi znajomi jednak jezyki obce znaja. Ale ogolnie to nie polecam prob porozumiewania sie w Hiszpanii po angielsku, szczegolnie w malych miastach. :D Cholera, ta dziewczyna to naprawde zaslepiona, radzilabym jej przejrzec na oczy. Dziwi mnie tylko to, jak ona tam w ogole funkcjonuje... O tak, przeklenstwa zalapywalam wyjatkowo latwo, one chyba ogolnie latwo przychodza. :D No to rzeczywiscie, nie ma co pracowac bez umowy, szukaj pracy najszybciej jak sie da. :) Ja tez nie lubie czuc sie wykorzystywana, moze wlasnie dlatego mieszkanie cztery razy tuz po przyjezdzie zmienialam :D Barcelona bardzo piekna, dzisiaj caly dzien leze na plazy i nie chce mi sie ruszac. Naprawde, chyba poczekam az slonce zajdzie, dopiero potem sie rusze :D Odwiedz kiedys Barcelone, na pewno nie pozalujesz. :)