Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ropterr

Zwrot podatku

Polecane posty

Gość Ropterr

Mam do Was pytanie. W 2010 roku pracowałem tylko na umowe zlecenie Osiągnąłem Przychód 3695,00. Czy od tej kwoty przysługuje mi zwrot z podatku ??? Jedne osoby mówią że nie inne że tak ok.200 zł. Jeżeli ktoś jest biegły w tych sprawach albo miał podobną sytuacje to proszę napisać.

Gość A prawda jest taka, że...
Wydaje mi się, że ci się należy. Skoro fiskusowi się należy podatek już od 2000 bodajże, to dlaczego tobie miał by się nie należeć zwrot podatku od ponad 3000. Logiczne. Czy w 2010 roku pracowałaś w każdym miesiącu, czy tylko przez przez kilka miesięcy?

Gość Ropterr
Tylko przez 3 miesiące

Gość przecież na rozliczenie
za rok 2010 był czas do końca kwietnia br. Masz pewnie pit za to zlecenie -znajdz sobie online program do rozliczeń pitów i tam sobie wpisz wszystkie dane. Zasadniczo kwestia zwrotu podatku opiera się na tym ile zaliczki na poczet podatku zapłacił przy twoim zleceniu zleceniodawca.

Gość Ropterr
Wiem że do kwietnia. Chodzi o to że dostałem dzisiaj zwrot 210zł i mocno się zdziwiłem. Bo według moich obliczeń mi zwrot nie przysługiwał.] Jeżeli to jest pomyłka to każa mi potem zwracać.

Gość Ropterr
Moze ktoś się jeszcze wypowie.

Gość pracowales w urzedzie
skarbowym? w kancelarii podatkowej albo cos w tym stylu? dlaczego zakladasz, ze w US pracuja jacys skonczeni debile, ktorzy wypelnione przez ludzi PITy rozliczaja na chybil trafil, daja im ich kase spowrotem a potem chca zwrotu?

Gość Ropterr
pracowałem przy spisie rolnym czyli moim pracodawcą był Główny urząd statystyczny.

Gość A prawda jest taka, że...
Moim zdaniem podatek powinieneś dostać i jak widać mam rację.

Gość pracowales w urzedzie
jezeli nie znasz sie na poadtkach i rozliczeniach to nie wazne gdzie pracowales :O ty sie nie znasz na prazwie podatkowym wiec nie zakladaj, ze ci ktorzy pokonczyli odpowiednie szkoly, badz pracuja w US jakies 20-30 lat i co roku robia rozliczenia ludziom, nie wiedza co robia! skoro dostales zwrot to na pewno nie na piekne oczy, nie? :P

Gość Ropterr
Ja nie mówie że tam pracują głupcy, ale każdy może się pomylić.

no a co ci wychodziło z pitu który złożyłeś? Nie chce mi się wierzyć że US tak z dobrego serca dał ci zwrot który nie należałby ci się. Kto cię rozliczał? Wnioskuję że nie robiłeś tego sam skoro nie wiesz co i jak.

Gość Ropterr
Ojciec rozliczał i twierdził że mi się zwrot nie należy.

proponuję ściągnąć sobie program do pitów i wklepać tam dane. Ja używam takiego http://pit.dobry.pl/

Gość to idz teraz poloz te kase
w okienku w US i powiedz, ze ojciec mowi, ze nie nalezy to nie nalezy :P ja pojde i powiem, ze mi wyszedl zwrot 3500 zl i tyle chce dostac, skoro kazdy inny ma racje tylko nie ten, ktoremu za to placa.

Gość Ropterr
Ten sarkazm jest niepotrzebny.To była moja pierwsza praca i mam prawo nie wiedzieć.Jeżeli ktoś rozlicza sie rok-rocznie to może napisać normalnie a nie cwaniakować.

sprawdź to tak jak ci napisałam. Jeśli potwierdzi się to co wyszło ojcu to widać ktoś w US popełnił błąd i trzeba to wyjaśnić bo tak czy inaczej zażądają oddania tych pieniędzy.

Gość to idz teraz poloz te kase
to nie jest cwaniactwo, ale skoro uwazasz, ze twoj ojciec ma racje a US sie myli, to zrob to co powinienes :O ja pracuje ponad 10 lat ale NIC zwiazanego z US i podatkami wiec tez nie wiem co i jak ale do glowy by mi nie przyszlo dopytywac sie wciaz i wciaz o zwrot podatku i jeszcze powolywac sie na slowo/przekonanie ojca skoro sa ludzie ktorzy sie tym zajmuja z powolania i wyksztalcenia.

Gość Ropterr
ten program jest płatny

Gość Ropterr
Tak tylko jakoś ci NIEzawodni ludzie się mylą i to na większe pieniądze niż 200zł.

nie jest płatny: Licencja na używanie programu jest bezpłatna dla osób rozliczających własne zeznania lub dla osób bezinteresownie pomagających w rozliczeniach innym podatnikom. http://pit.dobry.pl/index.php?plik=licencja Czytanie ze zrozumieniem się kłania. :)

Gość Ropterr
Tak jest napisane ale pliku nie chce otworzyc

http://pit.dobry.pl/pity2010ngsetup.php wejdź na ten link -Windows zapyta cię czy zapisać na dysku. Zapisujesz a potem uruchamiasz a program sie instaluje.

Gość Ropterr
jest

Gość Ropterr
w jakiej rubryce wyjdzie mi zwrot z podatku

Gość coś autorka zamilkła
wpisuj we wszystkie po kolei dane a zwrot podatku będzie pod sam koniec formularza. Nie pamiętam numeru ale masz tam dwie rubryki -NIEDOPŁATA a obok NADPŁATA. Program sam to wyliczy. Uzupełnij tylko wymagane rubryki.

Gość coś autorka zamilkła
i co ci wyszło?

Oj, ja znam.. zarabiasz troche wiecej i problemy sie pojawiaja:) Sama tez raz musialam doplacac i boje sie kazdego roku o to samo:)