Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a_agnieszka32

wyprawka - rozmiar ubranek

Polecane posty

Gość a_agnieszka32

Na jaki wzrost kupujecie wyprawkę? Przyznam się, że zaszalałam i kupiłam sporo ubranek. Całą wyprawkę mam na rozmiar 0-3m - 62 cm i 3-6m - 68 cm. Pokazałam wczoraj rzeczy mojej mamie, a ona stwierdziła, że zamiast rozm. 68 mogałam zakupić rozm. 74, bo dziecko nie pochodzi w tym jak będzie miało 5 mc. Za małe rzeczy kupiłam?????? Ile mc ma dziecko jak ma 68 cm??? Trochę tak nie chciałam, żeby wszystko wisiało na niemowlaku. Wiem, że można zawijać rękawki, ale sama kiedyś dostawałam szału jak mama kupowała mi ubrania większe, a ja ani nie tyłam, ani nie rosłam. Wymienić ubranka na większe??? Dziecko urodzę jesienią więc myślę, że cieplejsze rzeczy typu dresy, bluzy, grubsze spodenki, kurtka też się przydadzą. Zwłaszcza, że po wypraniu szybko to nie wyschnie w przypadku brzydkiej jesiennej czy zimowej pogody.

Gość Gosiaczkowo
mój synek jest wysoki i jak się urodził nie wszedł w 56, 62 nosił do miesiąca, 68 prawie do 3miesiąca. Teraz ma 7mies. i nosi 86 ale jeśli Twoje dziecko będzie "standardowe" to powinno nosić 68 do 6miesiąca

Gość fhgrsxh
Wieksze dla noworodka? myslisz, ze dziecko bedzie rok w jednym rozmiarze ubranek chodzilo? Ja malemu kupilam na 62 a nie nalezal do malych dzieci (57cm i 3610g) i 3 miesiace spokojnie w nich "chodzil"

Gość a_agnieszka32
Tak myślałam, czy zgodnie z sugestią mojej mamy nie wymienić 68 cm na 74 cm..... Ja myślałam, że na 5 cm będę miała spokój z zakupem ubranek.

Gość hejkaaaaaaaaaaa
hej jak malemu kupiłam 62 i tak jeszcze były przy duże a rozmiar 74 nosił jak miał 7-8 miesięcy . Pozdrawiam

Gość basiiunia20
roz. 56 - 0-3 miesiecy 62 - 3-6 miesiecy 68 - 6-9 miesiecy 74 - 9-12 mieciecy... Standardowo...

Gość a_agnieszka32
Dzięki, już się gubię w tym wszystkim. Cały czas ktoś mnie odwiedza i daje dobre rady, jak tak dalej pójdzie to chyba oszaleję. :-) Nad każdą rzeczą później się zastanawiam 100 razy, że zrobiłam tak, a może trzeba było zrobić inaczej.

Gość sesesasetka
Moja córka urodziła się długa na 52 cm. Ubrania kupiliśmy na 62, bo ja miałam 61 przy urodzeniu, maż 58, więc mysleliśmy że urodzi sie też taka dżdżownica. Na początku musieliśmy podwijać rękawy, ale poza tym ok. Teraz ma 4 miesiące i 70 cm, juz ma kupione większe ubrania, ale niektóre z tych na 62 dalej pasują. Jak kupisz od razu za 74, to dziecko ci w tym utonie.

Gość a_agnieszka32
Nie wiem jak dziecko duże będzie, lekarze sugeruję, że waga około 4 kg. Właśnie teściowa dzwoniła i zapowiedziała się z wizytą, znowu będzie: a czego tego jest tak dużo??? Też moja teściowa jest za ubrankami na wyrost, niby zawsze można coś zawinąć.... :-)

Gość sesesasetka
Nie słuchaj ich. Wszystko dobrze zrobilaś, te 68 to też będą na wyrost. Ubrania masz juz kupione, nie bedziesz teraz latać i wymieniać. A one jak takie oszczędne, że chca rok dziecko ubierac w jeden rozmiar, to niech może swoje oszczędzają, a nie twoje.

Gość cfdfs
a po co im pokazujesz ciuszki?

Gość sesesasetka
Nie wiadomo, jak duze sie urodzi twoje dziecko, ale jakbym ja swoje po urodzeniu włożyła w body na 74 cm, to by ręce sie kończyły w polowie rękawów, a krok by wypadał gdzieś w okolicach łydek. Te rzeczy nie kosztuja az takiego majątku, żeby nie mozna było dziecka ubrać przyzwoicie, w mniej wiecej pasujące ubrania

rękawy to może jeszcze zawiniesz, ale co zrobisz ze zwisającym do kolan krokiem w body, to nie wiem ;) syn się urodził spory - 61 cm i prawie 4400, a w te ubranka na 61 cm ubieram go do dzisiaj, chociaż ma już 65 cm i 5600. ubrania na 68 cm jeszcze są mu sporo za duże. wiadomo, że dziecko może mieć ciut większe ciuszki, ale nie o w zasadzie 2 rozmiary. to tak, jakbyś ty nosiła rozmiar 36, a ktoś by ci kazał nosić wyłącznie 40 - bo przecież możesz zawinąć rękawy ;)

Gość na tym nie warto oszczędzać
Lepiej mieć mniej ubranek, ale przynajmniej w pasującym rozmiarze. PO co zakładać dziecku mierzącemu 56 cm ubranka na 62 i podwijać rękawy? Poza tym rękawy jeszcze można podwinąć, ale co z krokiem w body w pajacu? takie body powinno podtrzymywać pieluchę, a nie zwisać:-P

Moja corka jak sie urodzila miala 47cm :).... wiec i te na 50_54 cm mi sie przydaly :P, choc nie mialam ich duzo.

Gość hela makrela
74 to zdecydowanie za duźy rozmiar dla noworodka, nie wymieniaj ubranek ja dość długo używałam 56 i musiałam ich dokupywać:D

Moj syn też miał wazyć 4 kg. Miałam wiekszośc ubranek w rozm. 62. Urodził sie jednak w 35 tygodniu i 50 była za duża bo miał 49 cm:) 62 zaczął nosic dopiero jak miał 3 miesiace. Dziś ma 8 miesiecy skonczone i nosi 74, chociaz troszke jest za duze ale 68 za małe. Mi na początku było potrzebnych duzo ciuszków, bo mały ulewał na maksa i musiałam go 5 razy dziennie przebierać.

Gość a_agnieszka32
Zdecydowanie macie racje, przecież dziecko nie może urodzić się tak duże jak one myślą, pewnie gdyby wszystkie dzieci aż tak szybko rosły to w wieku 5 lat miałyby 2 metry wzrostu. Są teraz spore przeceny w sklepach i dużo rzeczy bardzo fajnych można kupić za niewielkie pieniądze. Nie wiem czy po porodzie od razu zechce mi się tak biegać po sklepach, przecen też nie będzie aż takich. Np: kupiłam 3 bluzy po 18 zł/szt, przecenione z 55 zł. Na jesień nie będą takie tanie, jak będzie na nie sezon, a mi się przydadzą. Takie głupie gadanie odbiera mi dobry nastrój.

Gość hela makrela
więc nie słuchaj i rób po swojemu:D

Gość hela makrela
więc nie słuchaj i rób po swojemu

Gość tikal
nie wymieniaj, poza tym z tymi rozmaiarami tez jest dziwnie czasami, moj ma 3 m-ce i ładnie wchodzi zarówno w 56 jak i 68

Gość asdfmm
agnieszko nie wierz w te tabele, że jak dziecko na 6 msc to powinno nosić taki to a taki rozmiar itd. Ktoś tam wyżej napisał coś takiego. Mój syn skończył 7 msc a ubranka kupuję na 80 cm. moim zdaniem dobrze kupiłaś i nic nie powinnaś wy mieniać. Przecież twoje dzieko nie przeskoczy od razu z rozmiaru 62 na 74. Rozmiar 68 tez ci się przyda.

Gość ja kupowalma wyprawke od rozmi
50 cm, - te mi posluzyly przez jakies 2 tygodnie i kolejno rozmiarami az do 68. Mialam sporo ciuszkow i dizeki temu nie pralam non stop. 68 to jest rozmiar na polroczniuaka, chyba ze jakiego giganta urodzisz. POza tym w 68 juz dluzej pochodzi niz w 50-62. Bo starsze dizecko jzu nie rosnie tak blyskawicznie. 74 to sa ubranka na roczniaka wie cjeszce masz sporo czasu zeby sobie dokupic!!

Gość mam pytanie do mam
ile wydalyscie na nowe ubranka dla dziecka od 0 do 6 miesiąca? tak mniej wiecej prosze o odpowiedz

Gość a_agnieszka32
Ubranka kosztowały nas około 1300 zł i z założenia miało to wystarczyć na pół roku jesień/zima 2011 :-) Nie wiem czy to mała czy duża kwota.

jesienno - zimowe ubranka sa drozsze niz te wiosenno - letnie trezba tez ich wiecej kupic ze wzgledu na to ze dluzej schna ja nie gardze ubrankami po dziecku z mojej rodziny;)

Gość oj oj malutki
ja kupiłam na początek za 300zł(r.62-68-74)- od polskiego producenta, dość tanie, ale nowe. Bardzo mi zależało, żeby nie były made in china, bo wciąż trąbią o szkodliwych substancjach w tych tkaninach. Dziecko rodziło się w październiku, więc w tym było dużo zimówek. W marcu dokupywałam letnie za 200zł i tyle. Mam zapas do rozmiaru 86 czyli akurat do jesieni.

Gość tikal
ja mam same ubranka z lumpeksów i od koleżanki, jest ich tyle, że mam zapas u rodzicow i u siebie, tak, ze jak jade do rodzicow, to nic nie biore, czasem zostaje na kilka dni. Na wszystkie wydalam moze 300zl. Teraz pozyczam je kolezance, fajnie ze tylu dzieciom sie przydadza:)