Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ala901234

Jak się robi loda?

Polecane posty

Gość ala901234

Pomóżcie to i wam zrobię www.sexydziunia.oz.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wkurwiacz
Składniki: 500 ml mleka 8 żółtek 150 200 g cukru 250 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem. Wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Mleko zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do naczynia z żółtkami. Cały czas ubijamy. Gdy masa zgęstnieje, garnek z wrzątkiem i naszą miską z kremem zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy, aż do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i mieszamy z wystudzonymi żółtkami. Przeładamy do naczynia, w którym będziemy lody zamrażać. Wkładamy je następnie do zamrażarki. Mrożenie lodów Konsystencja lodów zależy od sposobu ich mrożenia. Najważniejsza jest częstotliwość ich mieszania. Podczas całageo procesu zamrażania, który trwa kilka godzin, należy lody mieszać kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie kiedy przy ściankach tworzy się twarda warstwa. Później pozostawiamy je do całkowitego stwardnienia. WANILIOWE - podczas przygotowywania lodów śmietankowych dodajemy do mleka laskę wanilii, z którą zagotowujemy mleko KAWOWE - do masy śmietankowej dodajemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej KAKAOWE - łyżkę kakao rozprowadzić w zimnym mleku i zagotować, dodać do masy TRUSKAWKOWE - do lodów waniliowych dodajemy zmiksowane truskawki i łyżeczkę soku z cytryny BRZOSKWINIOWE - dodajemy do lodów zmiksowane brzoskwinie w syropie i kilka kropli samego syropu OWOCE LEŚNE - do lodów waniliowych dodajemy zmiksowane jagody i jeżyny AGRESTOWE - do lodów śmietankowych dodajemy garść zmiksowanych owoców agrestu i 2 łyżki wody

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×