Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Szopenowa

Impreza ogrodowa - ile mięsa, ile wszystkiego?

Polecane posty

Będzie ok 25 osób. Chcę kupić karkówkę, schab, pałki/filety z kurczaka i kiełbasę (może coś jeszcze?) Ile tego wszystkiego nakupować? :D Będę wdzięczna za odpowiedzi Kafeterio!

Gość kurza twarz...
10 kg kielbasy i tyle samo kaszanki - z resztą daj se spokój , jakiejsik sałatki i browar:P

Gość kurza twarz...
kafeteryjny zjeb - dobre! :D hehe

Gość nutaaa
Jedna świnia wystarczy. Do tego lekkie surówki, pieczywo, alkohol, soki.

. pamietaj o pieczywie , napojach, sałatce ...może czymś słodkim? może będą osoby , które nie jedzą mięsa i przydałaby się jakaś rybka?

Gość kurza twarz...
policz dla każdego po jednym :D

Gość nutaaa
Sama organizujesz ?? Jeśli tak to współczuję wydatku

Nutaaa, sama, bo się do tego zobowiązałam (chociaż znając życie będą się składać i oddawać) ;) Ale napoje i alkohol już nie ja ;D

. ja ostatnio w lidlu odkryłam świetne rzeczy na grilla;) takie gotowe szaszłyki, kręciołki z boczku;)- unikam raczej takich rzeczy, a mięso wolę kupować w mięsnym, ale powiem Ci, że te przekąski zrobiły furorę;) . kup karkówke, przypraw- myślę, że ok 3 kg;) kiełbaski- ok. 40 kiełbasek;) 15 piersi z kurczaka, 15 udek;) . zamarynuj dzień wcześniej, będą przepyszne!

Chance, ja właśnie unikam takiego gotowego mięsa typu szaszłyki czy mięso w marynacie, wolę kupić "czyste"... ale czasami zaglądam do Lidla więc moooże? :D Marynatę zrobię sama :) Dzięki za wskazówki :)

. szopenowa- dokładnie , zawsze takie przyprawiane mięso jest mi "podejrzane":)))! tak samo gotowe mięso mielone w paczkach, uwierz, jestem baaardzo wybredna i podejrzliwa;) ale szaszłyki i "kręciołki" - rewelacja, i widać, że mięsko świeżutkie:)

Chance, mam dokładnie to samo :D Mielone jeśli już kupuję w zaufanym sklepie, ale w sumie wolę sama zmielić. Hmm, skoro polecasz... :D

. ja mam taki fajny mięsny, gdzie mielą na miejscu;) taże kupuję np. łopatkę i proszę o zmielenie;) . . mam koleżankę , kttóa zatruła się hamburgerem z biedronki !!! naprawdę !!! tz. taki gotowy hamburger z kotletem z mięsa mielonego w środku ...nie wiem co jej przyszło do głowy to kupić:)...

Gość kjlkhjk
a to inni nie dokladaja sie do imprezy? zazdroszcze uwielbiam grilaaaaaaaaaaaa mmm

Gość bomba kiełbasiana
kup kiełbasę, taką na grila, średnio jedną małą na osobę, do tego warzywa, : kalarepa, cebula , kapusta, cukinia , wystarczy po 2 - 3 szt, marchewka , cokolwiek chcesz. Kup folię: na kwadracie z folii układaj : liść kapusty, trochę kiełbasy pokrojonej w plasterki, na to po kawałeczku z każdego warzywa. Przypraw mocno ziołami, fajnie jest też dodać odrobinę boczku. Każdą porcję zawiń w folię i na grilla. Przewróć kilka razy i podaj gościom . Uwierz, będą zachwyceni . Koszt niewielki bo warzywa sezonowe a kiełbaska mała. Naprawdę polecam !!!!!

Gość zajhhawkka
a z jakiej okazji ta imreza :)

Gość gibbons
Schabu bym nie robiła. Za suchy, podpieczony lub lekko przypalony będzie niedobry. Kupiąłbym 40 kiełbasek, 30 kaszanek, takich niedużych, gdzie na 1kg wchodzi 10sztuk. do tego 5 kg karkówki, zamarynować w plastrach z 2 dni wcześniej, pryzprawy +musztarda /żeby była krucha nawet jeśli będzie lekko niedopieczona. Do tego ugotowałabym w dość ostrym rosołku 4-5 kg. skrzydełek. Przed imprezą /już zimne oczywiście wymaziałabym w oleju z przyprawami /nie dawaj mieszanki bo mają ohydny chemiczny smak:-P, tylko pieprz, paprykę i co tam jeszcze chcesz, bez soli bo rosół będzie słony. Takie pudło ugotowanych, zimnych, wymazianych skrzydełek stawiasz i idzie szybko. Na grilla idą na krótko, byle się skórka zrumieniła i się zagrzały. Są pyszne, "dopieczone" w środku delikatne, u mnie robią furorę, jak wymaziasz w oleju to mają chrupiącą skórkę. Pychotka. Skrzydełka sa małe i każdemu wydaje się że szybko się upieką, w efekcie zazwyczaj są niedopieczone /twarde -fuj!:-P Nie rób szaszłyków bo to kupa roboty a czasami efektu nie ma, lepszy duży plaster karkówki dla każdego. Na początek rzucasz kiełbasę i kaszankę ?każdą zawijasz w złotko z plastrami cebuli, jak flak kaszanki jest pęknięty to znaczy że można już jeść. To danie wstępne bo najszybciej się upiecze /resztę kopcisz po kiełbasach. Jeśli chcesz schab to zrobiłąbym dzień wcześneij galaretę / z żelatyną, schabik, jajeczko, groszek, marchewka -to dla tych którzy lubią delikatnie zjeść. Z rybą dałabym spokój.

Gość gibbons
Bomba kiełbasiana -fajny pomysł. dzięki!:) tak zrobię na kolejnym grillu, tylko zamiast kiełbasy dam karkówkę. Ogólnie to pryzpomniał mi sie kociołek, na spód kapusta, ziemniaki w plastry, pryzprawy, waryzwa, mięso, warstwami. jak się poddusi -pyszności. Ale kociołka nie mam -moze ktoś się wreszcie domyśli i mi podaruje:)

Gość grrrrrrrr
oj współczuję, ja na 12 osób dorosłych plus 2 dzieci wydałam ostatnio około 200 zł na samo mięso. Kupiłam kiełbasę ale nie dużo, kaszankę, dużo karczku i skrzydełek. Dużo zostało ale wolałam kupić więcej niż mniej. na 25 osób lepiej kup kiełbasę i kaszankę bo karczek dużo wyniesie, chyba, że się złożą :)

Gość gość
Przy urządzaniu imprezy ogrodowej trzeba też pomyśleć o odpowiedniej liczbie stołów, krzeseł, sztućców i o sprzęcie gastronomicznym. Tego typu rzeczy oferuje firma www.gastro4rent.pl Jeżeli chcecie robić imprezy w plenerze to polecam ich wam.