Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedoswiadczona zdjęcioróbka

MOglibyscie mi polecić dobrą lustrzankę do 1500 zł ? ostatecznie kompakt

Polecane posty

ale musi być cyfrowy aparat... o świetnej rozdzielczości i kolorach najlepiej do robienia zdjęc w plenerze głownie portrety i krajobrazy

Gość nie Ty jedna
pentax k-x

ten pentax to nie jest nikon ani canon? czy jest dobry ? szczerze mówiac wolałabym coś znanego, ale pewnie nie ma nic dobrego w takiej cenie...

Gość nie Ty jedna
to najtańsza lustrzanka i w dodatku wypasiona , poczytaj sobie opinie

a są obiektywy wymienne?

Gość coś mi się zdaje, ze
za tę cenę to dobrej lustrzanki nie kupisz. Kompakt tak

a jaki jest dobry kompakt? np. olympus? chodzi mi tylko o dobre foty...nie muszą być bajery..żadnych makro ani wnętrz robic nie bede, nie bede też używać dodatkowych lamp

Gość aaaaaaa...................
nikon D60 podstawowy z kitowym obiektywem robi świetne zdjęcia kosztuje mniej więcej tyle ile chcesz wydać jak będziesz chciała dalszych info służę informacją

Gość ostrosłup
po co Ci lustrzanka? lustrzanka wymaga dobrych obiektywów, które cenowo będą ją przewyższać ja Ci proponuję samsunga ex1, ma dużą jasność obiektywów, więc sprawdzi się przy portretach no i ma funkcje takie jak lustrzanka, tryby manualne

Gość aaaaaaa...................
niekoniecznie obiektywy są strasznie drogie. do nikona można spokojnie kupić dużo tańsze zamienniki i oprcz ceny nie ma między nimi zbyt dużej różnicy

no i głownie chodzi mi o to żeby te zdjęcia nadawały się do przeróbek bo głowie w ps przerabiam, w zasadzie to nawet bardziej chodzi mi o to żeby były to artystyczne foty, nie chodzi mi o techniczną jakośc , światło itp. robiłam do tej pory najwyzklejszą cyfrówką z 2006 roku ale teraz coraz czesceij zdjecia są rozpikselowane i wygladają gorzej niż z komórki, czy to kwestia wieku aparatu? może tyle zdjec wykonczyło go... chce żeby tylko nie bylo takich paskudnych plam pikselowych

Gość To ja iphonem robie lepsze
Czym to było robione?

Gość te zdjecie co wkleilas robione
jest zwyklym aparatem co teraz gora kosztuje 500 zl. Lustrzanka to trzeba umiec robic zdjecia. Tobie potrzebny jest zwykly aparat z dobrym trybem automatycznym a nie takie cos co chcesz kupic... A pentax to tak samo znana firma jak te canon i inne

Wydaje mi się, że w Twoim przypadku na podstawie tego co piszesz w zupełności wystarczy dobry kompakt. Jeśli nie masz zamiaru inwestować w lustrzankę dokupując akcesoria i obiektywy w przyszłości to zakup lustrzanki zupełnie nie ma sensu. Są lustrzanki poniżej 2 tysięcy złotych, zobacz sobie na modele Sony Alfa albo Pentaxa (podobno bardzo fajny sprzęt). Ale tak na prawdę najważniejsze są szkła- czyli jakie obiektywy dany system ma Ci do zaoferowania i w jakich cenach. Zobacz sobie różne akcesoria w sklepie foto-tip, ja tam kupuję moje fotograficzne zdobycze.

Gość estkaa
a ja polecam fujifilm finepix s200exr super foty nim sie robi! a teraz jakiś nowy wyszedł fujifilm finepix hs20 exr obejrzyj sobie :)

Gość Fotografujący dużo
"Ale tak na prawdę najważniejsze są szkła" To jest prawda. Jakość zdjęć w głównej mierze zależy od obiektywu. Chcesz robić dobre portrety i dobre krajobrazy. Ok. Do tego celu nie nadają się uniwersalne obiektywy, takie jak w kompaktach. Mają małą rozdzielczość i bardzo duże wady geometrii obrazu - aberracje chromatyczne, sferyczne, komę itd. Najlepiej używać obiektywów stałoogniskowych, 24-28 mm do krajobrazu, 85-100-135 mm do portretu. Matryca kompaktu jest bardzo mała, stąd generuje duży szum, pogarszający i ostrość i zamazujący szczegóły. Podstawową cechą lustrzanki jest możliwość zmiany obiektywów - zamontowania takiego, który najlepiej się nadaje do określonego typu zdjęcia. Obiektywy nie muszą być drogie - na serwisach aukcyjnych można dostać obiektywy używane o doskonałych własnościach optycznych, nawet w cenie kilkudziesięciu złotych. Można też dostać używane lustrzanki, nawet za ok. tysiąc zł. Rozdzielczość matrycy nie jest najważniejszym parametrem. Matryca 8-10 mega pozwoli na wydruk zdjęcia w formacie A-4, z rozdzielczością 300 DPI, większej w polskich fotolabach nie ma.

Gość kompakt odpada do portretu
pozostaje ci albo kompakt z wymienną optyką zwany tez bezlusterkowcem, albo tania lustrzanka. Z bezlusterkowców moim zdaniem najlepsze są Panasoniki, potem Olympusy, a następnie Sony, ale co zaskakujące są raczej drogie. Z tanich lustrzanek za tą cenę trudno coś wybrać możesz np. najtańszego Canona (najpopularniejszy) Nikona, ewentualnie Pentaksa. Do tego jeden tani obiektyw standardowy do portretu. Rzecz jasna używany np. Canon 50mm f/1.8 czasami poniżej 300zł. Moim zdaniem kup sobie lustrzankę na kredyt 1500zł możesz wyłożyć od razu, a powiedzmy 1000-1500 dalsze na raty. Wtedy kupujesz np. Canona 600d plus tzw kit plus 50mm f/1.8 do portretu i styka. :)