Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wihia

Czy za godziny nocne pracodawca powinien płacić więcej?

Polecane posty

Gość wihia

Sytuacja wygląda tak- mniej więcej dwa razy w miesiącu pracujemy w godzinach nocnych, np do 3 czy 4 nad ranem. Wynagrodzenie mamy takie samo jak za normalne godziny pracy. Czy wyższa stawka jest dobrą wolą pracodawcy czy obowiązkiem? Pomocy!

Gość efwreg
szkodliwe od 21 00 dodatek nocny

Gość wihia
w umowie mam tylko napisane, że godziny nocne to 23-7. Nie ma nic na temat wynagrodzenia dodatkowego.

Gość wihia
czyli nie ma żadnego odgórnego prawa które to reguluje? ostatnio słyszałam, że obowiazkiem pracodawcy jest wyższa stawka za godziny nocne, ale może ktoś się pomylił..

Gość wihia
dzięki za odpowiedzi, czekam jednak nadal na kogoś kto wie na 100% :)

Wg prawa pracy pracodawca jest zobowiązany do wypłaty dodatkowych pieniędzy: 50% normalnego wynagrodzenia (godzinowego) za nadgodziny 100% normalnego wynagrodzenia (godzinowego) za godziny nocne. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy praca obejmuje te godziny (np.zmianowa) i są już wliczone w wypłatę.

kodeks pracy i co z tego ja pracowałam na 3 zmiany, na nocki od niedzieli 6 dni i miałam płacone normalnie jak za dniówkę .Takie wykorzystywanie pracownika przez prywaciarza.Wolne to mogłam sobie brać jak było mało pracy .Faktycznie za prace nocną powinien być dodatek bo jest w kodeksie pracy nie pamiętam dobrze ale chyba 20%za nockę.

Gość wihia
znalazłam coś takiego, ale to pewnie jakaś bzdura znając życie: Dodatek „nocny Za pracę w porze nocnej pracownik ma prawo do dodatku w wysokości 20% stawki godzinowej liczonej od płacy minimalnej (art. 1518 1 k.p.). Wysokość tego dodatku zależy więc zarówno od wysokości minimalnego wynagrodzenia, jak i od liczby godzin do przepracowania w miesiącu, w którym pracownik pracował w nocy.

Gość wihia
Dodatek „nocny Za pracę w porze nocnej pracownik ma prawo do dodatku w wysokości 20% stawki godzinowej liczonej od płacy minimalnej (art. 1518 1 k.p.). Wysokość tego dodatku zależy więc zarówno od wysokości minimalnego wynagrodzenia, jak i od liczby godzin do przepracowania w miesiącu, w którym pracownik pracował w nocy.

Gość wihia
Normalnie praca jest zmianowa ale w godzinach 10-20. Słyszałam też, że pracownik ma prawo do wolnej jednej niedzieli w miesiącu- niestety nie u nas :(

taki wniosek wynika kodeks swoją drogą a pracodawca zrobi i tak co chce a ty człowieku ciesz się że masz pracę takie czasy

Być może poruszona przez ciebie kwestia jest różnie rozwiązywana w różnych firmach.W mojej jest tak,jak napisałam powyżej (50% i 100% stawki dziennej).

Gość TO JEST ZGODNE Z KODEKSEM
Dodatek „nocny Za pracę w porze nocnej pracownik ma prawo do dodatku w wysokości 20% stawki godzinowej liczonej od płacy minimalnej (art. 1518 1 k.p.). Wysokość tego dodatku zależy więc zarówno od wysokości minimalnego wynagrodzenia, jak i od liczby godzin do przepracowania w miesiącu, w którym pracownik pracował w nocy. A jak pracodawca zawarł sobie w regulamninie pracy lub wynagradzania ze płaci wiecej to ma do tego prawo. NATOMIAST - OBOWIĄZKOWO MUSI PŁACIC DODATEK ZGODNY Z kodeksem pracy.

Gość wihia
dzięki za odpowiedzi! wychodzi więc na to, że nasz pracodawca nie działa zgodnie z kodeksem pracy. Czy wiecie może gdzie powinnam to zgłosić? Do PIPu?

Gość TO JEST ZGODNE Z KODEKSEM
do Państwowej Inspekcji Pracy w swoim mieście.

Gość bella swan
Tak jak pisano wcześniej, za każdą godzinę pracy w porze nocnej pracownikowi należy się dodatek w wysokości 20% stawki godzinowej wynikającej z wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę (w 2011r - 1386zł). Problem możesz anonimowo zgłosić do Państwowej Inspekcji Pracy, która zajmie się sprawą i zapewne nakaże pracodawcy wypłacić należny dodatek (nawet 3 lata wstecz) lub dochodzić swoich praw w Sądzie Pracy.

Gość gość
Pracować w nocy powinny tylko najważniejsze służby i instytucje, jak pogotowie,straż,policja,ochrona,szpitale,energetyka,transport publiczny. Poza tymi służbami noc jest od spania, a pracuje się w dzień 20% więcej, czyli 1620 zamiast 1350 zł minimalnej nie wynagradza zarywanych nocy, rozbicia psychicznego w ciągu dnia, i normalny człowiek nie powinien się godzić na taką pracę za mniej niż 5000 netto.

Gość sylwia176
Powinien :) Powinien też przeszkolić cię z zasad bhp. Jeśli tego nie zrobił to polecam samodzielnie sobie takie zrobić chociażby tutaj http://krajowy.biz/firma,dago-przedsiebiorstwo-produkcyjno-uslugowo-handlowe-dariusz-gotowala_2