Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KulturalnaMAYA

RAK CHOROBA GENETYCZNA?

Polecane posty

Hej kochani, mam pytanie bo troszkę sie zmartwiłam. Moje pytanie to czy rak jest chorobą genetyczna ? Moja mama miałam raka piersi, teraz ma przeżuty na krtań, powiem jeszcze że jej ojciec również miał raka wątroby. Czy jest jakaś możliwość żebym ja miała raka ? Gdzie zgłosić się na badania, jestem kompletnie zielona w tym temacie .. Z góry dziękuje za mądre odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam :)

Gość hdfhdhd
idz do leksarza rodzinnego, ja mam podobna sytuacje, poszlam wiec do internisty i wyjasnilam ze w mama zmarlla na raka dziadek babcia, kuzynki itd w takim wypadku masz mozliwosc zrobienia sobie badan ale tylko na okreslona czesc np na piersi..moja mam zmarla na raka jelita grubego wiec ja poprosilam o badania pod tym katem z tym ze jestem w holandii ale w pl powinno tak samo to dzialac. dostalam wiec list z data badania i tyle

Gość hdfhdhd
zycze ci tego:) bedzie ok !

Gość Liyahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
przy nowotworze piersi ryzyko bardzo wzrasta, masz 80% ryzyka ze zachorujesz jeśli twoja mama zachorowała, bedziesz musiałą sie czesto badać, a teraz zbadaj sobie markery nowotworowe zobaczysz czy sa podwyzszone. Przy innych nowotworach ryzyko nie jest tak duze jak własnie przy raku piersi

Gość no to chyba jasne ze
jaka tam genetyczna :-o żrecie jakiś syf i macie raka ot tyle.