Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sysa

Wyjazd/emigracja

Polecane posty

Gość kozka juzka
JellyBelly Mysle, ze z takim podejsciem do tematu nie masz w ogole szans na lepsze zycie. Nie wiesz gdzie chcesz jechac, nic nie umiesz, ne znasz jezykow, jestes w ciazy i jestes malo ogarnieta. Podstawy jezyka takie jak w szkole, to moga wystarczyc na zmywak, albo zbiory. O Anglii powiedza Ci inni, ja moge powiedziec o DE. Tutaj jedzenie jest stosunkowo tanie w porownaniu do zarobkow, jezeli chcesz wynajmowac mieszkanie, musisz sie liczyc z tym, ze trzeba miec odlozona trzymiesiaczna kaucje na stracie.. PODPISUJE SIE POD TYM W 100%

Gość To ja Ci powiem..
Jeśli nie dajecie sobie rady w Polsce to i za granica nie dacie . Na bank.

pewnie,siedzcie w polsce,bo jak wyjedziecie i wam sie uda to niektorych tu na kafe szlag trafi ze nastepnym polakom sie udalo.moze wam sie uda a moze nie.ale racja do francji trzeba znac jezyk francuski.mnie sie w polsce tez nie powodzilo a tu mi sie powodzi i jestes szczesliwsza.wszyscy sa wyrocznia i wiedza ze wam sie nie uda.tylko jakim cudem im sie udalo? ja tez nie wyjechalam do zadnych znajomych i nawet jakbym ich miala to bym nikogo nie prosila bo to moim zdaniem takie troche ponizajace prosic kogos o przyjazd.mam pelno rodziny w niemczech,mam kuzynke we wloszech,hiszpanii w usa mam dalsza rodzine i nigdy nikogo nie prosilam.wyjechalam przez biuo posrednictwa pracy.sprobujcie tak.

Gość Ale co ma im się udać?
Bo nie rozumiem. Język to podstawa. Pojadą i co? Praca i mieszkanie na ulicy leżą? A to ciekawe.

''pewnie,siedzcie w polsce,bo jak wyjedziecie i wam sie uda to niektorych tu na kafe szlag trafi ze nastepnym polakom sie udalo.moze wam sie uda a moze nie'' mi to tam rybka, czy innym sie uda czy nie, ale przestrzegam przed zbyt pochopnymi wyjazdami bez zadnego planu i pomyslunku. Co innego jak bylabys odpowiedzialna tylko za siebie, i mogla zyc tym co dzien przyniesie, ale jestes w ciazy, wiec raczej i tak niewiele popracujesz. Przyjedziesz, urodzisz dziecko i bedziesz z nim siedziec w domu. Super. Zreszta bez znajomosci jezykow nie ma co myslec o emigracji, obojjetnie jak rozgarnietym, czy nie rozgarnietym sie jest..

Gość weightwatchersdzialaaaaaaaaaaa
ja z dnia na dzien zostawilam polske , ani jednego znajomego w uk nie mialam.na wiktorii w londynie wysiadlam z jedna malutka torba , ale znalam biegle angielski i tam na dworcu kupilam tylko karte do telefonu i gazete , dzis nie moge uwierzyc w to co zrobilam.

Gość weightwatchersdzialaaaaaaaaaaa
wiec powodzenia zycze

"siren ha,widzisz ROR tobie sie udalo.mi tez sie udalo" bledna teza! co to znaczy mi sie udalo??? co i sie udalo - znalezc fajnego partnera zyciowego, prace czy co - sprecyzuj? nie wiesz nic o mnie - poza tym ze mowie m.in. po polsku - nie wiesz jakie mam obywatelstwo - w ktorym kraju sie urodzilam a w ktorym dorastalam itd. ani gdzie mieszkam blednie zakladasz ze byc moze przeszlam te sama droge co ty;-)) ".a tak wogole to watpie ze ty jestes lekarzem architektem czy informatykiem." alez twoje prawo - mozesz watpic do konca zycia;-))))))) "pewnie znajoma cie sciagnela i zerowalas na niej jakis czas.wielu ludzi na emigracji wyjechalo do znajomych i musieli im zawracac glowe a jak ktos sie pyta na kafe o cos to juz wielki problem odpowiedziec." hahahahahah;-))))))) co ty ja caly czas zeruje na kims - na znajomej, znajomym, sasiedzi e i starszej pani zza plota;-))) jakbys przeczytala moja odpowiedz uwaznie to bys zauwazyla ze daje dosc dobra ogolna rade - i wcale nie zlosliwa, nic nie dzije sie bez przyczyny - dlatego jedni zawsze sobie beda radzic dobrez a innym zawsze bedzie "wiatrw oczy" dmuchal i chuchal;-))) as easy as it is;-))) "takie polskie myslenie"jezeli mi sie udalo to czemu ma sie udac innym,bo czemu maja miec lepiej ode mnie,chyba im sie nie uda" tak?" mnie cieszy jak ludziom sie udaje - swiat jest fajniejszy jak ludzie sa szczesliwsi;-)) ale jak ktos zadaje pytanie pt nic nie umiem i nic nie wiem a chce wszystkiego - to najpierw z psychologiem sie powinien , moim zdaniem, spotkac;// nie bede udzilala ludziomn pprad jak wyludzic w innym panstwie np. zasilek - bo nie popoeram takiegozachowania - zabronic nie moge ale popierac nie musze;-)) "trafilam jednak nie tam gdzie chcialam." widac nieumiejetny research zrobilas - ja zanim podejme sie czegokolwiek tez zawsze sprawdzam i na ogol jestem b.zadowolona - no co zdarza sie;-))

"Nie wiem jak jest we Francji (mieszkam w UK) ale czy w ogole ktos wam wynajmie cokolwiek jezeli nie macie zadnych referencji? W UK to podstawa, w innym wypadku placi sie czesto za kilka miesiecy z gory plus depozyt. " moj znajomy zostal ostatnio "relegowany" do pracy w paryzu na 8 m-cy przez swoja firme matke (duza korporacja z branzy iT) - firma zwiela wszystko na siebie a i tak mial problem z podpisaniem umowy najmu (sam wybral sobie mieszkanie) bo umowa najmu byla po francusku - ktorego on nie znal;-) " Z praca dzisiaj wszedzie jest kiepsko " nie niaprawda nie wszedzie jest kiepsko - syatucja z praca wyglada dosc dobrze w regionie europy wschodniej ze wzgledu na fakt ze duze koncerny przenosza tam swoj outsourcing - tyle ze mam na mysli ludzi z kawlifikacjami - ostatnio (zawodowo) mialam okazje rozmawiac z kilkoma dyrektorami i skarzyli sie ze nie moga znalezc ludzi odpowiednio wykwalifikowanych - chdzilo im glownie o PM ow z doswidczeniem + developorow rozwiazan

"[zgłoś do usunięcia] siren pewnie,siedzcie w polsce,bo jak wyjedziecie i wam sie uda to niektorych tu na kafe szlag trafi ze nastepnym polakom sie udalo" Siren - ty chyba masz jakas schize;-)) to juz nudne i nie mierz nas prosze swoja miarka - ok?;-) czyzby wlasne emigracja cie az tak wiele trudu kosztowala ze dala sie tak silnie we znaki?;-) "wszyscy sa wyrocznia i wiedza ze wam sie nie uda.tylko jakim cudem im sie udalo?" moze np. nie jechali w ciemno tylko najpierw dostali prace, poidliczyli koszty zycia byli elatyczni rzutcy i szybko przyswajali co nowe, hm?;-)) a moze tak jak zasugerowales/as wczesniej siedzieli "na glowie znajomym"?;-)) "mi to tam rybka, czy innym sie uda czy nie, ale przestrzegam przed zbyt pochopnymi wyjazdami bez zadnego planu i pomyslunku." 100% popieram;-))

ja tez nie wiedzialam na poczatku czego chce,4 lata myslalam o emigracji i duzo czytalam.poza tym autorka nic nie pisze ze nie umie jezyka czy ze wogole nic nie umie.wy od razu to zakladacie.sami wyjezdzaja a komus odradzaja.ja nie mierze nikogo swoja miarka tylko znam polactwo.najlepiej poznac swoj wlasny narod za granica.probujcie,ja wam zycze powodzenia.mowiac ze trafilam nie tam gdzie chcialam tzn.jestem w uk gdzie niestety jest zbyt wielu zlosliwych polakow.ja mile wspominam tu poczatki,poczatki kiedy nie znalam zadnego wrednego polaczyska

"[zgłoś do usunięcia] siren ja tez nie wiedzialam na poczatku czego chce,4 lata myslalam o emigracji i duzo czytalam." no i widzisz gdzie jestes w tym momencie?;-) wlasnie przed tym chcemy ustrzec autorke - bo z takiego niezdecydowania to skonczy jak ty - wyrzywajac sie w co drugim poscie , z reszta pisalas ze jestes sfrustrowana bo zle ulowalas sie czy cos;-)) "poza tym autorka nic nie pisze ze nie umie jezyka czy ze wogole nic nie umie.wy od razu to zakladacie" wspominala o komunikatywnym angielskim;-)) czyli nie-plynnym jak mniemam ;-) "sami wyjezdzaja a komus odradzaja.ja nie mierze nikogo swoja miarka tylko znam polactwo." mierzysz ;-) bo zkladasz ze rozmawiasz na tym forum z polakami;-) "najlepiej poznac swoj wlasny narod za granica" pamietaj ze to co dla ciebie jest "zagranica" dla mnie moze byc rodzimym krajem i odwrotnie - myslenie nie boli;-)) w koncu nie wiesz kto siedzi po drug str niekoniecznie ktos taki sam jak ty - a wiec apeluje raz jeszcze nie mierza swoja krotka miarka, ok?;-) "probujcie,ja wam zycze powodzenia.mowiac ze trafilam nie tam gdzie chcialam tzn.jestem w uk gdzie niestety jest zbyt wielu zlosliwych polakow." ty to w ogole masz jakas manie przesladowcza z tym cyt "polactwem" ;-0)))) wiesz swoj do swgo ciagnie - ja znam bardzo fajnych polakow np.;-) "ja mile wspominam tu poczatki,poczatki kiedy nie znalam zadnego wrednego polaczyska" chyba wspominalas ze jestes w UK, tak? tam chyba prawo nie nakzuje zeby utrzymywac kontakty z innymi przedstawicielami tej samej nacji - co nie? ;-))) a wiec winy poszukaj w sobie - radze z doberfgo serca;-))

no przeciez ci pisze ze nie mierze nikogo swoja miarka.i zes sie uczepila tego ze sie zle ulokowalam.nigdy nie bylam jakas sfrustrowana z tego powodu.ogolnie mi sie powodzi,tylko widze wady u narodu brytyjskiego.oczywiscie ze nie ma nakazu przyjaznic sie z polakami ale ich spotyka sie przez przypadek bo jest ich pelno wszedzie.wiadomo wywiaze sie rozmowa i jakas znajomosc.jeden znajomy polak to zapozna mnie z dziesiatkami. nie musisz sie chwalic na forum ze masz obywatelstwo brytyjskie czy ze urodzilas sie w tym kraju.

i co ty tak wszystko zglaszasz do usuniecia,chora jestes kobito!! nie tylko moje posty.sama masz jakies schizy.

"siren no przeciez ci pisze ze nie mierze nikogo swoja miarka" z tej zlosci i zacietrzewienia to az slepniesz chyba;-))) bo nie vzytasz dokladnie - moim zdaniem mierzysz wszystkich wlasna miarka - i bede ci to powtarzac to tak dlugo jak uznam za stosowne;-)) "i zes sie uczepila tego ze sie zle ulokowalam.nigdy nie bylam jakas sfrustrowana z tego powodu." tiaaa...jasnosc zycia az bije od ciebie;-)) "ogolnie mi sie powodzi,tylko widze wady u narodu brytyjskiego" to dobrez ze ci sie powodzi;-)) "oczywiscie ze nie ma nakazu przyjaznic sie z polakami ale ich spotyka sie przez przypadek bo jest ich pelno wszedzie.wiadomo wywiaze sie rozmowa i jakas znajomosc.jeden znajomy polak to zapozna mnie z dziesiatkami." to sa po prostu twoje wybory - aiwesz ile nachalnych ulotek rozdaja na miescie?:-) ale jedni korzystaja ze wszystkich, inni z niektorych, a sa tacy kt wszystkie ulotki laduja do kosza - to sie nazywa wolna wola;-))) "nie musisz sie chwalic na forum ze masz obywatelstwo brytyjskie czy ze urodzilas sie w tym kraju." jak obywatelstwo mozna w ogole rozpatrywac w kategorii - chwalnia sie - przeciez to tak samo jak wzrot czy kolor oczu - czlowiek nie ma na to zadnego wplywu;-) udzerz w stol a nozyce sie odezwa - tu cie boli;-))) nie imputuj rzeczy na moj temat nie napisalam ze mam obywatelstwo brytyjskie ani zekiedykolwiek wyspy odwiedzilam - moze tak a moze nie;-)) " i co ty tak wszystko zglaszasz do usuniecia,chora jestes kobito!! nie tylko moje posty.sama masz jakies schizy." e atm - to technicznie nieporozumienie;-)) pokrzycz sobie na manie pokrzycz jeszcze - najwazniejsze zebys zlosci za dlugo w sobie nie trzymala;-))) po mnie to i tak splywa bo z natury jestem pogodna;-)) a i malokreatywna jestes ztymi schizamimi - powiem tak zebys zrozumiala czyli bez zawoalowanej aluzji - nie papuguj bo to nieladnie;-))) i wyluzuj ciut sloneczko;-)

ach,nie odczepisz sie ode mnie.dajesz do zrozumienia ze nie wyemigrowalas i nie przeszlas takiej drogi jak ja,przynajmniej tak to wyglada,kogo to obchodzi.

Gość kociolekmaku87
TY ROR, z twojego sposobu komunikacji wnioskuje ze niemozliowym jest iz wychowywalas sie za granica - twoj sposob wypowiedzi przesycony jest typowym na polskiej malomiasteczkowosci sarkazmem, co trzecie zdanie podkreslasz iz nikt nie wie(!) jakie obywatelstwa posiadasz, kiedy wyemigrowalas i czy w ogole co swiadczy o tym ze masz okropne kompleksy na punkcie swojego pochodzenia. Potomkowie polakow wychowanych za granica maja kompletnie inna mentalnosc niz ty. Wspolczuje ci i dorosnij! Twoje posty brzmia jak madre wypociny 17latki.

"kociolekmaku87 TY ROR, z twojego sposobu komunikacji wnioskuje ze niemozliowym jest iz wychowywalas sie za granica" juz wczesniej ustalilismy chyba, ze "zagranica" to wzgledne pojecie, czyz nie?:-) " - twoj sposob wypowiedzi przesycony jest typowym na polskiej malomiasteczkowosci sarkazmem, co trzecie zdanie podkreslasz iz nikt nie wie(!) jakie obywatelstwa posiadasz" widac nie la;piesz aluzji;-)))) mowiac "ja" nie zawsze mam na mysli siebie tylko przyklad faktu ze nie wiesz z kim rozmawiasz - i mowie to zawsze kiedy interlokutor zwraca sie do mnie typu "my", "w naszym kraju" "emigrowalas" - czyli kiedy formuluje tezy nie znajac faktow i robic to bede stale;-)) w przciwienstwie do ciebie nie mam urazu do malych miasteczke w polsce (czy w ogole jakimkolwiek kraju) uwazam ze zycie tam oplynie spokojnie i powoli - podejrzewam ze probujac mi przypisac pochodzenie z takiego miastaeczka chciales/as mnie urazic, do pochodzenia (swojego i czyjegos) mam stosunek obojetny - bo czlowiek akurat na to nie ma wplywu gdzie sie urodzil czy wychowal, czy np. na fakt ze rodzice jego maja rozne paszporty, jednym slowem ani mnie too grzeje ani ziebi;-)) a z tymi komplekasami to mnie urzekasz;-)))) " Potomkowie polakow wychowanych za granica maja kompletnie inna mentalnosc niz ty." byc moze takie masz doswiadczenia - dl amnie nie jestes wiarygodnym zrodlem informacji;-)) "Wspolczuje ci i dorosnij! Twoje posty brzmia jak madre wypociny 17latki." nie przywyjklam sluchac wypowiedzi pisanych niegrzecznym rozkazujacym tonem -wiec puszcze twoja , jak zwykle, mimo uszu. Natomiast cieszy mnie ze swoja zlosc skonectrowales/as na mnie przynajmniej twoin najblizsi beda mieli spokoj a po mnie to i tak splywa;-)) w koncu sa ludzie ktorzy nie radza sobie z agresja i zloscia wiec wola kogos, nawet anonimowo, obrazac - mnie to jedynie bawi ;-)))

Gość kociolekmaku87
do ROR - ludzie krytykujacy brqk twojej inteligencji to nie zlosc tylko politowanie

Gość ROR daj spokój
Po co się tlumaczysz z każdego zdania. Załóżcie sobie osobny topik i tam się licytujcie, nas to nie obchodzi

"[zgłoś do usunięcia] kociolekmaku87 do ROR - ludzie krytykujacy brqk twojej inteligencji to nie zlosc tylko politowanie" sila twoich arhumentow mnie wprost poraza;-)))))))))))))) " ROR daj spokój Po co się tlumaczysz z każdego zdania. Załóżcie sobie osobny topik i tam się licytujcie, nas to nie obchodzi " ja sie nie tlumacze;-)) ja sie ustosunkowywuje i dostosowuje do"zagadnien" poruszanych przez rozmowce;-)))) coz ja na to poradze ze co drugie post jeskt kierowany personalnie do mnie?;-) widac wiekszosc nie ma nic do powiedzenia w temacie za to mnowstwo zlosci - z ktora nawiasem mowiac nie umie sobie poradzic - wiec kieruje ja pod moim adresem;-))))) mnie zawsze bawia ludzie ktorym brakuje argumentow wiec zaczynaja atakowac interlokutora niudolnie pyskowka pod adresem "bo ty to jestes taka i owaka";-))))))))))))))))))))))))))))))))

Gość truutututek
sysa jak ja Cię rozumiem, mnie tutaj też życie przytłacza coraz bardziej, z dnia na dzień, każdy dzień tutaj jest dniem straconym, i też emigruję. Bo to co się tu dzieje, to masakra, płaca mała ceny jak z kosmosu (europejskie) żeby sobie coś kupić/ odłożyć, pojechać na wakacje, to trzeba nieźle się gimnastykować, nie chcę czegoś takiego. Do odważnych świat należy!

podsumuje tak:poczytaj o roznych krajach tak jak pisalam.jesli myslisz o francji zapisz sie na kurs francuskiego,nie jest trudny uczylam sie go w szkole i 4 lata wystarczyly by sie swobodnie porozumiec z francuzami (ale moze byc tak ze zapiszesz sie do szkoly jezykowej na francuski a z wyjazdu nici) do australii najlepiej wyjechac do jakiejs szkoly lub na studia i potem znalezc prace w trakcie.nie spieszcie sie z wyjazdem co nagle to po diable,nie tak na hop siup.musicie miec tez zaoszczedzone pieniadze,im wiecej tym lepiej.

"[ do australii najlepiej wyjechac do jakiejs szkoly lub na studia i potem znalezc prace w trakcie." to prawda - austalia zyje z turystyki oraz studentow - placisz za college/uni - ceny sa rozne, w zamian australia daje ci prawo jako studentowi dop pracy w wymiarze 20h/ na tydzien a potem mozesz sie pozegnac - poprzed studiowanaie i pracowanie nie zostaje sie w australii, mozna co najwyzej kilka lat tak sie bujac ze "studiowaniem" a wlasciwie placenie roznym collegom - whatever you wish natomiast zeby dotsac prawo pobytu, a pozniej obywatelstwo - upowazniajace do pracy w dowolnym wymiarze czasowym , wszystkich swiadczen itd. - trzeba przejsc proces emigracyjny - odpowiedni zawod udokumentowany odpowiednim doswiadczeniem oraz poparty wyksztalceniem, egzamin z jez. abgielskiego zdany, dobre zdrowie, charakter i juz mozna aplikowac - koszt na poczatek to okolo (z naciskiem na okolo) samej procedury 15-20 tys. zl - potem mozna ruszac w podroz w nieznane, najlepiej (jelsi sie nie ma pracy) wziac ze soba pieniadze na pierwsze miesiace zycia - bo o transporcie siebie i mienia np. z europy to nie wspomne

Gość gość
Ja wyjeżdżam za kilka dni do Norwegii!! Już nie mogę się doczekać. Przyszły mi już dokumenty z offshoreidcardscom jeszcze tylko kupie sobie ubezpieczenie i w drogę!