Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość misia_bella

co po studiach? Doradzcie.

Polecane posty

Gość misia_bella

Witajcie! Mam rozterki zwiazane z moja przyszla kariera zawodowa. Studiuje prawo, bede teraz na 5 roku i nie wiem co dalej. Dotad myslalam o aplikacji, ale po zrobieniu praktyk w paru kancelariach zaczelam sie rozmyslac, chyba to nie jest dla mnie... A poza tym w zwiazku z pogorszeniem sie sytuacji finansowej w mojej rodzinie nawet nie stac mnie w tej chwili na aplikacje. I tu pojawia sie pytanie: co dalej ? Czy ktos z was moglby mi cos doradzic. Od razu mowie ze nie mam tz plecow i do wszystkiego musze dojsc sama. Z gory dzieki za powazne wypowiedzi :)

Gość misia_bella
upupup

Gość misia_bella
no tak, nie pisze o seksie to i nie ma odzewu....

Gość vbgfbd
a czy za aplikacje sie placi????? od kiedy to tak??? Tak szczerze-co innego mozna robic po prawie? jesli nie zrobi sie specjalizacji? byc mgr prawa od porad za 10 zl?

Gość misia_bella
owszem, za aplikacje sie placi i to wcale nie tak malo - 4-krotnosc najnizszego wynagrodzenia zasadniczego brutto, czyli w obecnej chwili 4x1.500 = 6.000 rocznie. A do tego trzeba jeszcze sie utrzymac.. Aplikant jesli zarabia to marne grosze :/

Gość vbgfbd
a czemu sie placi? komu?????////// wszedzie?? pierwsze slysze moj wujek adwokat przyjmuje na apliakcje mlodych i z tego co wiem zysku z tego nie ma..

Gość vbgfbd
a tak szczerze: jaka masz alternatywe jesli nie aplikacja? staze i papierkowa robota po kancerlariach?

Gość do vbgfbd
bo twoj wujek jest uczciwy, a nie jak wiekszosc prawnikow -karze sobie placic ;/ niby wiadomo przygotowuja cie do zawodu ... maja darmowego pracownika;/ i jeszcze tyle kasy ciagna ;/

Gość misia_bella
Twoj wujek adwokat jest tylko patronem takiego aplikanta, ma go praktycznie przyuczyc do zawodu, mowiac w uproszczeniu. Płaci sie natomiast odpowiedniej Izbie Adwokacjiej/ Radcowskiej. I wierz mi ze Twoj wujek sporo 'zarabia' na aplikantach, chocby poprzez to ze im nie placi, badz tez placi grosze. Np zarobek aplikanta w Katowicah -850 zl....

no dobrze, ale niekoniecznie musisz byc adwokatem/radca/ notariuszem. Nie myslałas o aplikacji sedziowskiej lub prokuratorskiej ? Praca stała i pewna i dobrze opłacana:) Rzecznik patentowy ?

Gość vbgfbd
ok,rozumiem, ale co innego niz nie aplikacja???

Gość GL to zul
Ja bym probowala na aplikacje. Zreszta,tak trudno sie dostac,ze nie wiadomo,czy Ci sie uda, co sie na zapas martwic, ze malo kasy? jak bedziesz dobra to Ci zwieksza po roku pensje albo dorabiaj na pisaniu prac, prywatnych poradach,albo w barze...zaoowocuje!

Gość misia_bella
szczerze mowiac, poczatkowo chcialam byc sedzia... ale niestety sytuacja przedstawia sie o wiele gorzej niz Wam sie moze wydawac. Juz w tej chwili w szkole w Krakowie ksztalci sie 150 przyszlych sedziow, a miejsc dla nich nie ma nawet 20 i to w skali kraju. A wszystko to dlatego , ze sa tylko dwa sposoby na zwolnienie stanowiska sedziego: 1 dyscyplinarka ( co zdarza sie bardzo rzadko), 2 - smierc. W praktyce doslownie czeka sie na czyjas smierc, a do tego czasu gnije sie w sadzie za jakies 1.000 zł jako taka "zapchajdziura"...

Gość GL to zul
jakie masz alternatywy?

Gość misia_bella
GL to zul jakie masz alternatywy? eh, no wlaśnie dobre pytanie ....

Gość misia_bella
up

a notariusz? on tez potrzebuje aplikacje? radca prawny? mysle ze to srednie pytanie do ogolu spoleczenstwa jakim jest kafe. powinnas pokombinowac wsrod znajomych jakie maja pomysly itd.. nie mam pojecia jakie sa mozliwosci w takim "waskim" gronie jak prawnicy.

Gość misia_bella
notariusz, radca prawny, adwokat, komornik - to tzw. zawody korporacyjne i dojscie do zawodu wymaga skonczenia aplikacji. Ponadto, zeby zostac rzecznikiem patentowym, tez trzeba przejsc najpier cos na ksztalt aplikacji. Natomiast sedzia i prokurator - tu wymagana jest tzw aplikacja ogolna ( czyli ukonczenie tej nowej szkoly w Krakowie). Moja pytanie dotyczylo innych alternatyw ...

Gość hbgjubhjuhnhhnujhn
chyba niespecjalnie masz po prawie perspektywy zrób podyplomówke z rachunkowości i ucz sie na księgową jak się gdzies wcisniesz do ksiegowości na stanowisko to po 3 latach masz certyfikat księgowy i możesz otworzyć własna działalność ja w tym kierunku wlasnie idę, jestem po innych studiach....u mnie na roku dziewczyny jako księgowe wyciagają 3-5 tys. na etatach, a co dopiero działalność