Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama 4 miesieczniaka

Problem neurologiczny

Polecane posty

Pisalam juz tu kiedys o tym, ale kolezanki zajely sie wyrzuceniem smocczka a nie samym problemem. Ale dzisiaj jestem juz bardzo zdesperowana i szukan najpierw pomocy w necie a popoludniu chyba skoczymy z malym do lekarza :( Moj synek mial przedwczoraj 4 miesiace. W dzien jest zywym kochanym dzieckiem, nie mialam z nim od poaczatku zadnych problemow, nie mial kolek, ladnie przybiera na wadze, umie sie juz przewracac z pleckow na brzuszek, smieje sie, reaguje na nas itd. W nocy nie jes juz od jakis dwoch miesiecy. Je ostatnie mleczko ok 20.30 i kolejne z rana o 7.30. I przez dluzszy czas bylo ok. Ale ostatnio jakies 2-3 tygodnie moze wiecej, synek w nocy PRZEZ SEN strasznie obraca glowka. W lewo w prawo, w lewo w prawo i to bardzo szybko i tak przez kilka sekund, przerwa przez minutke i to samo. W miedzyczasie wypadnie mu smoczek wiec wiadomo troszke sie wybudza i placze. No to siedze kolo niego. Dzisiaj w nocy ze 3 godziny. Dalam mu juz nawet mleczko, bo myslalm ze byl glodny, zjadl, pieluszke zmienilam to ladnie byl obudzony ale jak tylko przysnal to spowrotem glowka w jedno i w druga strone. I co myslicie? Wasze dzieci tez tak maja? Czy to objaw zlego snu, albo poprostu niespokojnego snu czy mam sie martwic i isc to sprawdzc?

Gość jeśli cię to niepokoi
idź do lekarza, tylko radzę ci nagrać te ruchy aparatem czy nawet na telefon, bo lekarza lubią na własne oczy to zobaczyć.

Gość Gosiaczkowo
mój ma dokładnie to samo od kilku dni, ma 7 mies. Nie wiem, jak w nocy bo się nie budzi, ale zauważyłam to dwa razy w dzień. Robi tak jak już zasypia. Pediatra twierdzi, że wszystko ok, ale na wszelki jutro idę do neurologa

ja bym poszła do neurologa. dziwne, że pediatra tego nie zaproponował.

Gość amoza
być może waszym dzidziusiom jest gorąco, pocą się, swędzi je skóra?

Nie jest mu na bank goraco, w UK zeszlej nocy bylo u mnie jakies 12 stopni, mial bodziaka i skarpetki i spiworek, dotykalam nie raz karku. Skorka go nie swedzi bo sie nie drapie ani nic. Sama juz nie wiem :(

Gość amoza
a jak na brzuszku go położysz to tez tak robi? zauważyłas cos innego niepokojącego ? samo kręcenie główką nie jest objawem neurologicznym. Jezeli się niepokoisz idx do lekarza - jezeli neurologa to koniecznie dziecięcego, albo dobrego pediatre

Gość egertenha
moja też tak miaął w pewnym okresie ze strasznie obracał głowką chyba z 2miesiace to trwało i nagle przestaął tak robic za to teraz potrafi w nocy obrócić sie w łozku o 180 stopni :) myśle ze to nic nie pokojaego

Wlasnie dzwonilam do pielegniarek z NHS direct, sa pewniejsze niz jakikolwiek GP tutaj ;) Pani powiedziala ze moze mu zabki ida i przez to niespokojnie spi, i rzeczywiscie sie ostatnio slini to fakt. A do tego moze byc tak ze wlasnie ta slina mu zalega i go to denerwuje albo ze kanalikami gardelko laczy sie z uszkami i moze mu w uszkach przeszkadza :) Jesli nie ma zadnych innych objawow a nie ma to mowila ze to nic niepokojacego - patrzec tylko czy wlasnie nie ma zapalenia w uszkach albo na dziaselka jak tam zabki. Troszke mnie uspokoila. No i poprzedni post tak samo - ze samo to minelo :) Dziekuje bardzo - jesli ktos ma taki sam problem - to napisalam co to moze byc i prosze obserwowac i mam nadzieje ze to nic zlego :)

Gość Gosiaczkowo
ja jutro wieczorem napiszę, co mi neurolog powiedział. Pediatra mówi, że dzieci mają takie jakby natręctwa: jedno łapie się za uszko, drugie kręci główką- najczęściej trwa to kilka tygodni i mija. Podobno nie jet to nic niepokojącego, dała mi skierowanie do neurologa, żebym była spokojniejsza, ale Ona nie widzi nieprawidłowości. Wizytę mam jutro o 19, więc napiszę, jeśli będę miała możliwość

Mój synek w wieku około 3-4 miesiące miał coś podobnego, byliśmy u neurologa. Lekarka kazała nagrać film aby mogła sama ocenić. Na szczęście nie zdążyliśmy nic nagrać bo odkryłam, że małemu po prostu jest za gorąco - to był grudzień i w sypialni zostawiałam na noc ogrzewanie. Może śpiworek jest za gruby lub niewygodny? Spróbuj inaczej go ubrać lub przykryć tylko kołderką. Mieliśmy jeden taki dziwnie uszyty śpiworek i mały nie chciał w nim spać.

Mój tak miał jak był w wieku twojego. Obecnie ma 7,5 msc. Przeszło mu. Po prostu przestał tak robić. Czytalam, że to narmalne ( choc dziwne ) zachowanie u dzieci związane z błędnikiem. Ale lepiej upewnij się jeśli jesteś niespokojna.

Dzieki bardzo dziewczyny :) Gosiaczkowo - daj prosze znac co ci neurolog powiedzial :) I na zas dziekuje :)

A czy twoje dziecko ulewa?Bo to może mieć związek z refluksem...albo np.czy odchyla główkę do tyłu(tak mocno przeginając?)

Nie, prawie wogole nie ulewa - zdarzy mu sie raz na dwa dni albo i nie. A glowke bardzo ladnie trzyma jak na 4 miesiace - bynajmniej tak mi polozne mowily. Ma to jakies znaczenie?

słuchaj nie martw się mój mały w wieku ok 6 mies tez tak kręcił po paru dniach minęło, ma 17 miesięcy i do te pory wsio ok może za dużo emocji, albo gorąco

Gość sssssmamaa
moja ma 7 miesiecy i tak robi od urodzenia- to normalne bylam na wielu konsultacjach bo tez sie martwilam.!!!!!!!!!!!

Chodziło mi o pozycję ,jak leży na boczku...ale skoro nie ulewa,to nie mam pojęcia,może faktycznie,to nic poważnego,ale zawsze lepiej to skonsultować ze specjalistą,bo po co masz się martwić na zapas,:)

Gość d j k
Ze wszystkim latanie do neurologa? Dajcie tym dzieciom zyc. Moj wujek jest rehabilitantem i mowi, ze teraz to jakas plaga-doszukuja sie problemow na sile, rehabilitacje zalecaja, a nawet polowa tych dzieci nie powinna byc rehabilitowana, bo rozwijaja sie dobrze ! I tylko stres niepotrzebny dla dziecka i rodzicow...

No to dlatego nie latam tylko pytam :) Tak, to moje pierwsze dziecko i "nie znam sie" ;) Jak cos mnie niepokoi to albo dzwonie i dowiaduje sie od pielegniarek/lekarzy przez telefon albo zagladam na neta :) Tez nie jestem zwolennikiem latania po lekarzach, najczesciej internet/mama/znajomi pomagaja bo juz ktos tak mial albo akurat wie, no ale jak patrzylam w nocy na niego to az sie przestraszylam wiec stad ten post.

to fakt, dziwnie to wygląda też się martwiłam, ale samo przeszło

Eddafi - dopiero teraz jeszcze raz przeczytalam twojego posta - on rzeczywiscie w dzien jak si bawi na boczku to przechyla glowke do gory strasznie ja wyginajac. Ale nie wiedzialam ze to cos oznacza. Robi tak jak chce sie przewrocic z pleckow na brzuszek - jakby chcial najpierw glowe a potem reszte.

Mój synek ma 3,5 mies. i też tak czasami w nocy robi - kręci szybko główką w prawo i w lewo. Mam łóżeczko na płozach, więc trochę go pobujam i przechodzi, czasami też tak kręci jak jest głodny. W dzień zachowuje się normalnie (to jest moje drugie dziecko). Szczerze mówiąc nie widzę w tym nic niepokojącego.

Gość Autyzm?
moze?

Do góry,znaczy się do przodu to ok,ale czy do tyłu,robiąc jakby mostek?Nie jestem broń Boże wyrocznią i wszystkowiedzącą,ale raczej należę do matek,które na zimne dmuchają i do tej pory zle na tym nie wyszłam,co nie znaczy,że panikuję z błahych powodów,ale jeśli coś mnie niepokoi,to wolę to sprawdzić i Tobie radzę to samo.Pewnie wszystko jest w porządku,ale niech to oceni lekarz.A swoją drogą na rehabilitację to chyba sami sobie skierowania dać nie możemy,prawda?Więc komentarz po prostu nie na miejscu

A! i jeszcze coś! Moje dziecko ma refluks i zanim trafiłam do specjalisty(a wiadomo ile się czeka)to właśnie z netu ,a w szczególności z kafeterii dowiedziałam się jak postępować,co podawać itp,a na wyczekanej wizycie usłyszałam od pani doktor,że dobrze leczę dziecko:)

Gość Autyzm?
No jakby mostek na boczku na podlodze oczywiscie

oj autyzm? nie pisz bzdur - nic takiego nie robi. czy to moze byc od alergii na mleko? Bo ma plamy i wydaje mi sie ze to alergia na mleko wlasnie - ide do lekarza jakos na dniach to potweirdzic.

Gość Gosiaczkowo
hej, już byłam. Neurolog stwierdziła, że nie ma powodów do obaw. Podobno dziecko traktuje to jako zabawę, kręcąc głową szybko ma taki jakby "odlot" jak na karuzeli ;) To tyle w tej sprawie