Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

głupia idiotko

do mam które zakładaja

Polecane posty

Gość Pytajaca ot tak
o Boziu droga.... Istnieja jeszcze takie średniowieczne metody???????????

Gość oksytoon
ale kiedys te dzieciaki musialy miec odparzenia!bo nie wierze,ze przy kazdym szczochnieciu matki zmienialy i praly.

Gość ja w 9miesiacu kupiłam
80pieluch tetrowych, miałam tetrą przewijać, ale nie wiedziałam wtedy jaka jest cena jednorazówek, matko w zyciu bym tetrą nie przewijała, płącenie za prąd, proszek, wodę, i czas to masakra, a te 80pieluch mam jako ścierki, to było prawie 2lata temu, córka ma 21miesiecy, TETRA NIGDY W ŻYCIU!!!!!!!!

Gość kleopatra87
Wiecie co, ja jeszcze jak byłam w ciąży dałam się teściowej namówić na pieluchy tetrowe, a bo zdrowsze, bo ekologiczne noi chemii w nich niema :/. Kupiłam 90 pieluch które już po miesiącu zmieniły swoją rolę:D, po pierwsze pielucha tetrowa pomimo częstego zmieniania (co 2 godziny) obtarła mojej córce nóżki w zgięciach ud, po drugie to cholerstwo jak już się kupą zabrudziło to choćby nie wiem w czym wyprać to nie zeszło (teściowa mówi że najpierw trzeba zaprać ręcznie w szarym mydle a potem jeszcze w 100 stopniach w pralce) - zarąbista oszczędność na prądzie i samego czasu. W efekcie córka często była mokra , pieluchy niedoprane bo plamy zostawały(cóż , nie zapierałam w mydle bo cholera czasu nie miałam robić to co kilka godzin i mieć dużą miednicę na stałe w mydlinach), skóra na nóżkach otarta a dziecko wymęczone tym ciągłym zmienianiem pieluch a ja zmęczona ciągłym uruchamianiem pralki i spłukiwaniem zawartości pieluch do WC (mała w pierwszym miesiącu robiła po 6 kupek dziennie a czasem więcej), jedym słowem katastrofa, teściowa nazwała mnie leniem ale moja mama popukała jej po głowie i tak zaczęła się zwada pomiędzy nimi:D. Moja mama mówi że gdyby wtedy w latach 80 tych i wcześniej były pampersy w Polsce to nie byłaby taka głupia żeby męczyć ręce (razem z tatą moczyli (hartowanie) pieluchy, oczyszczali , prali a potem jeszcze gotowali) w efekcie ręce mama miała zniszczone a czas jaki trzeba było na to poświęcić to tylko ci wiedzą którzy się tym zajmowali. Uważam że i tak długo wytrzymałam (prawie miesiąc) i powiedziałam nigdy więcej , teraz używamy na zmianę pampersów na noc a na dzień moltex eko (teściowa uważa że truję dziecko:D). Nie osądzam nikogo kto uzywa tetry ale ja nie byłam w stanie mieć tyle cierpliwości. Obecnie te 90 pieluch świetnie się sprawdza jako śliniak dla małej (5 miesięcy) podczas obiadków:)

Gość kleopatra87
Autorko jeżeli planujesz używać tetry to musisz sobie jakoś świetnie zorganizować to całe pranie, moczenie itp. Możesz po wypłukaniu w zimnej wodzie dać do prali na 100 stopni ale zmieniać trzeba bardzo często. Kurcze , niektórzy kupują tetrę dla oszczędności a inni ze względów ekologicznych albo zdrowotnych dla dziecka, moim zdaniem oszczędne to nie jest (pranie w pralce) a przez to nie jest to już ekologiczne, co do wzgledów zdrowotnych dziecka to nie wiem czy otarcia i mokra pupa (puder i kremy są ścierane przez mokrą bawełnę tetry - wiem z doświadczenia) to samo zdrowie. Jeżeli ktoś chce czegoś zdrowego , ekologicznego to polecam Moltex eko pieluchy ekologiczne, są troszkę sztywniejsze od pampków ale mocz i kupki trzymają świetnie i nie podrażniają skóry. Pampersy troszkę zbyt miękkie jak dla mnie bo na brzuszku i pleckach zwijają się w dół i siuśki u nas lubią sobie wylecieć ale to już kwestia aktywności malucha (my używamy active baby) a moltexy sa sztywniejsze i wysoko i dobrze leżą na plackach i brzuszku.

Gość mama dorosłych już dzieci:)
Autorko ja wychowałam swoje dzieci na tetrze (niestety) , potem zaczęłam kupować na krakowskich tandetach zagraniczne jednorazowe pieluchy i odczułam co znaczy wygoda i więcej czasu. Nigdy ale to przenigdy nie wpadłabym na pomysł żerby dobrowolnie załozyć dzicku tetrę. Moje dzieci były często odparzane a maście wyciera tetra więc ochrona skóry jest na bardzo krótko. Płukanie, pranie, prasowanie - te czynności zabrały mi mnóstwo czasu. Dziewczyny ja wiem że to co mało znane kusi zwłaszcza osoby które chca jak najlepiej bo wydaje im się że bawełenka najzdrowsza a i oszczędność jeszcze większa , zarówno w pierwszym jak i w drugim przypadku to pułapka i nieprawda. Dziecko szybko wyrasta a pieluch na sam dzień potrzebuje ok 8 lub 10 ciu więc moim zdaniem niewarto bawić się w tetry ale zając się przez ten czas maluchem albo i chociaż odpocząć.

Gość ha ha ha nastepna MATKA EKO
nie popisujcie sie ,że takie strasznie jesteście bliżej natury bo to w dzisiejszych czasach pierdoły ...:O Ja używałam tetry tylko przez 3 dni a potem wywaliłam razem z moją teściową z domu :O Chwała i dziekczynienie za pampersy nobel sie należy!!!

Gość ewunia.....
Ja pamiętam mój pierwszy wyjazd do Niemiec w latach 70tych na zaproszenie i moment kiedy ujrzałam jak znajoma przewija synka w ówczesne pampersy (wtedy sprzedawali według płci i były pakowane w zielone albo czerwone kartony), dla koleżanki t była normalna sprawa a dla mnie coś wspaniałego, zakładasz, zapinasz i zgłowy:) a potem wyrzucasz..może to was śmieszyć ale wtedy to było nie do pomyślenia w Pl. Przywiozłam sobie i bratowej po kilka paczek , te pampersy były rewelacyjne, po raz pierwszy przewijanie było proste i nikt nie musiał się męczyć z praniem i doglądaniem co godzinę czy dziecko ma sucho . Pamiętam jak bratowej żal było wyrzucać zuzytą pieluszkę (nigdzie w Pl by nie dostała pampersów) , także dziewczyny możecie się śmiać z moich doświadczeń ale wiedzcie że to co było utrapieniem dla mojego pokolenia jest dla was nowością. Nie na darmo producenci wymyślili jednorazowe pieluchy, teraz się już o tym tak nei myśli ale dawniej matki dały by wiele żeby móc iść do skleu i kupić takie pieluchy.

Gość b.e.a.t.a
Moze zamiast tetry wyprobuj pieluszki wielorazowe,te w formie kieszonki lub pieluszka + owijacz. Maja swoje zalety - nie odparzaja, nie przeciekaja tak jak tetrowe, nie trzeba ich prasowac, pierze sie na 60 stopni. Sa niestety sporo drozsze od tetry i bedziesz ich potrzebowac min. 20 sztuk. W UK sa dosyc popularne, nie wiem jak w Polsce.