Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

TeaTree

stypendium socjalne dla studentów

Polecane posty

Znalazłam w Internecie informację,że stypendium socjalne jest przyznawane studentom,których dochód na osobę w rodzinie wynosi 602 zł netto.W związku z tym mam pytanie i proszę o odp osoby,które się z taką sytuacją zetknęły,albo ich znajomi ze studiów...moja rodzina składa się tylko ze mnie i z mojej mamy.wychowywała mnie samotnie, i ten próg 602 zł na osobę przekraczamy o ok 150 zł...ale wiadomo,że to jakoś diametralnie nie zmienia naszej sytuacji finansowej na lepszą,bo ona jest marna;/do tego moja mama choruje,wydaje dużo na leki,dojazdy do lekarzy itp...mój ojciec ma zasądzone alimenty,które powinien płacić(200zł miesiecznie),lecz ich nie płaci wcale albo raz na kilka miesięcy...czy myślicie,że mogę złożyć wniosek o stypendium socjalne, i czy jest szansa że je dostanę jeśli np udokumentuję stan zdrowia mamy,to że ojciec nie płaci alimentów itp itd...dodam,że moja mama ma orzeczenie o niepełnosprawności tzw. pierwszą grupę inwalidzką...czy myślicie,że w takiej sytuacji mam szansę dostać styp.socjane,mimo że przekraczam ten ustalony dochód??bo moja sytuacja materialna jest naprawde nieciekawa;/

up up up!to ważne,proszę o odpowiedzi...słyszałam,że jak się napisze dodatkowe podanie i udokumentuje trudną sytuację to można dostać styp.socjalne mimo,że się przekracza ten próg dochodu na osobe w rodzinie...

Gość mnie też lapek
pytaj na swojej uczelni. Bo ten próg to max 602 ale z tego co znalazłam to w zależności od uczelni "próg dochodu uprawniający do otrzymania świadczenia socjalnego może być ustalony przez rektora w porozumieniu z uczelnianym organem samorządu studenckiego w granicach od 351 zł do 602 zł miesięcznie na osobę w rodzinie studenta." Zorientuj się jak to wyglada u ciebie. Są jeszcze inne stypendia pomocowe ale to już się na uczelni dowiaduj.

u nas kiedyś był 517zł na osobę u mojej koleżanki wyszło, że ma 518zł i stypendium nie dostała mimo iż składała odwołania