Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja mam 22......

Jak zrobić dobre pierogi z jagodami, żeby zachowały świeżość na 2 dzień?

Polecane posty

Gość ja mam 22......

Hej. Możecie mi dokładnie napisać jak zrobić pierogami z jagodami i co potem z nimi robić, żeby na 2 dzień nie były wyschnięte i dobre? Babcia sobie zażyczyła na niedzielę i jutro będę je robiła i chcę żeby wyszły porządne i nierozwalające się i smaczne :) Nie wiem, czy jak je zrobię to ugotować i schować do lodówki?

Gość odpowiadajacaaa
do ciasta jak bedziesz do pierogów ugniatac dodaj masła, ciasto wtedy bedzie mieciutkie, łyzke duzą.

Gość ooooooooo!!!!
no i wazne zeby juz ugotowane trzymac pod przykryciem to wtedy nie obsychaja

Gość ja mam 22......
Aha dzięki, to mam tak zrobić, żeby pierogi jutro ulepić, surowe schować do zamrażarki, a rano ugotować?

Tak, tylko przy wkładaniu do zamrażalnika uważaj, żeby się nie posklejały. Wkładaj je tak, żeby nie dotykały jeden drugiego, po ok. 20-30 minutach można już układać tak, żeby się stykały. Ja tak zawsze robię uszka na wigilię, bo zrobienie 100 zajmuje zbyt wiele czasu, żebym zrobiła to w wigilię. :)

Masło w cieście to też dobry pomysł i mąkę miesząć z wrzątkiem, a nie z zimną wodą.

Gość ja mam 22......
Perwesja dzięki :) Tego nie wiedziałam o maśle i cieplej wodzie, zawsze w zimnej robiłam. Ok to jutro ulepie i zamroze a rano ugotuje i zawioze do babci :) Ale takie pytanie jeszcze może głupie ale w czym je zawieść żeby się nie porozwalały w jakichś słoikach?

Gość ja mam 22......
? W czym te pierogi zawieść?

Wydaje mi się, że takie plastikowe pudełka byłyby dobre. Coś w tym guście: http://pu.i.wp.pl/k,NjU0NDk5NzQsNDcxODEwNzY=,f,miski.jpg Jak nie masz to i słoik będzie dobry albo jakaś miseczka, tylko trzeba by może folią spożywczą owinąć, żeby w trakcie przenoszenia czy przewożenia się nie wysypała. I trzeba je masłem lub olejem trochę posmarować, bo się posklejają.

Gość ja mam 22......
Ok Perwersja dzięki :) I jeszcze mam takie 2 pytania czy podczas robienia ciasta na pierogi solić to ciasto? I ile czasu zajmie zrobienie 50 pierogów około.