Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja mam 22......

Jak zrobić dobre pierogi z jagodami, żeby zachowały świeżość na 2 dzień?

Polecane posty

Gość ja mam 22......

Hej. Możecie mi dokładnie napisać jak zrobić pierogami z jagodami i co potem z nimi robić, żeby na 2 dzień nie były wyschnięte i dobre? Babcia sobie zażyczyła na niedzielę i jutro będę je robiła i chcę żeby wyszły porządne i nierozwalające się i smaczne :) Nie wiem, czy jak je zrobię to ugotować i schować do lodówki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość odpowiadajacaaa
do ciasta jak bedziesz do pierogów ugniatac dodaj masła, ciasto wtedy bedzie mieciutkie, łyzke duzą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ooooooooo!!!!
no i wazne zeby juz ugotowane trzymac pod przykryciem to wtedy nie obsychaja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mam 22......
Aha dzięki, to mam tak zrobić, żeby pierogi jutro ulepić, surowe schować do zamrażarki, a rano ugotować?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tak, tylko przy wkładaniu do zamrażalnika uważaj, żeby się nie posklejały. Wkładaj je tak, żeby nie dotykały jeden drugiego, po ok. 20-30 minutach można już układać tak, żeby się stykały. Ja tak zawsze robię uszka na wigilię, bo zrobienie 100 zajmuje zbyt wiele czasu, żebym zrobiła to w wigilię. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Masło w cieście to też dobry pomysł i mąkę miesząć z wrzątkiem, a nie z zimną wodą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mam 22......
Perwesja dzięki :) Tego nie wiedziałam o maśle i cieplej wodzie, zawsze w zimnej robiłam. Ok to jutro ulepie i zamroze a rano ugotuje i zawioze do babci :) Ale takie pytanie jeszcze może głupie ale w czym je zawieść żeby się nie porozwalały w jakichś słoikach?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mam 22......
? W czym te pierogi zawieść?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wydaje mi się, że takie plastikowe pudełka byłyby dobre. Coś w tym guście: http://pu.i.wp.pl/k,NjU0NDk5NzQsNDcxODEwNzY=,f,miski.jpg Jak nie masz to i słoik będzie dobry albo jakaś miseczka, tylko trzeba by może folią spożywczą owinąć, żeby w trakcie przenoszenia czy przewożenia się nie wysypała. I trzeba je masłem lub olejem trochę posmarować, bo się posklejają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja mam 22......
Ok Perwersja dzięki :) I jeszcze mam takie 2 pytania czy podczas robienia ciasta na pierogi solić to ciasto? I ile czasu zajmie zrobienie 50 pierogów około.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×