Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ..... ;(

ostatni pociąg do auschwitz

Polecane posty

Gość gość
korczak

Gość gośćLech Piotrowski
najlepsze ksiązki z tematyki holokaust m.nyszli - byłem asystentem mengelego s.szmaglewska - dymy nad birkenau k.żywulska - przeżyłam oświęcim w.kielar - anus mundi szczególnie kielar i zywulska i nyszli sa bardzo dobre - polecam każdemu ko się interesuje tematyką obozów koncentracyjnych właśnie te 3 pozycje

Gość wilchelmIV
miałem kilka dni urlopu i postanowiłem pozwiedzać , okolice Warszawy znam doskonale, ponieważ jako chłopak z Mokotowa znam tu prawie każdy kamień , do 30 km dziennie wyjazdy na rowerze to jest norma , pojechać i wrócić w ciągu jednego dnia ale wyjazd 300 km do Oświęcimia to tylko autem , przyjechałem autem do Oświęcimia i już z daleka widzą moją warszawską rejestrację i na parkingu mnie kierują na miejsce parkingowe aby tylko pobrać opłatę za parkowanie auta , żadne tłumaczenie nie pomaga , że jestem SWÓJ i tutejszy , trzeba zapłacić za parkowanie auta i nie ma dyskusji ! Wchodzę na teren Muzeum a tu Włosi , Anglicy, Japończycy , Kanada i USA , Niemcy , Czesi , Słowacy , Francuzi , mnóstwo wycieczek z zagranicy ale nie ma nawet jednej wycieczki z Izraela , nie wiem, być może to był taki dzień , że było jakieś święto w Izraelu ale w tym muzeum nie było tego dnia ludzi z Izraela , zagadałem do Angoli i Kanadyjczyków , zapytałem , czy już widzieliście miasto Oświęcim i Zamek odnowiony na wzgórzu przy rzece Soła i czy widzieliście stary rynek to odpowiedzieli - jaki zamek , jaki rynek , przecież Auschwitz to tylko obóz a obok Brzezinka obóz Birkenau , tu nie ma żadnego miasta Auschwitz , tu jest pustkowie , powiedzieli , po kilku godzinach zwiedzania zaprosiłem Angoli i Kanadyjczyków do zwiedzania Zamku i Rynku w Auschwitz , czyli w Oświęcimiu - byli zaszokowani , że tu obok obozu pracy jest piękne miasto , turyści , przyjezdni kojarzą miasto Auschwitz tylko z obozami pracy , gdy zapytasz przyjezdnego , czy widział Zamek przy rzece to odpowie, że tu nie ma żadnego zamku , tu są tylko baraki śmierci , faktycznie turyści zostawiają tam ogromne ilości zapłakanych chusteczek , rozumiem to ale być może warto i należy posprzątać po sobie turyści