Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojony tatus

Mam pytanie o AC I HC

Polecane posty

Gość zaniepokojony tatus

Czy rozmiar AC powinien byc mniejszy od HC i o ile ?

Gość zaniepokojony tatus
Jest tu jakas mila Pani ktora odpowie na moje pytanie? Pozdrawiam

Gość zaniepokojony tatus
Mnie interesuje ktory z tych pomikarow powinien byc wiekszy?

Gość ale ale ale ale ale ale ale al
bardziej główka, brzuszek nie

Gość Gosiaczkowo
tu masz normę: HC/AC : 1,05-1,21

Gość zaniepokojony tatus
Dziekuje za ta strone ale za duzo mi to nie mowi. Z tej strony wychodzi ze o tydzien brzuch jest wiekszy od glowy. Moze inaczej co to oznacza jesli brzuch jest wiekszy od glowy czy to jakies wady sa u plodu? I czy przy wiekszym brzuszku wywoluja porod.

Gość ja sadze,ze
akurat dzis czytalam na ten temat, problem jest jesli brzuszek jest za maly to moze oczyms zlym swiadczyc. brzuszek wiekszy niz glowa to chyba ok

Gość Gosiaczkowo
różnica do dwóch tygodni nie ma znaczenia. Podałam dokładną normę, przelicz sobie, czy u Was stosunek jest w normie. Poza tym pytajcie o wszystko lekarza, tutaj na forum raczej nikt nie określi, czy wszystko jest ok

Gość zaniepokojony tatus
Gosiaczkowo pytam bo tu jest wiele kobiet w ciazy i moze mialy podoby przypadek. Znajoma mnie nastraszyla ze brzuch nie powinien byc wiekszy od glowy i ja tez tak mysle bo przeciez zawsze przy porodzie glowka jest najwieksza.

Gość zaniepokojony tatus
A jak mam przeliczyc do tej normy jesli ja mam podane w mm

Gość Gosiaczkowo
tutaj masz normę: HC/AC : 1,05-1,21 czyli podziel hc przez ac

Gość zaniepokojony tatus
to u mnie wyszlo 0.98 czyli wszystko poza norma tak??

Gość zaniepokojony tatus
Czyli jednak brzuszek powinien byc wiekszy od glowy tak?? To we wczesniejszych usg glowka byla wieksza od brzuszka i lekarz mowil ze wszystko jest dobrze. Jejku ja juz nic z tego nie rozumiem martwie sie bardzo o moja dziecinke chcialbym pocieszyc zone ale widac nie uda mi sie bo jestesmy poza norma

Gość Gosiaczkowo
tak, poza normą, dlatego lepiej o takie rzeczy pytać lekarza. Nic nie mówił podczas usg? Ja mogę tylko pocieszyć. Mój synek miał brzuszek o 4tyg za duży, a urodził się zdrowy

Gość Gosiaczkowo
i nie mam pojęcia, jak jest z tymi normami. Podałam tylko to, co znalazłam w książce :( może to normy orientacyjne

Gość zaniepokojony tatus
to co to oznacza jesli jest poza norma czy to wada u plodu ??

Gość Nie nartwcie się.....
Może zadzwońcie do lekarza, lub idźcie jszcze gdzies na usg. Ja nigdy nie sprawdzałam stosunku wszystkich parametrów względem siebie, bo mowa jest o tym, że 2 tyg +/- jest w porządku. Teraz w ciąży te parametry na połówkowym były wszystkie bardzo zbliżone okresleniem "wiekowym", rozbieżność zaledwie o 3 dni, ale z synkiem to wszystko się rozjeżdżało i tuż przed porodem wszystko było w róznym "wieku", z tym, ze głowa "najstarsza". Pozdrawiam

Gość ach te normy
u nas też brzuszek jest duży :) Wprawdzie HC większe od AC, no i ten współczynnik HC/AC też w normie, ale wychodzi, że brzusio większe jakby o tydzień. Gin tłumaczył, że przy tym pomiarze jest największa granica "normalnych" odchyleń - aż dwa tygodnie :) Nie ma się czym martwić :)

do ah te normy tak ale u nas jest ac wieksze od hc i nie miesci sie w tych normach co podala kolezanka wyzej

Gość ach te normy
rozumiem - dlatego napisałam "wprawdzie". Generalnie chodziło mi o to, że rzadko wszystkie te wymiary odpowiadają temu samemu wiekowi ciąży. Dlatego obok wyników jest taka kolumna ukazująca, jakie są dopuszczalne odchylenia. I tak dla AC ta róznica jest+/- 2 tygodnie. I myślę, że przede wszystkim tym powinniście się kierować. Jeżeli lekarz nic nie mówił, to znaczy, że jest ok. Ale jak macie jakieś wątpliwości, to idźcie na usg do innego lekarza. Hmm, rozumiem, że się martwicie. Ale głowa do góry - zwłaszcza mama :)

Gość gość
Jeśli HC ma być mniejsze od AC - to norma nigdy nie wyniosłaby od 1,05 do 1,21 - tylko wynosiłaby poniżej 1. Przecież to jest dzielenie :) HC musi być przynajmniej takie samo albo większe od AC żeby wyszedł wynik w normie.