Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Peanuts_in_choco

Studia w Krakowie czy we Wrocławiu?

Polecane posty

Gość Peanuts_in_choco

Hej Stoję przed bardzo trudnym wyborem a mianowicie wybór miejsca zamieszkania a co za tym idzie studiowania. I we Wrocławiu i w Krakowie znalazłam uczelnie idealnie odpowiadające mi, dlatego też wybór jest ciężki. Co sądzicie o Krakowie? Co sądzicie o Wrocławiu? Jakie są + i - tych miast? Jakie są ceny mieszkań i ogólnie życia w tych miastach? Jak z komunikacją miejską? Za pomoc będę ogromnie wdzięczna. Pozdrawiam

Gość studentka AGH
w Kraku drogo ale Kraków to najlepsze miasto na studia :) wrocek jest taki niemecki :o i na minus jest to, ze Proszek tam mieszka więc sie nie wahaj i wal do KRK :P

Gość barbarkam
powiem krótko kraków jest cudowny do studiowania ale komunikacje ma taka sobie

Gość studentka AGH
autobusy i tramwaje bez zarzutu nie wiem o co ci chodzi :o

Gość w krk mieszka pśp
to moze Cie oprowadzi :classic_cool:

Gość studentka AGH
no dawaj jeszcze pytania :) na jaką uczelnie się wybierasz do nas??

Gość barbarkam
studentka AGH-oj bo ty nie musiałaś dojeżdżać na ruczaj w godzinach szczytu.

Gość studentka AGH
no nie :) ale trzeba też być dobrze zorganizowanym a nie na MPk narzekać :p

Gość Tak se mysle ja
Jesli chodzi o ceny i komunikacje to Wrocek jednak wypada na tle Krakowa lepiej. We Wrocku jest nieco taniej. Jesli chodzi o poziom studiow to w Krakowie jest nieco wyzszy. Ale ja bym uderzala we Wrocek ze wzgledow finansowych.

Gość studentka AGH
nie w samym Kraku a poza tym do października go złapią wiec spokojna Twoja rozczochrana :D

Gość sfdfdfdffc
Mieszkalam tu i tu. We Wroclawiu 5 lat studiów, w Krakowie pol roku po studiach, polecam zdecydowanie Wroclaw, nie bedziesz żalować :)))) jest bardziej studencki i daje wieksze perspektywy jezeli chodzi o rynek pracy. No i klimat miasta :))

Gość Peanuts_in_choco
Dziękuję bardzo za odpowiedzi :) Jeśli chodzi o Kraków to myślę o KSW lub MWSZ a jeśli o Wrocław to WSziF, SWPS lub DSW. Co polecacie? :)

Gość polecamy UJ lub UWr
a w DSW to tylko biblioteka jest fajna

Gość Peanuts_in_choco
NA UJ się niestety nie dostałam a na UWr jestem na liście rezerwowej, ale wiem, że mnie nie przyjmą. Z resztą od zawsze chciałam iść na prywatną uczelnie. Macie jeszcze jakieś informacje? Będę ogromnie wdzięczna :D

Gość beata098
Podejmując naukę warto zastanowić się co po ukończeniu studiów. We Wrocławiu nie ma większych kłopotów ze znalezieniem pracy i każdy kto tylko chce znajdzie. http://www.hostelamnesia.pl/wroclaw/ Tutaj właśnie widzę przewagę Wrocławia nad Krokowem.

Gość NinaAK
Zgadzam się z wypowiedzią poprzednika - im większe miasto tym większe perspektywy na znalezienie pracy :) Kraków czy Wrocław? Zdecydowanie wybieram Wrocław. Ogólnie wydaje mi się przyjaźniejszym miastem dla studentów. W porównaniu z moimi kolegami studiującymi w Krakowie, mam naprawdę we Wro. lepiej :) Jestem studentką prawa na Wyższej Szkole Prawa im. H. Chodkowskiej i szczerze mówiąc zależało mi bardzo na tych studiach we Wro. bo wiem, że tutaj odnalezienie praktyk czy pracy albo dostanie się na aplikacje będzie łatwiejsze, szczególnie po tej uczelni :). No cóż w moim rankingu na samym szczycie jest Wrocław! :D

Gość jegomość24
Również polecam Wrocław. Czy jest ładniejszy to kwestia gustu, ale chyba z pracą jest lepiej. Ja podjąłem studia w Wyższej Szkole Prawa - http://www.prawowroclaw.edu.pl i już podczas studiów znalazłem pracę powiązaną z moim zawodem, który chce w przyszłości wykonywać

Gość gość
ja natomiast postawiłam na Kraków i nie żałuję. Chodzę tam na wspaniałe studia do Akademii www.ignatianum.edu.pl, uczę się inspirujących rzeczy, mam kontakt z fantastycznymi ludźmi i studiuję w atmosferze, która bardzo zachęca do wszelkiej nauki, pasji, zaangażowania. Czuję się szczęśliwa, że wybrałam tę drogę, Tobie również życzę!

Gość gość
ja studiowałam we wrocławiu na wyzszej szkole fizjoterapi i jestem bardzo zadowolona - z nauki i życia studenckiego;) wydaje mi się, ze wrocław jest chyba większym miastem studenckim niż kraków - ciagle coś się dzieje

Gość KamilSus
JA też Wyższa Szkoła Fizjoterapii we Wrocku - świetne, bardzo dużo się nauczyłem, zdobyłem dyplom i jestem dumny. W Wyższej Szkole Fizjoterapii - cudowni ludzie to jeszcze świetne przypadki ;)

Gość Armel
ja tak samo na WSF spełniałem się jako rehabilitant/fizjoterapeuta - to było coś co mnie zawsze kręciło, masaż leczniczy + dobre rozpoznanie, wszystkiego się nauczyłem się na Wyższej Szkole Fizjoterapii we Wro. Fajnie bo dopasowują się planów studentów

Gość karoloa90
Kosmetologię można zrobić w MWS imienia Dietla. Tę szkołę polecam na bazie własnych doświadczeń. Przede wszystkim – genialna kadra, ludzie, którzy zjedli zęby na temacie i potrafią tę wiedzę w przystępnej formie przekazać. Poza tym, kształcenie jest tutaj 2 stopniowe, można skończyć po licencjacie, albo dopiero na magisterce, a to jednak duża wygoda.

Gość gość
Zdecydowanie polecam studiowanie w królewskim mieście Kraków i jakąś uczelnię z tradycjami - np http://www.wse.krakow.pl Studiuję się mega świetnie, jest tylko problem ze smogiem - ale które miasto go nie ma...

Gość gość
Według mnie Wrocław jest lepszym miastem :) jestem już tutaj 3 lata (od początku studiów) i jestem bardzo zadowolona. Oprócz tego, że miasto jest super to jest bardzo dużo możliwości rozwoju. We Wrocławiu jest jeden z najlepszych Uniwersytetów Ekonomicznych gdzie można studiować zarządzanie - http://www.ue.wroc.pl/wydzial_zif/83/zarzadzanie_studia_i_i_ii_stopnia.html Same plusy :)

Gość gość
a jak nie Kraków i nie Wrócław to ja polecam Warszawę :D super miasto i chyba najlepsze perspektywy na przyszłość. Ja studiuję na Wyższej Szkole Mazowieckiej i jeżeli ktoś myśli o pielęgniarstwie, to gorąco polecam.