Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aga.aga.aga

Tradycje rodzinne - co robić?

Polecane posty

Gość aga.aga.aga

To taka trochę głupia sytuacja. Jestem w ciąży. Nie była to ciąża planowana ale i tak się z chłopakiem ucieszyliśmy. Z racji tego, że rodzice mojego chłopaka mieszkają na drugim końcu kraju to nie zdążyłam ich dobrze poznać (w ciągu trzech lat widziałam ich może ze 2 razy). Właśnie wróciliśmy z kilkudniowej wizyty u nich. Poinformowaliśmy ich o ciąży z czego bardzo się ucieszyli a już najbardziej z tego, że będzie to chłopiec. No i tu jest problem bo od razu zaczęli mówić o dziecku "Wojtuś". Rozpętałam niezłą aferę bo powiedziałam, że nie chcę tak nazywać dziecka. Wojtek to imię mojego chłopaka i jego ojca. Dowiedziałam się, że w ich rodzinie jest taka tradycja, że każdy pierwszy syn otrzymuje imię po ojcu. Wiedziałam, że mój chłopak ma tak samo na imię jak jego tata ale nie wiedziałam, że to u nich tradycja i że jego dziadek i pradziadek itd. też mają tak na imię. Szczerze to mnie to wkurzyło bo przecież chciałabym sama wybrać imię dla dziecka a nie, że ktoś mi je narzuca. Nie chciałabym mówić do swojego dziecka tym samym imieniem co do chłopaka ewentualnie później męża. Nigdy mi się to nie podobało i zawsze uważałam to trochę za tandetne. Nie wiem teraz czy się zbuntować i uprzeć na inne imię? Rozmawiać się z nimi się nie da bo już próbowałam to ucinali temat i nie chcieli rozmawiać. Mój chłopak twierdzi, że on się za bardzo nie chce sprzeciwiać rodzicom i nie ma nic przeciwko temu by kontynuować tą tradycję. Co mam robić?

Gość to idź na kompromis, wybierz
takie imię jakie wam się spodoba a Wojciech niech ma na drugie..