Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama Doroty i Mileny

problem z brzuszkiem niunki

Polecane posty

Przedstawiam wam Dorotkę! Dorotka urodziła sie 01 12 2009r. rozpoznano u niej wodogłowie wrodzone,toksoplazmoze wrodzoną(leczyli ja na to ale nie potwierdzili)stope końsko-szpotawą i ogólny opuźniony rozwój psycho-ruchowy. W ostatnich miesiącach doszedł wykryty refluks żołądkowo-przełykowy i padaczka. Dodam też że ma problem z oczkami i z uszkami a mianowicie nie dosłyszy i niedowidzi. Jutro mamy stawic sie w CZD w Warszawie na operacje antyrefluksową i dodatkowo założenie PEG-a. szczerze przyznam że refluks to ok. jestem ZA ale PEG? Nasza pani neurolog równiez z CZD w Warszawie szczerze nam to odradza. Może przedstawie po krótce sytuację...... A więc Dorotka gdy się urodziła nie miała odruchu ssania i była karmiona sondą ale stymulacja przez fizjoterapeute przyniosła małe efekty lecz był ogromny problem z ulewaniem. Zastosowano wkpońcu mleko nutramigen i było lepiej. Dorotka rosła co prawda po woli ale jakoś dawała rade.Opanowaliśmy sztuke jedzenia z butelki (firma LOVI i butelka silikonowa SUPER produkt)zaczęła zjadac z łyżeczki papki i ok. Ale dr. szczepański z poradni Gastroenterologicznej stwierdził że musi być PEG. Wstępnie sie zgodziłam bo to miało polepszyć rozwój Dorki i przyznam ze nie wiedziałam dokładnie jakie są przy tym zagrożenia i szcerze sie obawiam tej decyzji... na domiar tego w ostatnim miesiącu Dorotka zaczeła zjadac DUZO większe porcje i czesciej a nawet jedzonko z malymi kawałakami super jej przechodzi i nic nie ulewa!!! no i co mamy z tym zrobić??? Podpowiedżcie coś nam Prosze!!

Gość ja moze troche nie na temat
Ale nutramigen nie ejst mlekiem antyrefluksowym, on wcale nie ejst mlekiem tylko preparatem mleko zastępczym przeznaczonym dla dzieci z nietolerancją białka wiec moze to nie refluks tylko wląsnie nietolerancja białka? Ja tez mam problem z ulewającym niemowlakiem i badania w szpitalu uniwersyteckim wykluczyły u nas problemy z budową ukladu pokarmowego. Za badaniami w kierunku refluksu czekamy do ukonczenia 6 miesiaca życia. Mieliśmy USG? Usg z kontrastem? Zdiagnozowali Wam ten refluks ? Czemu nie dostała mleka AR? My mamy nutrition i syropy antyrefluksowe bo byly okresy kiedy dziecko ulewalo i wymiotowalo wszystkim co zjadło. Z biegiem czasu jest coraz lepiej, choć takie cięzsze chwile się zdarzają.

mi się wydaję że nie podjeli by decyzji o operacji bez dokładnych badań - mój syn miał operacje w CZD i wiem jak oni wszystko sprawdzają. Myślę że jeśli masz zaufanie do waszego neurologa to powinnaś się jej posłuchać, może sam refluks będzie dobrym rozwiązaniem

I na prawde nie rozumiem glaczego chca jej to zakladac skoro dziecko je i pokarm nie wraca? Miewa jakieś czeste infekcje? Zapalenia plud? Zapalenia ucha? Jesli nie to się nie daj! Ja bym nie zgodzila się na to od tak jeśli wszytsko idzie ku lepszemu!

.nutramigen dorcia jadła 6 m-cy. teraz jest na bebilonie zwyklym tylko każda jedna porcja mleka jaką zjada jest zageszczona kaszką lub kleikiem. i nic nie ulewa. poprzednio to nulewania były straszne!!! a teraz jest nic w porownaniu z tamtymi sytuacjami. Po jedzonku ładnie jej sie odbija tylko czasami wypłynie jej z buzi malutka strózka. scyntygrafia żoładka nic nie wykazała tylko na pasażu jelit wyszło że ma ten refluks. wiec tak mysle ze sam refluks a z PEGiem to odczekac

najlepiej będzie jeśli porozmawiasz o tych wszystkich wątpliwościach z lekarzami przecież to oni się znają na tym najlepiej - nie sądze żeby narażali dziecko na niepotrzebne operacje ale powiedz im co cię dręczy

co do chorowania to tu jest problem bo od czerwca zeszłego roku miała 3 razy zapalenie płuc i raz zachlystowe i to dostala je w szpitalu a tak poza tym to nie jest źle.

no nic innego mi nie zostaje:)) jak narazie odsunięto operacje na środe z braku miejsc na oddziale.

Nie godzilabym się na ta gastrostomię w takiej sytuacji. Refluks u dzieci jest często fizjologiczny i sam zanika wraz z rozwojem dziecka i wprowadzeniem nowych potraw. Koniecznie skonsultuj to z lekarzem i nie pozwól krzywdzić dziecka od tak! I taks ie już nacierpi! A to ze lekarzom mozna ufać to brednie! Mam w rodzinie lekarzy i bym im chomika pod opeikę nie dala a co dopiero dziecka , a tak się skląda ze to gastrolodzy wlaśnie, ale myślę, ze w każdej specjalizacji się takowi znajdą. Jeśli czujesz że coś jest nie tak i masz wątpliwości to zaufaj sobie! Jestes matką i mimo że nie masz fachowej wiedzy to masz intuicję, ktora cię najwidoczniej alarmuje i ostrzega! Nie lekceważ tego!

No jeśli pojawiają się zachłystowe zapalenia płuc to jednak refluks jest. Nie wszystko musi się cofnąć do jamy ustnej. Mimo wszystko PEG jest do rozważenia moim zdaniem.

dzięki. jednak dobrze tak usłyszeć opinię z zewnątrz