Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyy

jakie sa możliwosci jazdy pkp z maleńkim dzieckiem?

Polecane posty

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyy

potrzebuje sie przemiescic z 2 miesiecznym dzieckim pkp. czy ktos tak jezdził, jakim pociagiem najlepiej?sa przedzialy przeznaczone do takich podrozy?i jak to zorganizowac?

Gość pot
sa przedziały dla palących,ale dla matek z dziecmi to w drugiej klasie chyba

Gość ale masz problemmm
bierzesz i jedziesz

Gość fhgrsxh
ja sie boje z 9-miesiecznym a co dopiero z 2-miesieczniakiem. Huk, halas, brud i pelno ludzi, chyba, ze wykupisz caly przedzial. Zailzy jeszcze jak dluga ta podroz.

Gość Podróżująca PKP 111111
W pociągach pospiesznych masz wyznaczony przedział dla matki z dzieckiem i kobiet ciężarnych. Wystarczy, że przed odjazdem pociągu zgłosisz się do konduktora/kierownika pociągu o otworzenie takiego przedziału. Jeśli byłby otwarty i zajęty masz prawo wyprosić siedzących tam pasażerów.

od listopada obowiązuje całkowity zakaz palenia w pociągach

Gość sdjkcndsjk
a daleko jedziesz? W pociągach dalekobieżnych są przedziały dla matek z dziećmi. Dziecko jedzie za darmo, tylko musisz wczesniej pobrać z kasy darmowy bilet, bez niego potraktuja dziecko jak pasażera na gapę. Ja za tydzień jadę z rocznym dzieckiem PKP nad morze. Ty masz maluszka, wiec pewnie grzecznie będzie spał, a my się za swoja maludą nabiegamy :)

są specjalne przedziały dla matki z dzieckiem, ale nikt ci nie zagwarantuje że będzie wolny. najlepiej wybrać podróż w środku tygodnia, w godzinach takich żeby tłoku nie było, typu nie przy jazdach do ani z pracy. o ile jest taka możliwość. jeśli jest to jakimś pociągiem z wyższym standardem, szybszym, np ICE, albo Express. zapłacisz więcej ale większe prawdopodobieństwo że nie będzie zapchany kolonistami :P

Gość są specjalne przedziały dla
matki z dzieckiem i większym bagażem, bilet jest wtedy tańszy niż byś kupowała tylko dla siebie. Jeżeli miejsca w tym przedziale byłyby zajęte przez ludzi bez malutkich dzieci, wtedy ktoś musi Ci ustąpić. Ja z moim dzieckiem już kilka razy podróżowałyśmy pociągiem, ale podczas pierwszej podróży moje dziecko miało 14 miesięcy. I nie narzekam na PKP.

srata ta ta z tymi przedzialami dla matek z dziecmi. Ja przez ostatnie miesiace jedzilam co raz z corka PKP. Na drzwiach przedzialu kartka ze dla matek z dziecmi ale a)przedzial zamkniety b) przedzial zajety przez konduktorow k c) konduktor na prosbe otworzenia podchodzi i sciaga kartke Jakakolwiek proba tlumaczenia, podawania paragrafow konczyla sie fiaskiem. Raz nawet podrozowalam z corka na rekach 3,5 godz warszawa-krakow stalismy pozbijani jak szprotki w puszce na korytarzu przy kiblu. Znieczulica to raz a dwa po pewnym czasie taki tlum ze nawet nie bylo jak isc i szukac miejsca. Co moge polecic?podroz inter city. Tam jest UZYWANy przedzial dla matek zprzewijakiem nawet.

Gość ja będąc w
ciąży i z synkiem jechałam pociągiem TLK ponad 500 km zgłosiłam się do konduktora, otworzono mi przedział i całą drogę miałam spokój nikt inny nie mógł tam wejść. potem dosiadła się do mnie jeszcze jedna mama z maluszkiem.

kasza to jakieś dziwne te pociągi były! ja jeździłam z synem dużo, 2 razy w miesiącu na trasach 3 godzinnych i zawsze przedział był otwierany. w ciązy też tak jeździłam i też nigdy problemu ie miałam. nawet jak ciąża nie była widoczna to na podstawie karty ciąży mi konduktorka otworzyła bo źle się czułam.

Gość żołnierzyki?
wybierz pks

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyy
podróż- 3 godziny samochodu nie mamy

Gość żołnierzyki?
eee tam 3h-pryszcz ja jechałam 12 z roczniakiem

Gość punkt widzenia333
ale myslicie ze z 2 miesiecznym dzieckiem mozna sie wybrac w taka trase pkp?

mozna ale tylko intercity, nie ryzykuj jazda z innym przewodnikiem

Myślę, ze możesz, spokojnie....ja kursuje codziennie na trasie Łódź - Warszawa, wcześniej pociągami dalekobieżnymi i nie ma problemu, żeby otwierali przedziały matkom z dziećmi....

Gość pracownik Intercity
Jestem pracownikiem Intercity i mogę Ci przedstawić możliwość podróżowania pociągami TLK ( dawne pośpieszne) oraz IC i EX. Dla podróżujących z dziećmi jest tzw. przejazd rodzinny. Osoby podróżujące z dzieckiem w wieku do 16 lat mogą nabyć dla siebie jednorazowy bilet z ulgą 33% na przejazd pociągiem TLK, Ex, EIC lub EC. Ze zniżki 33% może skorzystać od dwóch do pięciu osób, w tym co najmniej jedno dziecko do ukończenia 16 lat. Dziecko może korzystać z indywidualnych uprawnień do ulg ustawowych. Pamiętaj - w pociągu podczas kontroli należy okazać dokument stwierdzający wiek dziecka. W przypadku gdy dziecko korzysta z ulgi ustawowej, należy okazać dokument poświadczający uprawnienie do tej ulgi. Na przejazd pociągiem Twoich Linii Kolejowych (TLK) w wagonie z miejscami do siedzenia w kl. 1, w wagonie sypialnym lub z miejscami do leżenia, pociągiem Express (Ex), Express InterCity (EIC) oraz EuroCity (EC) należy wykupić odpowiednio bilet dodatkowy na miejsce sypialne/do leżenia lub miejscówkę. Należności za bilety dodatkowe na miejsca sypialne/do leżenia i miejscówki uiszcza się w pełnej wysokości. Oferta Bilet Rodzinny nie obowiązuje w klasie 2 pociągów Ex, EIC oraz EC w czasie szczytów przewozowych, czyli gdy podróż rozpoczyna się w piątek w godz. 14.00 - 20.00. W pierwszej klasie promocja nie ma ograniczeń czasowych. W pociągach TLK w klasie 2 są wyznaczane specjalne przedziały dla matki z dzieckiem. Najlepiej na peronie podejść do obsługi, na pewno Ci otworzą, a w przypadku gdyby taki był zajęty przez nieuprawnionych wyproszą. Dziecko w przypadku podróży w klasie 2 ma zniżkę 100 %, ale trzeba pamiętać o pobraniu takiego biletu z kasy biletowej ( nie jest to w rozumieniu podroż bezpłatna, tylko z ulgą 100%) Rodzić może skorzystać z opisanej wyżej zniżki, pamiętaj o wyłączeniach. Bardziej komfortowa jest podroż w klasie 1, obowiązuje w niej rezerwacja miejsc ( miejscówka za 6 zł.)Ale tu dziecko nie ma zniżki 100 % -natomiast może skorzystać z ulgi na przejazd rodzinny. Podobnie jest w pociągach IC i EX. Dziecko posiada uprawnienia do ulgi 100% w klasie 2, w klasie 1 tak jak wyżej z przejazdu rodzinnego. Koszt miejscówki to odpowiednio 12,50 w poc. EX i 16 zł. w poc. IC. W przypadku rezerwacji miejsc masz zapewnione miejsce, najlepiej zrobić to wcześniej. Nie wybieraj również na podróż piątków po południu, niedziel wieczorem i poniedziałków z rana. w te dni pociągi są przepełnione. Jeśli myślisz o podroży pociągiem spółki Przewozy Regionalne to Ci nie pomogę. Oni również mają pociągi dalekobieżne tzw. interregio, ale o szczegóły musiałabyś się u nich dowiadywać. Szczegóły na stronie: http://www.intercity.pl

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyy
dzieki za rady:)

Gość fjhhjhj
Jechałam TLK w dwie strony. W jedną stronę - coś wspaniałego: przedział dla matki z dzieckiem, komfort, pusto a potem dołączyła dziewczyna z rocznę córeczką i bylo bardzo miło. W drugą stronę - horror. TLK podstawiły jakiś nowy skład, z nowymi wagonami. Te wagony są zupełnie niepraktyczne (choć świetnie wygladałyby w folderach reklamowych) bo mają układ jak w samolocie i jest strasznie ciasno, ludzie stłoczeni, nie ma przejścia bo i te zajęte. Dziecko ledwo wytrzymało na moich kolanach a gdy zasnęło, to przydała się podstawka pod kubek na siedzeniu pasażera przed nami (rozwiązanie jak w samolocie) bo nie miałabym gdzie mu nóżek wyciągnąć. Przedział dla matki z dzieckiem? Hahahahahaha! Bzdura. Konduktorzy widzieli że wsiadam z wózkiem i nikt nie doradził. Ba, nie sprawdzali nawet biletów (przez trzy godziny nikt się nie pojawił) bo... chyba bali się pretensji pasażerów. Ciekawa jestem kto wziął w łapę za te nowe wagony. Innymi słowy może być świetnie i może być fatalnie.

Gość się panie częstują 78
nogi dziecka na blacie do kawy w pociagu bleee a gdzie dobre wychowanie?