Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Inikka

Ugryzienie

Polecane posty

Gość Inikka

Witam, mam mały problem. 2 dni temu byłam ze znajomymi nad jeziorem, do wody nie wchodziłam. Wieczorem zauważyłam ślad przypominający zaczerwienienie po ugryzieniu komara albo muszki... Jednak już na drugi dzień ślad znacząco się powiększył, chociaż go nie drapię! Dzisiaj wygląda tak, że jest czerwonawy okrąg o średnicy ok 4-5 cm, a po środku jest ciemnoczerwone miejsce po ugryzieniu, ma ok centymetr. Nie swędzi, odczuwam raczej delikatne mrowienie. Nie wiem, jakie cholerstwo mnie ugryzło, do lekarza będę mogła udać się najwcześniej za jakieś 3-4 dni... Proszę o poradę, czy może to być niebezpieczne? Może powinnam kupić jakiś środek w aptece?

Gość Inikka
Proszę o odp!

Gość blablabla ....
lekarz!!! mogłaś mieć kleszcza, bo tak z opisu wygląda. a skoro masz taki rumień to był zakażony. Lekarz i to natychmiast, a nie za 3 dni!!!

Gość Inikka
Wystarczy pierwszego kontaktu? Czy muszę na zakaźny?

Gość kleszcz nie kleszcz
pozmaruj kawałkiem świeżo przekrojonej cebuli

Gość Inikka
Spróbować cebuli nie zaszkodzi... Jakieś jeszcze rady? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc :)

Gość blablabla ....
lekarz pierwszego kontaktu wystarczy, cebula nie zaszkodzi ale z kleszczem się nie żartuje. lepiej nadmuchać na zimne niż się potem zdziwic

Gość kleszcz nie kleszcz
gdyby to był kleszcz, na pewno byś zauważyła. gdyby odpadł po opiciu się krwią, co się zdarza, też byś poczuła jakąś grudkę, chyba, że zaczepił się w miejscu odsłoniętym i niewidocznym

Gość Inikka
Ślad jest z tyłu łydki, bardzo prawdopodobne jest, że go nie zauważyłam, bo siedzieliśmy tam dość długo... No cóż, posmaruję cebulą i postaram się jak najszybciej załatwić tego lekarza.... Dziękuję bardzo za pomoc i rady :)

KOŃSKA MUCHA obejrzyj zdjęcia w necie. Ja mam na plecach 4 ugryzienia w niemal wojskowym rządku i jedno pod kolanem. Zacznie swędzieć don't worry. Łączę się z Toba w bólu :) :* ...niedziela nad stawem....

Gość Inikka
Końska mucha to nie jest, ugryzło mnie w życiu już kilka i ślady wyglądały trochę inaczej...

Gość kleszcz nie kleszcz
przy podejrzeniu breliozy (na pewno tego nie masz) wnętrze rumienia stopniowo blednie, a czerwony pierścień zaczyna wędrować

Gość kleszcz nie kleszcz
boreliozy

Gość Inikka
Więc na szczęście boreliozy nie mam, rumień nie wygląda na taki, który miałby blednąć albo się przemieszczać :) za to jest taki jakby... podpuchnięty lekko.

Gość pan_Kleszcz
Tak to byłem ja Pan kleszcz, a ty mnie generalnie olejesz, wiec za kare wysusze Ci mozg, ze zostaniesz warzywkiem. Pasi ?

Gość Inikka
Nie pasi ;x