Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AIKON

Mycie ząbków

Polecane posty

Gość AIKON

Od kiedy wasze dzieci zaczęły myć ząbki? Moja corka ma prawie roczek a nie chce myc zabkow, jeszcze jakis czas temu gryzła szczoteczke do zebow w formie zabaway a teraz nawet nie wezmie do buzi wyrzuca. Boje sie o jej ząbki

u nas poskutkowalo,jak zaczelam myc zeby razem z nia :) cieszyla sie i nasladowala mnie. a jakiej uzywasz pasty dla dzieci?bo moja umyje tylko elmexem,zadna inna nie chce

Gość AIKON
NENEDENT-BABY ale ona nawet samej szczoteczki nie chce juz grysc.

Ja przyzwyczajałam córkę do mycia zębów praktycznie od urodzenia - podczas kąpieli przemywałam jej dziąsła gazikiem, potem myłyśmy taką szczoteczką nakładaną, więc dla niej to jest normalne, że trzeba otwierać buzię i myć zęby. Sama oczywiście też myje, ale zawsze najpierw ja myję dokładnie, potem ona. Nie rezygnuj, po jakimś czasie mała się przyzwyczai do mycia zębów, na początek nie musisz ich myć super dokładnie, chodzi o to, żeby się przyzwyczaiła do samego faktu.

a moze sprobuj inne pasty?moze ta jej nie smakuje?jest tez signal dla dzieci i colgate chyba, ale colgate jest mocno mietowa,wiec moze sie zrazic. my mialysmy signal truskawkowa,cholernie slodka,ale akurat moze Twojej podpasuje :)

Gość AIKON
tak do jakiegos 7 miesiaca ona tez otwierala buzie i tak samo jak Ty od urodzenia najpierw przemywalam dziąselka gazikiem , potem silikonowa szczoteczka a potem dlaam to rączki juz mala zwykłą szczoteczke ale od jakich 3 miesiecy nie ma o tym mowy.

Gość kjk28
Moja ma 5 miesięcy a ząbki (dwie dolne jedynki) ma myte odkąd zaczynały się wyrzynać czyli w wieku 3 miesięcy. Przemywam małej dziąsła od samego początku takim naparstkiem z mikrofibry (nip) nasączonego wodą i robię tak do tej pory z tym że na noc dodatkowo silikonową szczoteczką i dosłownie odrobinką pasty (elmex od pierwszego ząbka mlecznego). Mnie zalecił pediatra normalnie dbać o zęby po każdym posiłku a dziąsła przemywać już od urodzenia i tak też robimy. Mała chętnie otwiera buzię ale myślę że poprostu jest do tego przyzwyczajona i nie kojarzy tego jako przymus tylko jak coś normalnego. Mieszkam w Austrii i całe szczęście tu mają takie podejście do (wczesnego) mycia ząbków bo mała przedwcześnie zaczęła ząbkować więc te zęby są słabiutkie. W Polsce z tego co wiem jest ta sama pasta Elmex tyle że pisze zamiast od pierwszego ząbka mlecznego , od pierwszego roku (dziwne) do 6 lat i chyba tylko dlatego że w Polsce nie jest zalecana nawet dawka 500 jednostek animofłuorku a tu gdzie mieszkam jest zalecana dla niemowląt.

Mojej corce pozno zaczely wyrzynac sie zabki, dlatego mycie szczoteczka zaczelysm jak mala skonczyla roczek, najpierw ja pokazalam i tlumaczylam ze myje zabki a potem jej umylam i bez problemu polubila, teraz na chaslo myjemy zabki ochoczo kiwa glowa ze tak!