Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewuuu

Rezonans i tomografia głowy

Polecane posty

Gość Ewuuu

Witam, Mam pytanie, które siedzi we mnie od jakiegoś czasu. Nie wiem czy to odpowiednia strona do takiego pytania, no ale nie zaszkodzi mi Was zapytać. Chodzi o rezonans i tomografie głowy tak jak w temacie. Czy taki rezonans i TK obejmuję całą głowę w raz z przysadką mózgową? Czy jeśli chodzi o przysadkę to osobno się na to patrzy? W sensie, że do tego osobny rezonans i tomografia? Co o tym myślicie?

To jest chyba tak... I w rezonansie i tomografii głowy (całej) widac przysadkę, ale jeżeli podejrzewa się jakieś schorzenie wyłącznie przysadki, to na ogólnym badaniu głowy może nie być widoczne, wtedy najczęściej wykonuje się rezonans magnetyczny przysadki mózgowej, a w przypadku przeciwwskazań - TK. Wydaje mi się, że tak właśnie jest, ale nie jestem lekarzem, to nie wiem, czy dobrze myśle.

Gość Kilcia
Rezonans wykaże głowę wraz z ocena przysadki (jeśli masz napisane tak w skierowaniu), z tym ze jeśli chodzi o przysadkę to dodatkowo podaje się kontrast. Wiem bo miałam robiony rezonans głowy z oceną przysadki. Diagnoza: mikrogruczolak przysadki 4,5 mm. Po leczeniu dwumiesięcznym bromergonem guz zniknął, ale jeszcze przysadka i lejek muszą wrócić do zdrowia. Jeśli chodzi o przysadkę to lepiej będzie widać na rezonansie. Napisz do mnie na gg:25434464.Pozdrawiam.