Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sloneczko2346

spadek po rodzicach

Polecane posty

Gość sloneczko2346

hej, problem nie dotyczy mnie osobiscie ale mojego chlopaka,jego rodzice zaproponowali mu , zeby dal im pieniadze na wykupienie ich mieszkanie na wlasnosc(suma nie jest duza bo to mieszkanie gornicze)a po ich ewentualnej smierci on je ma dostac w spadku, nie wczesniej bo boja sie ze moze ich wyrzucic z tego mieszkania(nie wiem dlaczego maja takie obawy), problem polega na tym ze on ma jeszcze brata i wydaje mi sie ze on rowniez bedzie mial jakies prawa do tego mieszkania pomimo tego ze rodzice przepisza je na mojego chlopaka i nie sadze zeby jego brat sie tego zrzekl jak przyjdzie co do czego, co zrobic zeby bylo dobrze i moj chlopak na tym pozniej nie stracil

Gość łeeeee ja bym tam
jak zapiszą w testamencie twojemu chłopakowi to bedzie tylko jego ale brat ma prawo do zachowka

Gość u mnie teraz jest:(
przecież mogą już teraz mu je przepisać tylko wymówić sobie wieczyste urzytkowanie...takie coś jest często praktykowane...moi dziadkowie przepisali tak mieszkanie na tate .on jest właścicielem ale oni mogą tam mieszkac do śmierci

Gość elis.........
niech pożyczy im pieniądze na wykup a po wykupie niech oni darują mu mieszkanie i zastrzegą w w umowie tzw. dożywocie lub służebność mieszkania i po sprawie. w przeciwnym razie pół mieszkania będzie przypadała dla brata

najlepiej zasięgnąć porady prawnej i ta porzyczke udokumentować notarialnie bo inaczej w przyszłości może nie udowodnić że im je dal

Gość sloneczko2346
no tak ale nawet jesli teraz przepisza je na mojego chlopaka z tym wiecznym uzytkowaniem przez nich, to jego brat po ich smierci i tak chyba bedzie mial jakies prawa do zachowku po nich? czyz nie? a ile wynosi taki zachowek?

Gość łeeeee ja bym tam
zachowek to połowa tego co przypadłaby bratu gdyby dziedziczył ustawowo

Gość sloneczko2346
wybierzemy sie chyba do radcy prawnego mam nadzieje ze on nam jakos doradzi jak to dobrze rozwiazac, dzieki za pomoc

wejdź na forum prawne...