Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość troche sie martwiee

plomba amalgamatowa-usuwanie

Polecane posty

Gość troche sie martwiee

mam 2 zeby z takimi plombami jeszcze z czasow dziecinstwa. jeden z tych zebow zaczal sie psuc dalej i plomba ta zostanie usunieta a zab doczyszczony i wlozona nowa plomba. slyszalam ze usuwanie takiej plomby jest niebezpieczne bo wydzielaja sie opary rteci. czy to prawda? mial ktos usuwane takie plomby?

Ja miałem usuwane:O.OstaTNIO próbowałem jakos bardziej profesjonalnei i starałem się oddychać żeby sie tym nie zasyfić:O.Ale takie konkretne wymaga maski itp.:O.Do tego bardzo polecam sporą dawkę związków selenu-w znacznym stopniu unieszkodliwiają te związki rtęci:classic_cool:.

Gość troche sie martwiee
ale usuwales w zwyklym gabinecie stomatologicznym? czy dentysta stosowal jakies srodki ostro\nosci?

Max chyba właśnie się starałeś nie oddychać :) Kurde też głupia byłam że robiłam sobie amalgamatowe... teraz mam 3 sztuki... Nie wiem czy cośz tym robić :(

Gość troche sie martwiee
ja robilam je nieswiadomie jeszcze w szkole podstawowej w gabinecie szkolnym- nie bylo wyboru bo dentystka nie mowila co i jak tylko zakladala plombe wtedy jeszcze chyba innych nie bylo. dopiero jak byla w 8 klasie to juz zakladala zwykle biale.. pozniej to juz chodzilam prywatnie i zakladali normalne plomby a nie te srebrne. wiem ze na nfz zakladaja jeszcze te srebrne

Gość troche sie martwiee
ja robilam je nieswiadomie jeszcze w szkole podstawowej w gabinecie szkolnym- nie bylo wyboru bo dentystka nie mowila co i jak tylko zakladala plombe wtedy jeszcze chyba innych nie bylo. dopiero jak byla w 8 klasie to juz zakladala zwykle biale.. pozniej to juz chodzilam prywatnie i zakladali normalne plomby a nie te srebrne. wiem ze na nfz zakladaja jeszcze te srebrne

" [zgłoś do usunięcia] troche sie martwiee ale usuwales w zwyklym gabinecie stomatologicznym? czy dentysta stosowal jakies srodki ostro\nosci?" Tylko to stosował co powiedziałem:O.Generalnie jakieś profesjonane nie było.W internecie pisał typ że chce profesjonanie ale nie znalazł takich co tak wykonują:O.Ale jak zastosujecie to co polecam sytuacja nie powinna być tak groźna:classic_cool:.Problem w tym ze zwiazki selenu sprzedają tylko na zezwolenie albo na lewo:O.Na pocieszenie napisze że wystarczy ich nawet na dłużej jak sie kupi 10 gramów:classic_cool:.Ja bym nawet chętnie polecił konkretne substancje ale niestety są one bardzo drogie:O.Te pospolite zwiazki selenu mają cene rzędu 20-50 zł za 10 gramów:O.

Gość troche sie martwiee
no wlasnie mi dentystka wykryla prochnice i dlatego bedzie ta plomba usuwana.ale mam pietra

Gość VVVVVVVVVj
ja mam jeszcze 2 takie plomby w 4 i 5 górnej. mialam jeszcze w dolnej 6 ale tydzien temu zaczal mnie ten zab bolec i okazalo sie ze pod plomba prochnica ,i musialam miec usunietego, Te plomby to jescze z czasow szkolnych dentystow, nie dosc ze maskarycznie bolalo to jescze pod spodem tak zeby sie psuja

Gość alek90
Ja właśnie nie wiem, co robić z takimi plombami, a mam ich aż siedem. Siedzą w zębach dobrze, ale słyszałem, że powinno sie powymieniać, ale nie wiem, czy jest sens?

Gość troche sie martwiee
pod zwyklymi tez sie robi prochnica niestety. po kilkunastu latach od zalozenia plomby to nic dziwnego. jak bylam w 8 klasie to juz zwykle zakladali a bylo to jakies 20 lat temu. i niestety pod jednym tez mi sie zrobila prochnica plomba wykruszyla sie i teraz czeka mnie leczenie. mam wlozony tlenek cynku na kilka tyg i okaze sie czy wystarczy zwykle leczenie czy bedzie kanal. vvvvvvvvvvvvvv-usuneli ci calego zeba? nie alo sie kanalowo? ja nie chce stracic zeba :-( ja mam w gornej 6i 7 te "cudowne" plomby

Gość alek90
do "troche sie martwiee" jak jest ten tlenek cynku to raczej leczenie kanałowe, bo ja tez tak miałem dwa razy!!

Gość troche sie martwiee
a mi 2 razy tlenek pomogl. a teraz zobaczymy jak bedzie.zab nie boli wiec jestem dobrej mysli

Gość hahahaład
jeśli nie będzie bolało to zwykle leczenie.a jak będzie bolało to ząb do zatrucia i dalej leczymy kanałowo

Gość hahahaład
ten opatrunek ma za zadanie sprawic aby miazga zęba się cofnęła trochę i została odbudowana zebina

Gość Charlotta1989
Mi wydłubywali amalgamat w Omnidencie na Krzykach, było strasznie dużo roboty ale wyszło ładnie więc może poszukaj ich na google.

Gość gość
Amalgamat jest do d**y. Słabo trzyma i jest tymczasowy ale dość łatwo go usunąć.Polecę swoich www.omnident.pl ale w gruncie rzeczy zrobi Ci to każdy dentysta ale nie dawaj sobie wcisnąć takich plomb, zawsze żywica. Jak mi dentystka wydlubała amalgamat też się okazało że ząb pod był niedoleczony, skończyło się na kanałowym a na reszcie zębów normalna solidna żywica i trzyma się ładnie już z pół roku. Ps. < Charlotta zapomniałam nicku.

Gość gość
Niektórzy stomatolodzy wymieniają amalgamaty na białe wypełnienia ze względów estetycznych, też zdecydowałam się to zrobić zwłaszcza że wypełnienia były już dość stare, nie był to wielki koszt i ryzyko uszkodzenia ale wzięłam paragon żeby zarejestrować go w loterii paragonowej. http://www.veronique.pl/prochnica-szkodzi-nie-tylko-zebom/

Gość gość
Też miałam kiedyś taką usuwaną w www.rojekdental.pl w Olsztynie. Nie będzie większego problemu z tym.

Gość gość
nikt nie umarl i nie umrze od wymieniania amalgamatu. dzisiejsze amalgamaty nie wydzielaja jakos dramatycznie rteci. a jezeli stary amalgamat trzeba wymienic to nie nalezy jęczeć, tylko to zrobić. koniec tematu. buzie tylko nalezy wyplukac dokladnie potem, a nie zjadac opilki ;p

Gość Ludzie uczcie się
nie rozumiem zupełnie waszego strachu przed amalgamantem. czy bisfenol A w wypełnieniach światłoutwardzalnych was nie przeraża??? (to ten sam bisfenol co w butelkach plastikowych). rtęć w amalgamancie jest zupełnie nieszkodliwa pod warunkiem że nie ma żadnej nieszczelności w zębie. Ma doskonałą wytrzymałaść i nie szkodzi zębowi. trwałość amalgamatu wynosi 10 nawet do 20 lat. wypełnienia światłoutrwaldzalne mają trwałość 6-8 lat. wynika to z tego że powierzchnia tego wypelnienia się ściera tzn. że codziennie połykacie bisfenol A !!! Jest to z całą pewnością szkodliwe rtęc w amalgamantach wogóle się nie wydziela. Teraz ocencie sobie sami co jest bardziej złe.

basiawidlewska 2016.08.02 Sluchajcie, a we Wrocłąwiu jakiś gabinet? xxxxx Prestige Dent na Oławskiej 9. Jestm u nich po kompleksowym leczeniu stomatologicznym. Jak na Wrocłąw to ceny mają normalne, bez wygłupiania się. Problem przy tego rodzaju plombach polega na tym, że trzeba bardzo dokładnie i powoli je usuwać z odpowiednim zabezpieczeniem, żeby nie zatruć się oparami rtęci!. W moim przypadku bezproblemowo to się odbyło.

No właśnie poczytałam sobie o tego rodzaju plombach i po prostu w szoku jestem, że coś takiego można było stosować. Właśnie mama moja ma taką plombę, też zadzwonię do tego Prestige-Dent, skoro mówisz,że jest okej. A powiedzi mi, jak się czujesz po takim zabiegu ?????

Czuję się bardzo dobrze i generalnie po problemie nie ma już śladu. Tak jak wspominałam właśnie wcześniej przy usuwaniu takich plomb stomatolog musi się wykazać profesjonalizmem i uwagą. Sam zabieg jak to zabieg, wiadomo że usuwanie plomby nie jest niczym przyjemnym, ale znieczulenie jest więc nic się nie czuje. Z resztą z tego, co wiem, to właśnie w Prestige Dent oni się specjalizują w takich rzezczach. Daj znać, jak poszło u twojej mamy! Polecam dr Katarzynę.