Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Opalaczka23246

Jak to z tym opalaniem ? prosze o pomoc ! chodzi o opalanie ;/

Polecane posty

Gość Opalaczka23246

Nie wiem jak bezpiecznie się opalić. Wszędzie pisze inaczej.. I nie rozumiem tego, czy jezeli będę miała krem z filtrem przeciw UFB i UFA, to ja sie w ogóle opale ? czy mniej, wolniej ? itd .. Nie wiem jaki filtr wybrać.. mam włosy brąz, a karnacji nigdy nie miałam bardzo jasnej.. Chce wybrać tak żeby się opalić, ale bezpiecznie .. mam też dużo pieprzyków na twarzy, ciele itd.. Jeszcze jedno pytane, czy jeżeli NIE IDĘ się opalać, a wychodze np. na miasto, spacer czy inne miejsce, to wtedy filtr jest konieczny ??

Gość Opalaczka23246
????????

Gość Opalaczka23246
dziekuje bardzo ;) a gdy wychodze na spacer, jest konieczny?

Gość itylllle
Nie ma bezpiecznego opalania. Zmiana koloru skóry pod wpływem słońca oznacza, że dotarły do niej promienie UV i powodują szkody, a skóra się przed tym broni.

oj tak, bez przesady, slonce jest nam potrzebne do wydzielania naturalnych witamin odpowiedzialnych za przyswajanie wapnia oraz za samopoczucie. ludzie zyjacy samym cieniem cierpia potem na depresje, reumatyzm itd. nie ma to jak zloto opalona skora latem :)

Gość Opalaczka23246
teraz jestem baardzo opalona ;) więc nie wiem jaki filtr wybrać ? skoro mam opalona skóre;) i jak to jest, ja sie opale, tylko wolniej ?? .. i jaki filtr na nastepne lato na poczatek i jak juz bede opalona? tak samo z twarza? ;)

opalisz sie bez poparzen, to juz sobie musisz sama dobrac, jak jestes teraz opalona to maly filtr wybierz 5-10. ja uzywam czasem olejku przyspieszajacego opalanie... ale tez na sloncu sie nie wyleguje bo po prostu nie lubie. im jasniejsza skora tym filtr powinien byc wyzszy, mozesz sie opalac nawet bez filtrow byle by po trochu.

Jesli jesteś bardzo opalona, to Twoja skóra już ma wystarczająca ilość melaniny, aby obronic sie przed UVA czy UVB... więc nie jest konieczne stosowanie filtru.. chyba ze idziesz na plażę w samo południe.. to co innego.. ale na codzień nawet nie musisz używać już filtrów, ewentualnie jakiś niski ci wystarczy.. taki SPF10.

jeśli jestes barzo opalona, to nie musisz używać filtra na codzień.. chyba że wybierasz się na plażę w samo południe to proponuje taki mniej więcej z SPF10.