Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość perla4

Gastroskopia

Polecane posty

Gość perla4

Witam. Mam 17 lat i zlecono mi gastroskopię. Z tego co wiem to bardzo nieprzyjemne badanie. Czy za własną zgodą można dostać znieczulenie ogólne? Narkoza? Jestem nerwową osobą i strasznie się tego boję. Dziękuje z góry za odp.

Gość no kurde....
Wprowadzana jest rurka przez nos/gardło do przerwodu pokarmowego. Większość ludzi wymiotuje, często potem boli gardło :( Jest nieprzyjemne i jeszcze ci w dziób wsadzają takie plastikowe coś jak do SM i się głupio czujesz [aby rurki nie przegryźć]. Ja miałam z narkozą prywatnie, samo badanie [jestem ubezpieczona] było darmowe ale ze zniżką 20% zapłaciłam 290zł za anestezjologa. I w sumie badanie było wtedy ładne i przyjemne, ale niestety drogie Anestezjolog NIE JEST REFUNDOWANY i trzeba się sporo wcześniej umawiać na wizytę ze znieczuleniem [ja czekałam - prywatnie - 2 tygodnie; NFZ mi zapronowal za 8 miesięcy - dlatego tylko korzystam z prywatnej służby zdrowia, to ledwie 100zł meisięcznie]

perla spokojnie, gastroskopia to nic strasznego. mialam ja robiona jakis czas temu. do przyjemnosci nie nalezy ale nie przesadzajmy zeby narkoze brac. psikna ci do gardla czyms zeby znieczulic, polozysz sie bokim na kozetce i ci wloza rurke, wezyk przez gardlo do zolądka, ja nie wymiotiwalam, jak juz wprowadzil te rurke do zolądka i nia obracal aby zobaczuc wszystkie scianki to byl taki odruch wymiotny, ale bez wymiocin. takie szarpanie zolądkiek, grunt to spokojnie oddychac, wtedy bedzie bez przygod:) a wężyk ten jest grubosci mniej wiecej malego palca. nic strasznego

Gość perla4
Celinaa - dziękuję, uspokoiłaś mnie :)

Perla,i co,miałaś już gastroskopię? Ja miałam podejście do tego badania parę lat temu ale nie dałam rady,jaszcze doktor był bardzo niemiły i się wydarł na mnie. Ale teraz mam problemy z żołądkiem i będę zmuszone zrobić gastro. I wcale nie uważam,że narkoza przy tym badaniu to przesada, ja też bym z chęcią tak zrobiła ale u mnie nie w mieście ma takiej możliwości. A wiem że nie dam łyknąć tej rury. Jest jeszcze możliwość zrobienia cienką rurką przez nos, koszt 240 zł.

Gość 172cm wzrostu
Perła- naprawdę, nie warto brać do gastro narkozy. Nie boli, choć jest nieprzyjemne. NIE WYMIOTUJE SIĘ-bo nie ma czym, badanie jest na czczo. Trochę leci bokiem ślina, podkładają pod buzię mięciutki papierowy ręcznik...Parę razy mi się "bekło", głośno i donośnie (myślę, że na korytarzu było słychać:D ) Badanie trwa kilka minut i nieprzyjemnie jest CHWILAMI, gdy lekarz poruszy wężykiem, by zmienić miejsce kamery. Nie ma co przesadzać. Nie rozumiem tych, którzy opisują to "straszne badanie" a mieli je z narkozą...Proponuję im też narkozę na rutynowej kontroli zębów, u dentysty...:D