Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agawa_Agawa

Praca za granicą max. 180 dni? Ktoś wie?

Polecane posty

Hej! Znajoma pracuje tymczasowo w Niemczech i powiedziano jej, że może tam pracować max 180 dni, bo przepisy nie pozwalają na więcej. Ponoć w danym państwie (chyba chodzi tylko o UE) można w danym roku tylko 180 dni maksymalnie. No i ta znajoma się zastanawia, czy czasem nie robią ją w jajo. Czy ktoś się orientuje, czy faktycznie sa jakieś takie przepisy i dłużej jej nei wolno pracować?

Gość lalainua balin iaa
polacy z polskim paszportem wogóle nie mogą....co najwyżej 18 dni...ale lepiej wcale...nie ma pracy dla polaczków

Gość jak tam jest?
pracuje w de..tygodniowo 40 godzin..mam umowe stala

Gość jak tam jest?
nie ma limitow..chyba ze ktos nie ma umowy.pracodawca nie oplaca ubezpieczenia i osoba nie jest zameldowana..Mozesz mi napisac w jakim charakterze pracuje ta osoba?

Dziękl za chęć pomocy. Dopytałam sie co i jak - więc sprawa wygląda tak: Ta babka jest zatrudniona przez firmę w Polsce i ta firma wysłała ją do pracy do Niemiec jako opiekunkę do osoby starszej. Babka ta jest na "samozatrudnieniu" - dostaje od tej firmy pensję brutto i sama płaci sobie ZUS i podatki - więc to, co zarobi tam, rozlicza sobie w Polsce jako osoba prowadząca działalność. No i teraz ta firma jej mówi, że ona nie może już tam dłużej pracować, bo niedlugo mija jej 180 dni, a w danym kraju może w ciągu roku pracować max 180 dni.

Gość nie możeeee być
hmmm, dziwne, pierwsze slysze:O Moze chodzi o jakies problemy w polsce- biurokracja czy cos:O Przeciez Niemcy otworzyli rynek pracy..