Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kama ze śląska dolnego

rosół :o

Polecane posty

Gość kama ze śląska dolnego

:o Otóż mam go jutro ugotować a mam wiele pytań co i kiedy zrobić. Wiem, że należy umyć mięso, zalać go 3-4 litrami wody. Jak długo? Aż się zagotuje a potem na małym ogniu. Tak? Warzywa kiedy mam dać? Na samym początku czy podczas tego wolnego gotowania? Jakie przyprawy? Wegetę, kostkę czy sól+pieprz? :o:o:o:o:o

Gość kama z śląska dolnego
help! :D:classic_cool:

Gość no to siup...
z jakiego miesa gotujesz?

Gość no to siup...
obierz 3 marchewki,polowe cebuli przysmaz na malym ogniu,pietruszke,inne warzywa.umyj kurczka..pokroj go i wrzuc do gotujacej sie wody..wybierz fusy i gotuj na malutkim ogniu z warzywami bo jak bedzie sie gotowac klebem to rosol wyjdzie metny..Dodaj warzywko.albo inna przyprawe,sol,pieprz lub kostke do smaku..Jak z kurczaka to gotuj z godzine

Gość kama z dolnego śląska
Mam 4 udka kurczaka. Zazwyczaj teściowa robi obiad niedzielny, ale wyjechała i mam zrobić go ja :o

a nie do zimnej wody to mięso??? ;O

mieso nalezy umyc i zalac odpowiednia ilościa wody wrzacej wody, tak aby lekko pokrywała mięso ( a wiec nie 3 /4 l) , całosc musi sie zagotowac, zmniejszasz ogien , wrzucasz warzywa i sie bulgocze nie dodajesz zadnej wegety :O sol, pieprz, cebule ( plaser cebuli obsmażasz na suchej patelni , tak az bedzie ciemnobrazoway)

Liść laurowy i ziele angielskie. Ja dodaję też czosnek, ale oczywiście całe ząbki, nie żaden proszek. I żadnej vegety nie dodaję.

Enfant Terrible :o sól+pieprz i to wystarczy? Nie będzie jałowy?

Gość no to siup...
wrzuc do wody jak sie bedzie gotowala..szybciej fusy zbierzesz

Ja dodaję kawałek wołowiny lub indyka, na samych udkach rosół wyjdzie mocno średni. I wrzucam jeszcze kawałek kapusty z włoszczyzny, ale to nie wszyscy lubią. Z przypraw ziele, liść, sół i pieprz, weget i kostek nie używam.

Reasumując. Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie? Dodałabym cebulę ale reszta rodziny nigdy tak nie jadła i nie chcę Im zmieniać przyzwyczajeń

Gość no to siup...
nie sluchaj wrzuc wegete..do smaku.jak nie umiesz gotowac to nie doprawisz sola dobrze

rosół to jest WYWAR z mięsa i warzyw, doprawia sie go tylko solą, pieprzem , zielem ( nie dodaje nigdy liścia, ale tu sa rózne szkoły )

A skąd wiesz, że nie jadła? Cebula jakoś szczególnie smaku nie zmieni, a nada ładny kolor. Oprócz tego co napisałaś ja daję jeszcze liść laurowy. Nie jeden tylko w zależności od ilości.

i liść z przypraw ;) Gotuję na tym co mam, co mi kupiono i pozostawiono bym na tym gotowała :D Są udka, wołowiny nie będzie :)

Gość no to siup...
dziewczynki ja to wiem..ale jak ona nie gotowala to radze jej doparwic wegeta

A co za różnica czy się doprawia solą czy wegetą skoro wegeta to głównie sól i glut?

"i liść z przypraw" taki skrót myślowy:D Liśc w sklepie jest na półce z przyprawami, prawda?:D

Perwersja bo nie widziałam by teściowa ją dodawała. no to siup... racja. Nie umiem doprawić. Może faktycznie z łyżkę wegety dodać?

dziwne, mnie uczono, ze mieso, warzywa zalewa sie ZIMNA woda i sie doprowadza do wrzenia a potem to juz na malym ogniu...pierwsze slysze zeby zalewac wrzaca jak sie nie mysle wrzaca sie zalewa jak sie chce miec lepsze mieso ale w rosole chodzi i wywar wiec zimna.

może spróbuj ugotowac bez wegety, a jak wyjdzie niejadalny to wtedy dodaj dla uratowania obiadu:P

Yavagrana hahaha tak, zapomniałam go dopisać tam wyżej gdzie przyprawy wymieniałam Tak, to przyprawa, tyle wiem, wiem jak wygląda i gdzie go w domu szukać :P :classic_cool:

Gość lady B...................xxxxx
ja gotuję kurak - pietruszka, seler, lubczyk, marchew, pół przypieczonej cebuli, czosnek, ziele, liść laurowy :) sól, pieprz i wsio

ale wyzwanie :classic_cool:

Za to wrząca woda ścina białko i smak zostaje w mięsie zamiast przejśc do rosołu.

Gość no to siup...
racja..kucharze wrzucja do wrzatku mieso

Ja też. Najbardziej mnie martwią te dodatki. Podsumowując. Mięso umyć, zalać wodą i gotować aż do "bulgotania" a potem na małym ogniu. Tylko jak długo? I kiedy mam dać te warzywa? Na samym początku?