Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kama ze śląska dolnego

rosół :o

Polecane posty

Gość kama z dolnego śląska
Ja też byłam uczona, że wrzucamy do zimnej... miało być :)

Enfant Terrible to już nic nie wiem :o ma się zagotować czy nie?

masz doprowadzic POWOLI do zagotowania , bo jak od razu przegotujesz wode z tym miesem, to będzie metny ( poł biedy ) i beda pływac takie farfocle z miesa

aha, rozumiem :classic_cool: a jak się zagotuje to na wolnym ogniu gotować. Nie wiem ile Wy gotujecie ale moja teściowa to mniej jak godzinę gotuje.

Jak z samego kurczaka to 1,5 godz. max, bo inaczej kurczak się rozgotuje i tyle z tego rosołu zostanie:)

No, no, też tak mówiła :) A te warzywa? Wszystko na samym początku wrzucić i z mięsem gotować? I przyprawy? Od początku mają być?

Enfant Terrible tzn. chodziło mi o ten "wolny ogień", że ok. godziny gotuje :)

wg mnie na poczatku wrzucasz do gara mieso, warzywa i gotujesz wolno, doprawiasz na koncu, Rosol to WYWAR a jak zaczniesz gotowac najpierw mieso, potem warzywa to co to za wywar bedzie, wolno na ogniu gotujesz zeby aromaty mogly soba przejsc.

A to jakiś wstyd nie wiedzieć jak się rosół gotuje, że az trzeba się pod pomarańczowym skrywać?:D

Gość rosolek
i jak wyszedl ten rosol?

Liść laurowy i ziele angielskie do rosołu ? Czosnek do rosołu ? Hm... To podobno wersja żydowska ( wiem to z ostatnio przedstawianej kuchni koszernej na "kuchnia tv " .) Myślę , że tradycyjny polski rosół obywa się bez tego . Natomiast wskazany jest suszony grzybek . Ja to robię tak : - kawałek wołowego na rosół - kawałek kurczaka ( najlepiej swojskiego ) Razem około 1,2 kg mięsa . Zalać zimną wodą i na wolnym ogniu zagotować . Zebrać "szumowiny" . (wielu nie zbiera bo to niby cenne białko ). Ja zbieram . Chwilę pogotować mięso na małym ogniu . ( około 15 min ) Dodać ze trzy marchwie średniej wielkości , dwie pietruszki , pół selera , pora ok. 10 cm , cebulę koniecznie przypaloną na ogniu . Można dodać mały kawałek młodej kalarepy . Suszony grzybek , pieprz ziarnisty no i sól. Typowy rosół soli się zaraz po wrzuceniu warzyw . Wskazane dodać malutki kawałek ziela lubczyka. Ostrożnie , bo świeży ma bardzo intensywny zapach i może zdominować . Na małym ogniu , tylko leciutko "pykający" gotujemy około 2,5 godz. Trzy też niezaszkodzi . Nigdy nie przykrywamy ! Vegeta czy kostka rosołowa to raczej współczesne wynalazki . Wg. upodobania . Jeśli już dodajemy to też z początkiem gotowania i uważajmy , żeby nie przesolić bo obie te przyprawy niestety zawierają ogromną ilość soli .