Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Baby9M.M

9 miesiesięczniaki

Polecane posty

Gość Baby9M.M

Witam mamy 9 miesięcznych dzieci :) Może podzielimy sie tym co już potrafią nasze pociechy ?ile mają ząbków już ? Nie mam znajomych które mają dzieci w wieku mojego albo nawet podobnym :(Wiec nie mam z kim porozmawiać na takie tematy :(

Gość mamama27
mój ma skończone 9 m-cy pare dni temu: zębów brak, waży myśle ok 9 kg, potrafi chodzić za 2 palce, troche za 1 rączke, w chodziku wręcz biega, za to nie potrafi sam usiąść z leżenia, nie raczkuje - nie wiem co jeszcze napisac - a twój co umie?

Gość wfrqwfefe
Moja córka raczkuje -wrecz biega na kolankach :) Stoi juz bez problemu i wzdłuż łóżka czy segmentu chodzi :) zębów brak .Ale własnie ile waży to nie mam pojęcia ale na rączkach dłużej niz 7 min i juz nie moge :p

Gość hipokrytkaaaa
Moja co prawda ma już 10 msc. Ząbki ma 3 i pół ;D Potrafi sama siedzieć. Chodzi trzymana za ręce, mówi: baba, tata, ja, da, a zamiast mama mówi do mnie ti. Chociaż pewnie i tak sama nie do końca rozumie o co jej chodzi ;p na każde zwierzątko jakie zobaczy krzyczy cicici a na psy ujujuju ;D Niestety nie chcę raczkować i sama jest w stanie poruszać się tylko na siedząco na dupie ;D i jak usłyszy jakąś muzyke to skacze w swojej huśtawce skoczku albo kiwa się na boki i drże sie aaaaaa ;D

Gość wfrqwfefe
a własnie moja córcia też tany tany robi :) wczoraj w kościółku nawet jak usłyszała że sie śpiera zaczeła tupać w wózku sie sie kiwać

Gość hipokrytkaaaa
to jest strasznie słodkie jak takie maleństwa tańcują ;p Moja to dpsłownie aż się rzuca jak usłyszy piosenkę hokey pokey na baby tv ;p

Gość autorka :) hahahfewfewf
dokładnie to jest rozbrajające :) nawet jak leci reklama i tylko chwile jakaś muzyka w niej to ona odrazu wychwyci i taniec :)nawet jak je w krzesełku to odrazu podskakuje dupką :)

Gość autorka :) hahahfewfewf
Wasze dzieci robią też ,papa'' juz??

Gość mama z Radomia
Cześć mamusie to i ja się przyłącze:) Mój synek ma prawie 9 miesięcy. Potrafi pełzać, raczkować jeszcze nie, usiąść umie, ale jeszcze nie z pozycji leżącej na pleckach- leniuszek ;), umie już stać i zrobić kilka chwiejnych kroczków trzymając się narożnika. Ząbków brak, ale za to ślini się bardzo. Hmmm... co jeszcze mówi mama baba buba itp. i uwielbia wyrzucać smoczka z łóżeczka, wstawać w łóżeczki i puszczać się upadając na pupcie i tak w kółko. A jak karmicie swoje maluchy, bo ja nie wiem czy nie popełniam jakiś błędów

Gość mama z Radomia
a i nie robi jeszcze papa za to czasami mu wyjdzie klaskanie

Gość mamam8mscc
czy moge sie dolaczyc? ja mam corke 8 miesieczna.... mloda nie ma jeszcze zabkow. Probuje pelzac.... siedzi stabilnie, jest ogolenie bardzo ruchliwa i na chwile jej samej zostawic nie mozna. Potrafi robic"cacy", papa, mowi tata, dada, dazia... Sama nie potrafi z pozycji lezacej jeszcze usiasc ani stac/

Gość mamuśkaMałejZuzi
moja ma 8,5 miesiąca. ma 2 dolne jedynki i 2 górne się przebijają. mówi mama i bla bla bla, najczęściej. ciągle by siedziała tylko. pełza w koło własnej osi i do tyłu. czasem przyjmuje pozycję do raczkowania, ale jeszcze nie ma siły by wyruszyć. nie stoi sama przy mebelkach, muszę ją podtrzymywać. jak pytam gdzie kaczuszka, gdzie miś, piesek itp. to pokazuje głową i mówi eee. próbuje odpowiadać rączką na papa, ale macha całą ręką.nie wsadzam jej do chodzika i nie ustawiam na nóżki.:)przyjdzie czas na chodzenie...chociaż babcie i znajome mówią, że powinnam ją ,,uczyć chodzić", nawet byłam u pediatry to mówiła, że lepiej nie naciskać na dziecko:)

Gość o popatrzcie dowartosciowałysc
moje dziecko, jak miał 9 miesięcy, to stawiał pierwsz kroczki, raczkował od 6, jak miał 9 miesięcy to miał 6 zębów. w wieku 9 miesięcy robił papa, kosi-kosi, mówił mama, tata,baba, daj, papa, i wielle innych ale juz nie pamiętam.

Moja córka też ma 9 miesięcy, zębów ma 7 :D Raczkuje sama po całym domu, trzymana za rączki chodzi, i biega, sama siada z pozycji leżacej, wstaje kiedy się czegoś przytrzyma, uwielbia bić brawo, a ostatnio nauczyła się robic papa, mowi tata, dada, atat i uwielbia jak spiewa jej sie hiszpanskie piosenki dla dzieci :)

Gość mamuśkaMałejZuzi
moja też podskakuje w rytm muzyki i robi ,,cacy" jak kogoś lubi. taka mała, a już wybrała sobie w rodzinie kogo lubi, a kogo nie. na 2 ciotki reaguje okropnym płaczem i histerią wręcz. Mam problemy z karmieniem jej ostatnio. ciągle jest na piersi i raczej dużo mleka pije w dzień i w nocy też, bo śpię z nią, to jak tylko poczuje cyca, to ,,rzuca" się do jedzenia. obiadki jej dawałam od 5 miesiąca i deserki(tylko słoiczki) i pięknie zjadała wszystko. a od miesiąca zjada tylko 2-5 łyżek obiadku, cały deserek, czasami 50-100ml. kaszki dziennie, kilka chrupek, biszkoptów. waży 9 kg. wcale nie chce pić soczków i herbatek, może do 5 łyżeczek dziennie. nigdy nie ssała smoka, i butli też nie chciała.

Moja była niecałe 2 miesiace karmiona piersia, uwielbia butle, i herbatki i soczki to bardziej niz mleko :D Potrawi wypic 500 ml soczku, i do tego 300 ml herbaty dziennie :P za to zaczela marudzic i pluc przy obiadach tak ze ja i ona jestesmy cale w warzywach.

Gość mamuśkaMałejZuzi
jak zabawiacie swoje dzieciaczki? bo przez ostatni miesiąc moja była taka marudna, że niczym nie chciała się zainteresować, ale od tygodnia, każdy przedmiot to dla niej wspaniała zabawka, chyba przechodziła tzw. ,,kryzys 8 miesiąca"

Gość Baby9M.M
Moja córeczka też ma juz wybrane grono ludzi na niektórych zareaguje wrecz histerią a na do innych wyciąga rączki śmiejąc sie :) Je już bardzo rożnorodne dania :) do 8 m.podawałam tylko słoiczki -przynzam sie troszke z lenistwa :( ale tez dlatego że była zima i nie było świeżych warzyw i owoców .Gdzieś wyczytałam żeby podawać obiad z 2 dań czasami tak robię że najpierw zupka potem drugie ale nie wiem czy to jeszcze czas na 2 dania .Ogólnie jest bardzo drobniutka .Tylko policzki pucwate :)

Gość Baby9M.M
ja do 2 m karmiłam naturalnie potem mleko modyfikowane ale to ze wzgledu na moje zdrowie musiałam zaczac przyjmować leki .Z tym zabawianiem u mnie ciezko córka raczej woli sie sama bawić jak chce coś pokazać np co sie robi z daną zabawką wyrywa mi ją albo płacze :( sama nie mam pojęcia jak ją zabawiać im wieksza tym mniej ze mną sie bawi :(

Gość mamuśkaMałejZuzi
więc jak widać każde dziecko jest inne, jedno lubi to drugie tamto, i każde inaczej się rozwija. ostatnio martwiłam, się, że moja Zuzia może źle się rozwija ruchowo, za późno w stosunku do innych dzieci robi to czy tamto, ale byłam u pediatry to dostałam ochrzan, żeby nie porównywać do innych dzieci...

Gość Baby9M.M
zapomniałam dodać ze bawi sie ładnie z psem :) w aporotwanie :) itp :)

Gość Baby9M.M
Dokładnie ja też kiedyś porównywałam do innych ale sama zdałam sobię sprawe że to błąd i zadręczanie samej siebie

Gość Baby9M.M
MAmusie a miałyście juz takie załamanie że nie dajecie rady jesteście przemeczone przy tym myslicie ze złymi matkami jesteście i dla świetego spokoju zostawiłyscie dziecko np przy tv żeby siedziło i ogladało i cicho było ?

Gość hipokrytkaaaa
No moja robi papa i krzyczy papa ;p ale kosi kosi też potrafi. w łożeczku to normalnie zapierdziela aż się kurzy ;p powiesz jej Jula "żółwik idzie" i wali cię pięścią ;p

Gość hipokrytkaaaa
Moja to od początku nie była karmiona piersią. Tzn tylko w szpitalu. Przeczytałam coś o " kryzysie 8 miesiąca" moja do tej pory nie chce się bawić zabawkami. Najbardziej interesują ją gazety, piloty szklane butelki i wszelakie paprochy jakie znajdzie na podłodze, chwila moment i już próbuje to zjeść ;p na wyjeździe podczas cykania fotki zerwała kępę trawy i odrazu próbowała to pożreć ;p

Gość Baby9M.M
dokładnie tak jak moja córka :) wszystko co nie jest do zabawy dla niej własnie jest świetną zabawką .Czy wasz pociechy piją z kubka niekapka ?????Ja za nic nie moge nauczyć córki pić z tego a co mówić jeszcze żeby sama piła .Musze sie domyslać czy chce jej sie pić i z butelką za nią latam

Gość taka jaedna 444888
mój synek ma 2 ząbki na dole. potrafi siedziec, raczkowac i siadac z tej wlasnie pozycji, sam wstaje trzymając sie poręczy lozka, chodzi trzymany za rączki, mowi tata, dada, baba. ostatnio udalo sie w koncu do mnie powiedziec mama - chyba świadomie, raz kiedy chcial cos zjesc drugi jak zrobił kupe. Sadzam go tez na nocnik od 3 dni, robi rano kupe wlasnie na niego.

Gość Baby9M.M
Moja pociecha mówi ,,tatata'',,mama'',,baba''dada'',,lala''

Gość hipokrytkaaaa
Moja na szczęście potrafi pić z kubka nikapka ;p Dałam jej raz i nie chciała. a za drugim razem po prostu go postawiłam tak jej się chciało pić że sama wzięła i odrazu jej się udało i tak pije :)

Gość Baby9M.M
to zazdroszcze ja tez próbowałam stawiałam na podłodze na łózku-z którego ściaga wszystko do czego dosięgnie ale nic zero zainteresowania :/ na poczatku była ciekawa co to i po co ale teraz juz nie a jak podaje ja jej picie z kubka to raz pociągnie (tak jak by małego łyczka wzieła)i juz wyplówa mardzi a jak dam w rączki rzuca nim