Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dggfgdfggffd

"Zangielszczenie" polaków przebywających za granicą.

Polecane posty

Gość dggfgdfggffd

Kolega który przebywa w anglii napisał do mnie maila po ANGIELSKU! W szkole był nieukiem, angielski miał bardzo słaby. Teraz jednak przebywa całe pół roku w anglii więc jest kimś :) Odpisałam mu także po angielsku, no i już nie odpisał heheh :) Czy wasi znajomi którzy przebywaja za granica na dorobku też piszą np. na fb komentarze po angielsku? Bo u mnie mnóstwo jest takich talentów. Np. dwie koleżanki które mieszkają w tym samym mieście w anglii i mieszkały "przez płot" w polsce na facebooku pisza do siebie koemantarze po angielsku :D :D hahahah

Gość cxxcvvxccvcxv
Ja piszę po angielsku bo mam wielu zagranicznych znajomych ze studiów. Poza tym czytam wiele polskich książek więc "pamiętam" swoj język Ale kiedy polak do polaka pisze prwyatną wiadomośc w angielskim? Ciekawe ;)

Ja mieszkam za granicą od 99 Ze znajomymi stąd rzadko rozmawiamy po polsku, raczej tylko pojedyncze słowa. Po prostu czasem jest mi lżej wyrazić coś w języku którym się posługuje na codzień, niż po polsku, dużo wyrażeń przekręcam albo zapominam i myślę ''jak to się mówiło po polsku". Czytam polskie książki od dziecka więc to też mi dużo pomaga aby utrwalać, jedyna osoba z którą w tym języku tylko rozmawiam to moja mama :)

Poza tym to zależy. Jedni co mieszkają zaledwie kilkanaście miesięcy za granicą już się czują ''wielcy'' i szpanują zdolnościami :P takie typowe popisywanie się bo przecież zza granicy to już taki super europejczyk jest :P Natomiast jak ktoś mieszka długo za granicą, skonńczył tam szkoły, pracuje i na codzień się posługuje danym językiem napisze coś, bo mu tak swobodniej. Jak mieszkają za granicą to z pewnością nie mają samych znajomych Polaków więc jeżeli piszą na portalach po angielsku to raczej z myślą, żeby każdy wiedział o co chodzi ;)

Gość dggfgdfggffd
Ja rozumiem, pisanie w j. angielskim do znajomych a anglii! ale pisanie do polaka po angielsku zwlaszcza ze przebywa sie w anglii np. po roku czy rok czy nawet dwa lata! No smieszne! Co zapominaja jezyka ojczystego? Zwłaszcza ze angielski strasznie kaleczą. Ja tu nie mówie o pełnych gramatycznych zdaniach bo domyslam się, że w jezyku angielskim jest mnóstwo skrótów myslowych ale ich angielski serio...jest słabiutki: kali jeść kali pić

Gość ale przecież oni dukają po tym
angielsku tak że szok... w pół roku nie można się języka nauczyć - można się tylko wyrobić w dukaniu takim samym jak pracodawca Turek 🖐️

Gość gośćMichal
Buractwo i tyle.Jak slysze wypowiedzi typu pisze po angielsku bo mam znajomych anglikow to mnie k***icaa bierzeme.To Jesli tak jest to zamknij sie w tym angielskim k***idolku I nie przyjezdzaj do Polski, nie rozmawiaj po polsku z Polakami POPROSTU wez w*********j

Gość gość
Mieszkam za granica coś kolo 20 lat i na fb w komentarzach odpisuje w czterech językach bo mam znajomych rożnych narodowości.