Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

eudaiomonia

Ciąża a ospa wietrzna ?od ilu dni do ilu od dziecka zarażonego moge sie zarazić?

Polecane posty

Gość a kto to i co CIEBIE
od zaraz do 2ch tyg

tzn juz jestes zarazona/masz wirusa a wysyp nastapi za rowne 2 tyg od kontaktu z chorym dzieckiem idz do lekarza po heviran

Możesz, ale nie musisz. Chory zaraża około kilku dni- od pojawienia sie wykwitów- krost do momentu, aż zrobią sie z nich strupki. Mój syn był chory w maju, krosty pojawiły się tydzień po narodzinach mojej córki. Nie zaraziłysmy się. Dodam, że w dzieciństwie nie byłam chora na ospę.

nie nie byłam chora . I nie miałam kontaktu . Ide ( chyba pójde ale raczej nie ... :o ) na urodziny na których będzie dziecko zainfekowane ... dokładnie 2 tygodnie temu w niedziele ... Mam obawy ... Boje sie o moje 6 tygodniowe dziecko i o samą siebie . Czy są jakieś szczepionki p/w ospie dla kobiet w ciąży ?

jesli dziecko jest zainfekowane to juz cie nie zarazi

nie idx na urodziny, a o szczepionkę zapytaj lekarza. Wiem, że są takowe, dla osób dorosłych, ale czy mozne je zaaplikować kobietom w ciąży ? nie wiem, rzetelnej informacji szukaj u lakarza. pamiętaj, ospa w ciąży jest bardzo groźna, więc nie ryzykuj i siedx w domu :)

też tak zrobie . Urodziny nie takie ważne jakby tak dziecko miało sie urodzić z wodogłowiem ... po przebytej ospie w 6 tygodniu życia ... chroń mnie Panie Boże ! ...

a kto to i co CIEBIE jesli dziecko jest zainfekowane to juz cie nie zarazi mam pytanie a skąd taka pewność ? A jak wirus może sie jeszcze rozprzestrzenić ? Co potem mam mieć do Ciebie prestensje ? ... :O

Gość takes care of itself
Nie idz daj sobie spokój Moja kuzynka nie poszła na komunie swojego chrześniaka bo była w 9 tyg.ciąży a młody miał ospę.Sytuacja głupia tak wyszło ,ale lekarz jej nawet odradzał nikt nie był zły każdy rozumie

poczytaj info- jak sie just wysypanym to juz sie nie zaraża-

Przyjmuje się, że najłatwiej jest o zarażenie przy kontakcie z chorym na parę dni przed wystąpieniem wysypki i tu leży pies pogrzebany. Zanim charakterystyczne pryszczyki pojawią się na pierwszym przedszkolaku, zanim mama mamie przekaże alarmowe hasło „ospa!, wirus już zdążył zebrać swoje żniwo. Aktywny pozostanie najsilniej jeszcze kilka dni po wystąpieniu wysypki. Ale warto też wiedzieć, że chory zaraża aż do chwili zaschnięcia ranek i pojawienia się strupków. --- prosze o to info. Ty powyżej nie namawiaj jej do czegos, czego nie jestes pewna.

Gość tolki
Witam, przechodziłam podobną historię w 6 tyg ciąży. W momencie kiedy ma się kontakt o osobą, która ma wysypane ciało to już nie zaraża.Natomiast kontakt często następuje nieświadomie i okres wylęgania może być do 3 tygodni. W ciąży nie można podać szczepionki, herivan natomiast nie chroni przed zarażaniem. Można nigdy nie chorować i mieć przeciwciała, ja jestem takim przypadkiem. Ospa jest w pierwszych tygodniach ciąży niebezpieczna

Gość spokojnie droga autorko
mialam podobna sytuacje w ciązy, bylam na grillu z rodzinka meza, dwa dni pozniej dostalam tekefon, ze jeden z dzieciakow ma ospe, wiec zarazał na tym grillu, a ja nie przechodzilam ospy;/ tylko ja mialam troche gorzej, bo bylam w 38tyg ciazy, a ospa jest najgorzniejsza dla noworodków i kobiet w zaawansowanej ciazy. Dlatego mam informacje z pierwszej reki od kilku lekarzy. Ospa zaraza od 3-4 dni przed wykwitami do 3 tygodni, przestaje zarazac, jak wykwity zaczna przysychac. A to dziecko,ktore ma ospe w jakim jest stadium ospy> bo jak ma strupki to mozesz smiało isc, jak nie ma ich jeszcze radze zostac w domu

ma pełno strupków ... i boje sie w każdym bądź razie ... czy zaraża czy nie zaraża . 6 tydzień ciąży ... dopiero ...

Gość aiskali
Skonsultuj to z ginem! Choroby wurusowe, zwłasza w I trymestrze mogą byc bardzo szkodiwe dla dziecka!

Gość minilokaj
Jak możesz się wogule zastanawiać? Urodziny to powiina byc przyjemnosc a jak pójdziesz to bedziesz się martwic. Idx do dzieciaka za 3 tygodnie z prezentem lub bez i bedzie git!

nie te dziecko ma urodziny tylko mój teść :) którego bardzo lubie i szanuje a więc .. nie ryzykuje i olewam pójdzie mąż beze mnie i dziecka i :classic_cool: