Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

markus236

Zus wypłata swiadczenia za niska??

Polecane posty

Witam moja żona pracuje od 1,03 płaca 2500 Netto w dniu 12,05 poszła na zwolnienie ciąża teraz dopiero zus wypłacił kase dodam że wcześniej wymyślił jakieś dochodzenie odnośnie fikcyjnego zatrudnienia ale na blankiecie od nich widnieje kwota 880 zeta za okres od 14,06-10,07 coś mi się wydaje że jakoś mało ?? a więc pytanie dlaczego dodam że wcześniej żona była bezrobotna .. a więc wydaje mi się że zus powinien wyliczyć świadczenie ze średniej od marca.....

Gość Gosiaczkowo
zależy, od jakiej kwoty były płacone składki. Jeśli np. podstawa plus premia nieskładkowa to prawidłowo wypłacili. Najlepiej zapytać pracodawcy lub w ZUSie

Gość truskawkowa ona
markus,ile ma na umowie? brutto? bez premii i innych dodatkow?

Gość truskawkowa ona
w umowie podaje sie kwoty brutto!!!!!!! ile ma brutto,rozumiesz pojecia??

pewnie że rozumiem pensje na umowie ma 2500 netto i tyle dostawała ale brutto to coś ok 3500. wszystko rozumiem :) ale tak ma na umowie 2500 NETTO

i jeszcze jedno skoro zapłacili już to znaczy że nie będą się czepiać fikcyjnego zatrudnienia ??

Gość a ja wam powiem...
a jest fikcyjnie zatrudniona?

Gość a ja wam powiem...
po za tym to pracodawca powinien pierwsze 33 dni płacić nie zus, chyba że to nie pierwsze zwolnienie w tym roku.

Gość a ja wam powiem...
przepraszam doczytałam już. mnie zus zazwyczaj płacił do pełnego miesiąca np w takim przypadku, od 14, 06 do 30, 06, a potem od 1, 07 do 12, 07, przeczytajcie uważnie za jaki to okres.

nie fikcyjnie :) Zus zapłacił za okres jak napisałem wyżej od 14,06-10,07 bo właśnie poprzednie zwolnienie było do 10,07....

Gość Gosiaczkowo
a pracodawca ile zapłacił za pierwsze 33dni? Żona powinna dostać tyle samo od ZUSu. Niestety, musicie dowiedzieć się u źródła, dlaczego tak, a nie inaczej.

Gość apaulina
bredzisz amrkus na umowie nie odaje sie nigdy kwoty netto zawsze brutto

no w sumie zapłacił za maj 2500 i czerwiec 1200 czyli wszystko ok. tylko ten zus ......... nic poczekamy narazie może coś dopłacą :))

Gość apaulina
to bezsensu cóz to z afimra nikt netta nie moze podawac bo każdy miesiac jest inny i wiadmomoze netoo w styczniu moze sie sie różnic od netta w maju

Gość bella swan
Boże co za bzdury piszecie. Po pierwsze jak pisał autor, żona jest na zwolnieniu z kodem B, czyli ciąża. Boże co za bzdury piszecie. Jeżeli żona autora pracuje w podstawowym systemie czasu pracy, to płaca zasadnicza jest stała, niezależnie od długości miesiąca. Poza tym nigdzie nie jest napisane, że na umowie o prace nie można wskazać płacy zasadniczej w kwocie netto. Jezeli zaś chodzi o kwotę, to wynagrodzenie chorobowe (płatne przez pracodawcę) a następnie zasiłek chorobowy w przypadku ciąży wyn. 100% - pracownica musi przedstawić pracodawcy zaświadczenie o tym, że spodziewa się dziecka, a na zwolnieniu lekarskim powinien być wskazany kod B. Wynagrodzenie chorobowe wyliczane jest następująco: przyjmuję kwotę brutto: 3500 (taka kwota daje nieco ponad 2500zł netto, a dokładnie 2505,34zł) 3500-(3500*13,71%)=3500-479,85=3020,15-podstawa do obliczenie wyn.chorob. 3020,15zł:30=100,671zł - tyle powinna dostać Twoja żona za 1 dzień zwolnienia chorobowego w przypadku ciąży (na zaświadczeniu kod B) Piszesz, że zwolnienie jest od 14.06.2011-10.07.2011 - ale ZUS zapłaci tylko za okres dotyczący czerwca. Zwolnienie zostanie podzielone na dwa okresy: czerwcowy już zapłacony i lipcowy, który zostanie zapłacony w miesiącu sierpniu wraz z wynagrodzeniem za mies. lipiec 2011. Zwolnienie lekarskie tak jak wynagrodzenie za pracę jest płatne " z dołu". W związku z tym z wynagrodZeniem za mies. czerwiec 2011 zostało wypłacone zwolnienie lekarskie dot. mies. czerwiec, czyli 17dni. Wystarczy pomnożyć 100,67zł * 17 dni = 1711,39 zł (brutto). Myślę, że sprawa jest jasna.

Dziękuje za zrozumienie ale ta sprawa nie jest taka łatwa gdyż jak pisałem na przelewie z ZUS jest napisane że za termin od 14,06 do 10,07 i kwota 880 netto a więc nie wiem skąd takie wyliczenia ?? Chodzi mi o to że jak żona pracuje od marca czy czasami zus nie obciął wynagrodzenia skoro bierze średnią z ostatnich 12 m-cy a wcześniej była na bezrobotnym ??

dziękuje za przykład wyliczeń według niego wychodzi mi na to że zus zapłacił jakby żona zarabiała najniższą krajową ciekawe tylko dlaczego ?? Może że trwa to postępowanie wyjaśniające ??

Wg mnie, ale to są tylko przypuszczenia, gdyż nie widziałam ani umowy ani Z3, że żona podstawy miała najniższą krajową a reszta to były dodatki które nie wchodzą do podstwy. Jeśli ZUS wypłacił zasiłek to znaczy że postępowanie w tej sprawie się już nie toczy. Najlepiej zapytać księgową firmy odnośnie sporządzonego druku Z3 do ZUS.

Dziękuje za odpowiedzi jutro udam się do księgowejzobaczyć co za bzdury wypisała w Z3 skoro żona ma podstawe 2500 netto jak nic nie da to pismo do zusu :)

A tak z ciekawości - to wypłata jest z ZUSu? Ja dostaję kasę przelewem z mojej firmy, a nie z ZUSu. Domyślam się, ze firma jakoś rozlicza się sama z ZUSem, ale jak to jest, że ja mam przelwe z firmy, a inni bezpośrednio z ZUSu?

Gość zalezy ile firma ma ludzi
jak ponizej 40 to ZUS jak wiecej - FIRMA PLACI za L4

No i się wyjaśniło księgowa żle wypisała z3 tzn. z ropspędu wpisała jako zarobki najniższą krajową więc to jasne a teraz pytanko czy zus mi ureguluje różnice po złożeniu korekty z3 i czy aby nie rozpocznie na nowo szukać fikcyjnego zatrudnienia ??