Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amokigr

pracuje bez umowy i nie chcą mi wypłacić pensji

Polecane posty

Gość amokigr

pracuje w sklepie 3 miesiące . znalazlem oferte na urzedzie pracy . powiedzieli ze mnie zatrudnia i czekam juz 3 miesiac i nic. pierwszą pewnsje dostalem teraz 10sierpnia powinienem dostac juz 3 a nie dostalem jeszcze 2:( cos czuje ze mi nie wyplacą mam kilku świadków (klijentow) ze tam pracowalem. jak to zalatwic czy ktos byl w podobnej sytuacji?

Jak to możliwe że dostałeś pierwszą pensję 10 Sierpnia ? Jest dopiero 26 lipca.

Gość dsfgdsfgdsfg
rozumiem, że pracujesz na czarno? porozmawiaj z właścicielem sklepu jak nie pomoże to podpierdol go do urzędu skarbowego. :D jak osobiście podkablujesz to nie powinieneś mieć nieprzyjemności ze strony US:D

Gość amokigr
10 sierpnia powinieniem dostac 3 pensjie a nie dostalem jeszcze pensji drugiej. teraz trudno z pracą a jest mi kasa potrzebna . obiecali ze mnie zatrudnia to pracowalem.

Gość wrednamalpa26
jeśli znalazłeś prace przez UP to jakim cudem nie masz żadnej umowy

Gość adsfdfdsa
jeśli znalazłeś prace przez UP to jakim cudem nie masz żadnej umowy On nie napisał, że pracę dostał przez PUP tylko, że znalazł tam ofertę.

A pytales gdzie wyplata nr. 2? I gdzie umowa? Uprzedz wlascicieli, ze wybierzesz sie do skarbowki i ZUSu, powinno podzialac. I wybierz sie, bo to jest swinstwo zmuszac ludzi do pracy za darmo.

Gość amokigr
tak pytalem to mowią ze za dwa dni i sie nie pojawiają. dodam że nie są to ludzie biedni maja kilka firm . zrozumialbym gdyby nie mieli pieniedzy ale maja!!!

Poinformuj pracodawcę, że zamierzasz podjąć kroki prawne: 1. Wyznacz termin do wypłaty drugiego wynagrodzenia np. na 31 lipca. Jeśli wypłata nie nastąpi: 2. Poinformuj go, że masz świadków na to, że tutaj pracowałeś (Klientów, bo on wie, że pracownicy tego nie potwierdzą w obawie przed utratą pracy) 3. Poinformuj, że pójdziesz do są du pracy, bo do tej pory nie zawarł z tobą umowy na piśmie - i rzeczywiście tam idź. Sprawy z zakresu prawa pracy są bezpłatne, powinieneś posiadać świadków, że pracę świadczyłeś. 4. Poinformuj także urząd skarbowy, że nie zawarto z tobą na piśmie umowy o pracę i z tego powodu właściciel nie odprowadza podatków. Pamiętaj, że w istocie umowę z tobą na wykonywanie pracy zawarto, tylko ustnie. Ale to pracodawca naruszył obowiązek zawarcia umowy na piśmie. Pracodawca będzie także musiał wydać ci świadectwo pracy za czas już przepracowany - jeśli tak się nie stanie idź do sądu pracy.

Gość amokigr
teraz nie wiem czy dalej mam czekac na ta kase. czy poprostu rzucic ja, tylko ze jak rzuce to mi kasy napewno nie dadza. a paliwo kosztuje do pracy:( a tu wydadki na dzidze. no i nerwica bierze bo czlowiek sie staral ufal ze zatrudnią.

Gość adsfdfdsa
Niczego nie rzucaj. Pracowałeś i te pieniądze ci się należą. Zrób tak jak napisała la.firynda.

Dlatego zrob tak, jak radzila la.firynda - okresl ostateczny termin wyplaty nr 2 i jesli nie wyplaca podejmij odpowiednie kroki. Chyba, ze lubisz pracowac za darmo.

Gość amokigr
dodam ze kolega z ktorym pracowalem na zmiane w sklepie jest w identycznej sytuacji jak ja.

Gość amokigr
nie chcialem pracowac na czarno . powiedzeli ze zatrudnia to zaczolem pracowac i tak przeciagaja z podpisaniem umowy. dostalem tyle ile bym dostal z umowa

No to tym bardziej! Ty i kolega porozmawiajcie z szefostwem, bo to co oni robia to jest zwykle chamstwo i nie mozna pozwolic, zeby uszlo im plazem. Jesli sam siebie nie bedziesz szanowal, to Twoj pracodawca tym bardziej nie bedzie.

Gość amokigr
dzwonimy do szefa i szefowej nie odbieraja telefonu. nie przychodza wcazle do sklepu. a jak juz jest rozmowa to obiecuja ze pensja bedzie jutro

Gość amokigr
teraz nikt ci nie daje umowy w 1 dniu twojej pracy:/ jesli ktos potrzebuje pieniedzy i chce pracowac to idzie do kazdej pracy tym bardziej ze ma mu sie urodzic dziecko. gdybym siedziual i czekal az urzad pracy zalatwi mi prace to bym sie nie doczekal.

Maja telefon komorkowy, maila albo cokolwiek? -mozesz zostawic wiadomosc. MAja jakas siedzibe? Gdzies musza przebywac. Na fakturach powinien byc adres siedziby - wal tam. A jesli juz uda sie wam porozmawiac to nie wdawaj sie w dyskusje tylko krotko poinformuj ich jakie kroki zamierzasz podjac jesli wyplaty nie bedzie do tego i tego dnia.

amokigr kazdy uczciwy pracodawca daje umowe 1 dnia haloo przez 3 miesiace nie bylo umowy czyli juz wiedziales ze jest cos nie tak ... a teraz sie dziwisz i placzesz... sory ale to jest wg mnie glupota

Gość amokigr
ludzią ktorzy maja stala prace albo kase to nie rozumieja ze jak czlowiek musi pracowac to pracuje gdzie sie tylko da bo musi. dzis z praca ciezko a tym bardziej w moim miescie.

Gość miałam podobnie
pracowałam jako kelnerka i miałam tysiąc innych jeszcze obowiązków, robiłam wszystko. Szefowa wiecznie coś dokładała, żeby zaoszczędzić na pracownikach, praca po 10 -12 godzin. Potem przy wypłacie wymyślała jakieś dziwne straty, coś okazywało się zepsute, co stało tam wiecznie.Chciała potrącać z pensji. W końcu powiedziałam jej, ze ją zgłoszę do U.Skarbowego, do ZUS-u , ze nie ubezpiecza pracowników, Do Państwowej Inspekcji Pracy - trzęsła się jak galareta i kolejnym pracownikom dawała umowy... Nie dajmy się nowobogackim dorabiać się na naszych grzbietach...

amokigr ale czego ty nie rozumiesz ? to bylo twoje ryzyko taka praca... chcesz to usprawiedliwiaj sie w ten sposob... jak dales tak przez 3 miesiace sobie w kasze dmuchac to nie licz ze teraz cie w raczke pocaluja i ci zapłaca... wlasnie przez to tak sie dzieje - ludzie zgadzaja sie (nie mowie ze wprost ale jakby posrednio zgodziles sie ) na prace na czarno - chamscy pracodawcy to wykorzystuja i tak ciagle... eh

a co do "ludzią ktorzy maja stala prace albo kase to nie rozumieja ze jak czlowiek musi pracowac " bez takich zali co ... masz pretensje do garbatego że ma dzieci proste?