Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tamyuuu

zbliża się 1 sierpnia, najbardziej chwalebny dzień naszej historii

Polecane posty

ania waligórska: pięknie umierać? Nie można pięknie umrzeć, śmierć to śmierć. Nie żyjesz, nie ma Cię. W tym nie ma nic pięknego. Powstanie nic nie dało. Nigdy nie zabiłabym się za ten kraj.

pięknie umierać? weź przestań co jest pięknego w utopieniu się w g.. za przeproszeniem?

Ty to nazywasz pięknym umieraniem ? Wczoraj idąc do pracy widziałem chorego gołębia który umierał przy krawężniku, obok studzienki kanalizacyjnej. Zupełnie jak ci polscy powstańcy... Na Wiki przeczytałem iż w dniu wybuchu powstanie, siły polskie dysponowały 40 tysiącami żołnierzy i tylko 3 tysiącami sztuk broni palnej (+ 25 tysięcy granatów ręcznych). Więc na 13 powstańców przypadał 1 pistolet/karabin i 7 granatów.

Gość ania waligórska
Ewa nie zrozumiesz tego trzeba byc patriota żeby bez namysłu oddać życie za swój kraj dzisiaj zyjemy bo 200 tys warszaiaków zmarło za nas. bylismy gotowi na ofiary w 1944

ania waligórska dzisiaj zyjemy bo 200 tys warszaiaków zmarło za nas. bylismy gotowi na ofiary w 1944 Aniu, ale mu zylibysmy tak samo bez tej hakatomby i bez zrujonowanej stolicy:O

To prawda. Gdyby powstanie warszawskie nie wybuchło, to Armia Czerwona tak samo wyzwoliłaby Warszawę...dwa miesiące wcześniej.

Gość ania waligórska
czytałam że matka chowałąa swoje zabite dzieci podsczas powstania warszawskiego i nie miałą żalu do powstanców bo wiedziała że ta ofiara z dzieci jest konieczna

Gość zwolennik PIS
ludzie którzy twierdzą że powstanie nie było potrzebne sa jak judasze

Gość zwolennik PIS
gdyby nie powstanie bylibysmy kolejną republiką ZSRR to co było lepsze śmierć 200 tys osob czuupadek panstwa i zniewolenie

Gość słuchaj POLSKO
WARSZAWA PARYŻ KRAKÓW I WIELE INNYCH MIAST HIMMLER CHCIAŁ ZBURZYĆ

zwolennik PIS gdyby nie powstanie bylibysmy kolejną republiką ZSRR to co było lepsze śmierć 200 tys osob czuupadek panstwa i zniewolenie Hello? A do 89 roku czym bylismy :O? Wolnym państwem :O??

Gość jestem matka
ale za zadne skarby nie cieszyłabym sie ze moje dziecko zginęło za ten pojebany kraj....

Gość słuchaj POLSKO
New Poland 2010 PL http://www.youtube.com/watch?v=c6L9RH1iWRQ Dokument zawiera wypowiedzi takich osób jak Władimir Bukowski, prof. Jan Marek Chodakiewicz, prof. Wojciech Roszkowski, byłych pracowników CIA a także niepublikowane dotąd dokumenty. O TYM ZE POLSKA NIGDY NIE ODZYSKAŁA WOLNOŚCI PO 1945 r

Ja sam miałbym duże wątpliwości czy zdecydować się na powstanie i nie mam tu na myśli walki z Niemcami, ale postawę Sowietów. Każdy kto miał pojęcie czym jest Związek Sowiecki, kim jest Stalin, wiedział, że ryzyko braku pomocy ze strony Sowietów jest wysokie. Ale bohaterom należy się pamięć, tym bardziej, że przez prawie pół wieku byli zapomniani i wyszydzani przez propagandę PRLu. Należy też pamiętać, że strategicznym celem powstania i Akcji Burza w ogóle, nie była sama walka z Niemcami, bo oni już przegrywali wojnę, ale przygotowanie się na wejście Armii Czerwonej, tak aby Sowieci zastali już utworzony rząd, niezależnie od Moskwy. To się nie udało i pewnie nie mogło się udać, można było jedynie próbować. Pytanie było, czy w ogóle coś robić, czy nic? Gdyby niczego nie zrobiono, to propaganda sowiecka przez lata trąbiłaby, że Polacy w ogóle do walki się nie zabierali i z założonymi rękami czekali na wyzwolicieli. To są trudne sprawy i można mieć różne przekonania, zdanie ale bez szyderstw i z szacunkiem. Powinniśmy raczej podkreślać triumfy i świetną ku temu okazją jest Bitwa Warszawska. Można by umiejętnie połączyć obchody powstania z obchodami rocznicy bitwy, rozpisać to na dwa tygodnie, od zadumy do radości i zabawy, bo i w 44 i 20 o to samo chodziło, wolność i niepodległość.

To prawda. Gdyby powstanie warszawskie nie wybuchło, to Armia Czerwona tak samo wyzwoliłaby Warszawę...dwa miesiące wcześniej. Tylko taka uwaga. Master jesteś zsowietyzowany, ogłupiony, bez honoru i szacunku dla przeszłości i prawdy. Najlepiej zwalić wszystko na AK. I jakby to wyzwolenie wyglądało? Tak jak w Lublinie, masowe aresztowania, areszt, przesłuchania, mordy i wywózki, więc to nie było w istocie wyzwolenie, tylko nowa okupacja, na nowych, owszem korzystniejszych warunkach ale skutkująca aż do dzisiaj, czego Ty jesteś doskonałym przykładem, bo jesteś ode mnie znacznie młodszy a pierdolisz jak stary propagandysta. Gdzie Ty się tego nauczyłeś???

przeklęte pragnienia "I jakby to wyzwolenie wglądało? Tak jak w Lublinie, masowe areztowania, areszt.." ale przeciez tak juz w całej Polsce od 45 roku wygladało wprowadzanie nowych rządów:(

Gość oni ratowali warszawe
przed Niemcami stalin móg odrazu pomóc ale miał cel polityczny w pozbyciu sie patryjotów akowców zamykał w wiezieniu