Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość będę młodą mamą ąąą

jak mam ubrać noworodka jeśli w domu jest 20-24 stopnie ?

Polecane posty

Gość będę młodą mamą ąąą

witajcie Będę młodą mamą lada dzień... i nie mam pojęcia o kilku sprawach mam nadzieję że mi pomożecie i odpowiecie na poniższe pytania 1. jak w temacie 2. i czy dziecko w taką temperaturę może spać w rożku ? czy jest on nie potrzebny ? 3. czy zakładacie takiemu maluchowi czapeczkę po kąpieli ? 4. będę karmić piersią - czy muszę zawsze karmić na żądanie ? czy co określony czas ? 5. na którym boku mam kłaść takie maleństwo ? i co ilę zmieniać pozycję ? 6. czy przepaja się takie maleństwo ? jeśli tak to jaką herbatką ?

według mnie: 1.wystarczy ubrać body i przykryć cienkim kocykiem lub nawet pieluszką tetrową (przy 24 st) - z resztą zobaczysz sama gdy będzie miał zimne plecki dodatkowo założysz pajacyk a jeśli będzie spocony to nie trzeba przykrywać 2. rożek nie jest konieczny 3. czapeczkę zakładałam ale tylko na chwilę póki włoski nie wyschły 4. noworodki należy karmić co 2-3 godz i wybudzać jeśli prześpią ten czas a jeśli chce wcześniej to przecież nie będziesz go trzymać głodnego prawda? 5. raz na jednym boku raz na drugim - po każdym karmieniu odkładać na inny bok 6. nie przepaja się, wystarczy pierś

Gość Killme
1.Wszystko zależy od temp. 4 stopnie to duża różnica dla małego dziecka. Ja ubierałam syna w długie body i śpiochy przy temp 20 stopni a przy ok 23-24 krótki i cienkie śpiochy. 2. do noszenia dziecka możesz nosić w rożku ale sprawdzaj czy nie jest spocone, jak leży w łóżeczko nie ma takiej potrzeby 3.ja zakładałam małemu czapeczkę po wyjściu z łazienki i stopniowo odsłaniałam głowę a po 15 min zdejmowałam całkowicie 4. karm na żądanie, 5. kładź dziecko raz na lewym raz na prawym a raz na wznak, zmieniaj pozycję co jakiś czas żeby główka się uformowała 6. dziecka karmionego piersią nie trzeba przepajać,ale w razie konieczności daj przegotowaną wodę, ewentualnie herbatę koperkową.

Gość Killme
mój mały jest z grudnia więc jest różnica w ubieraniu, musisz sprawdzać czy dziecko nie jest zgrzane albo zziębnięte.Mój mały lubi ciepło

Gość anastazja8710
najwazniejsze nie przegrzewac! jesli ma cieple raczki i kark jest dobrze> ogolnie noworodkowi wystarczy o jedna cienka warstw ubran niz ty> jezeli tobie jest dobrze w bluzce z krotkim jemu czy jej bedzie dobrze w kaftaniku a na nozki spioszki najlepiej troszke ciensze i zawsze skarpetki!!

Gość będę młodą mamą ąąą
dziękuję wam dziewczyny za odpowiedzi i mam jeszcze kilka pytań . 7. po jakim czasie powrotu ze szpitala mogę wyjść na pierwszy spacer ? 8. ile czasu powinien trwać ? 9. i w co ubrać takie maleństwo ? czy tak samo jak jest ubrane w domu ? czy coś dodatkowo nakładać ? i przykrywać ?

- 24 stopnie, to sam bodziak, przy 20 założyłabym cieńkie pół śpiochy - ja nie cierpiałam rożka, ale mój maluch czuł się dobrze poowijany więc zawijałam go w kocyk - czapeczki nie zakładałam w ogóle - --- - zmieniałam bok, co karmienie - nie jest potrzebne przepajanie, zwlaszcza przy piersi. - ja z maluchem wyszłam po 5 dniach (luty ) - pierwszy raz na pół h - to wszysko zależy od pogody i wieku malucha. Jak jest zimno to cieplej, jak upał to lżej (ewntualnie można przykryć tetrą )

7. ja rodziłam w maju i na spacerze byłam już tydzień po porodzie, 8. pierwszy ok pół godz 9. załóż jedną cienką warstwę więcej niż sobie, jeśli masz bluzkę z krótkim rękawem to jemu też ją załóż a pod spód cieniutki podkoszulek na ramiączkach rozumiesz? a jeśli jest gorąco to nie przykrywaj już, wszystko zależy od pogody

Przy piersi nie trzeba przepajać, ale jakbyś jednak karmiła mm to przepajać musisz koniecznie:)

Gość anastazja8710
ja rodzilam teraz w maju i na spacer wyszlam po 5 dniach od wyjjscia ze szpitala czyli mala miala tydzien> jladna pogoda byla wiec ubrlam jej body z krotkim na to kaftanik i pajacyka dodatkowo wzielam cienka flanelke do przykrycia ale jej nie przykrylam no i czapeczke! jesli pezegrzejesz moga pojawic sie potowki jednak ja nigdy problemu z tym nie mialam!!!!

w cale nie koniecznie, ja karmie mm, na początku mały wodą się krztusił ( co mu zostało do teraz :/ ) a potem kategorycznie odmówił. wszystko zalezy od dziecka. Maluch zdrowy :P

Może i zdrowy, ale dziecko na mm musi pić. A że się krztusił to trzeba było wypróbować inne smoczki. Chociaż z 10 ml powinien noworodek wypić. A to, że Twój nie chciał to nie znaczy, że nie musi.

Gość natalJAAAAAAAAA
1.samo body z dł. rękawem starczy- ja nakładam skarpetki. 2. zupełnie niepotrzebnt 3. nie zakłądam żadnej czapeczki- bez przesady nie ma zimy przecież. 4. na żądanie- JA nie wybudzałam. 5. na prawym lub lewym boku, za kazdymr azem wybieraj inny bok. 6. jeśli tylko karmisz piersią NICZYM NIE PRZEPAJAJ! anastazja body-kaftan i pajacyk i jeszcze cienki kocyk?:o ło matko. nie sprawdzmay pleców tylko kark, jak mokry spocony to znaczy, że za ciepło.

próbowałam wszystkie smoczki :D a sprawe konsultowałam z lekarzem i na jego opini polegam. A jak nie chce to co, mam mu lejkiem wpychać do gardła ? Pisze tylko że każde dziecko jest inne, i nie każde na mm jest dopajane bo czasem tego nie wymagają ;)

Gość Miraculum5
A o co chodzi z tym kładzeniem dzieciaczka na lewy lub prawy bok? Myślałam, ze takie mini leży na pleckach?

Gość mama zaraz dwojeczki
Endlessly - niekoniecznie. U nas sie dzieci nie przepaja. Inne picie niz mleko podaje sie dopiero kiedy zaczyna sie wprowadzac pokarmy stale, stad moj syn do 6 miesiaca byl tylko na butli, pozniej zaczelam wprowadzac warzywa, owoce i wode. Co pediatra to inna szkola. Ja sluchalam mojego i do pol roku podawalam tylko mleko :)

No nie wiem, ja bym umarła z pragnienia chyba. Ale może gdzieś tak jest, nie będę się sprzeczać:)

Gość natalJAAAAAAAAA
przy MM powinno się dziecko przepajać, o czym wy mówicie :o Endlessly ma rację ! jak jest ciepło, nie trzeba czapeczki ubierać ! matko święta ziewczyny opanujcie się z tymi czapeczkami. jeszcze szlaik załóż. na spacer w zależnosci od miesiąca wktórym urodziłaś. ja w maju wychodziłam po 4 dniach i byłam na 30minut

Endlessly - no daj spokoj, nie porownuj siebie doroslej osoby do niemowlecia :D:D Poza tym gwarantuje ci, ze tak jest i nigdy nie zauwazylam, aby mojemu synkowi to zaszkodzilo, a ma juz 2 lata :)

No tak, bo niemowlę to nie dziecko i pić nie musi. Na piersi nie musi bo w pokarmie mamy jest wszystko, ale mm to tylko jedzenie i pić trzeba dawać. Poczytaj trochę.

Endlessly - moze sama poczytaj :p Moze "problem" polega na tym, ze ja nie mieszkam w PL od 11 lat i tu jest tak, ze do ukonczenia przez dziecko roku chodzi sie na kontrole do pediatry bardzo czesto (przez pierwsze pol roku co miesiac, potem co 2 miesiace) i prosze uwierz, ze dziecku tu nie radza podawac nic innego niz mleko do skonczenia przez nie pol roku. Nie bede sie z toba sprzeczac, bo przeciez to nie ma sensu. Ja pisze tylko to, co wiem z sprawdzonych zrodel i tyle. A kazdy niech robi jak chce. Ja swojemu synowi wody ani nic nie podawalam i corce tez nie bede, bo kieruje sie tym co mowia mi tu. Przeciez sama tego nie wymyslilam :)

Gość natalJAAAAAAAAA
karmiąc piersią w początkowym pokarmie jest własnie prawie sama wodaz laktozą. jak maluszkowi chce się pic to ssie tylko chwilkę i już, potem pokarm robi się taki biały, mleczny wartościowy tłusty. a Ty jak nie mieszkasz w kraju to co się wypowiadasz?:o mnie nie interesują opinię zagranicznych pediatrów:o a Ty rób jak chcesz i nie podawaj dziecku nic, twoja sprawa.

A dlaczego mam nie pisac? Moje dziecko bylo na mleku NAN, ktore jest tez dostepne w PL, wiec nie rozumiem dlaczego mam nie pisac? Poza tym nie rozumiem po co sie tak goraczkowac? Nie mozna spokojnie pogadac ? :O

Fajny artukul, warto przeczytac: http://babyonline.pl/niemowle_rozszerzanie_diety_artykul,5101.html "Butelkowy ssak Skład mleka modyfikowanego jest zbliżony do pokarmu mamy. Dlatego maluszka w zasadzie nie musisz dopajać. Nie musisz, ale możesz." Czyli mozna dopajac jak sie chce, szczegolnie w bardzo gorace dni. O i juz wszystko wiemy ;)

Gość finalina
Ale tak naprawdę jaka tragedia w tym,jak dziecko oprócz mleka nie będzie pić żadnej wody dodatkowo ? Ja mieszkam w Polsce, mój syn ma aktualnie ponad rok.Od czasu, jak jest na mleku sztucznym nigdy nie chciał praktycznie nic pić - żadnych soczków, wody, herbatek, nic. Jak był w wieku, kiedy był jeszcze na samym mleku, a nawet, jak już wszedł w wiek, kiedy zaczynały się pierwsze obiadki i deserki i kaszki, nadal oprócz mleka nic nie chciał pić. Mleko to był jedyny płyn w ciągu dnia , jaki wypijał i ma się dobrze. Aktualnie jak pisałam ma rok z kawałkiem i nadal jest z piciem na bakier, mimo, iż je już przecież dość dużo "twardych" rzeczy.I żyje i ma się dobrze, tak że nie przesadzajcie, że dziecko na mieszance, które nie jest przepajane czy dopajane, nie wiem, jak to się fachowo określa, będzie padać z pragnienia - mój syn jakoś nie padał, wcale pić nie chciał.

Gość gefe
mnie mąż uświadomił że z tym dotykaniem karku to jakaś ściema jest kąpaliśmy dziecko, dziecku szczęka z zimna dygotała a kark miało ciepły. możecie mnie oswiecić kiedy dziecko ma zimny kark/?

Gość najlepije to zmniejszyc temper
ogrzewania. Idealna temperatura w domu to 19-20 stopni. Wtedy ubierasz dziecko o jedna warstwe grubiej niz ciebie. I to tylko przez pirwsze 2-3 miesiace. Jak temperatura dochodzi do 24 stopni to spkojnie w smamym body moze dizecko byc. to przeciez tropiki.

Gość finalina
Z tym karkiem to może się sprawdza, jak dziecko jest spocone, jest mu za gorąco, ale co do zziębnięcia, to mój syn,jak jest za lekko ubrany i mu zimno, ma zimne dłonie, a niby po dłoniach się nie sprawdza. Co do czapek, to ja uważam,że takie maleństwo dopiero co urodzone musi mieć na dworze zawsze czapeczkę stosowną do pogody, takiego noworodka czy młodszego niemowlaka, ba, dziecka do roku nie puszczałabym z gołą głową, chyba że jest typowo letnia pogoda, upał, a w innych przypadkach to nie.

Gość finalina
Bez przesady, 24 stopnie to nie tropiki i samo body to może być za mało. Jak jest powyżej 25-26 stopni, to wtedy można to nazwać gorącem, ale do 24 stopni to taka optymalna temperatura, jak na tą porę roku.