Gość justys001 Napisano Lipiec 27, 2011 Witam! Jestem amatorką fotografii, i dopiero się zacznę uczyć tej profesji. Szukam aparatu. Lubie robić zdjęcia wszędzie i wszystkim czemu tylko się da, i potem wybieram najładniejsze. Szukam aparatu a możliwością zmiany obiektywu oraz zamontowania go na statywie. Z funkcją override ale i z możliwością włączenia autofokusu. Oczywiście chce żeby aparat miał wyświetlacz LCD :) Powinien mieć też funkcję selected delete (ale w to już chyba jest wypoarzony każdy sprzęt) i aperture priority exposure. I oczywiście z portem USB i kartą compact flash.prosze o pomoc w wyborze sprzętu, jak już wcześniej mówiłam jestem amatorką i dopiero zaczynam, wiec jescze sie nie oriętuję jakie modele i marki są najlepsze. Nie chodzi mi tu o aparat profesjonalny czy półprofesjonalny. Im bedzie mał wiecej opcji wyżej wyminionych tym lepiej. Z góry dziękuje za odpowidzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zielowania 36 Napisano 4 godziny temu (edytowany) Ciekawe na jaki model padło i czy nadal fotografujesz. : ) Zebrałam ostatnio cały swój sprzęt, aparaty i obiektywy... kupiłam dwie walizki (większą na kółkach i mniejsza) z wkładem gąbkowym IP55 i IP67 mam nadzieję, że będą dobrze zabezpieczone przed wilgocią niby szczelne... zamówiłam saszetki do nich pochłaniające wilgoć, ale odkąd w zeszłym roku odkryłam w jednym grzyba (?) to teraz trochę inaczej podchodzę do tematu. O tym też warto pomyśleć jeśli ma się wilgotne powietrze w domu. Edytowano 4 godziny temu przez zielowania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 123 Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, zielowania napisał: Ciekawe na jaki model padło i czy nadal fotografujesz. : ) Zebrałam ostatnio cały swój sprzęt, aparaty i obiektywy... kupiłam dwie walizki (większą na kółkach i mniejsza) z wkładem gąbkowym IP55 i IP67 mam nadzieję, że będą dobrze zabezpieczone przed wilgocią niby szczelne... zamówiłam saszetki do nich pochłaniające wilgoć, ale odkąd w zeszłym roku odkryłam w jednym grzyba (?) to teraz trochę inaczej podchodzę do tematu. O tym też warto pomyśleć jeśli ma się wilgotne powietrze w domu. Wilgoć powodem nie masz dobrej wentylacji komin. Napraw problem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zielowania 36 Napisano 4 godziny temu Przed chwilą, Fifofa napisał: Wilgoć powodem nie masz dobrej wentylacji komin. Napraw problem? Powodów może być wiele : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 123 Napisano 4 godziny temu Przed chwilą, zielowania napisał: Powodów może być wiele : ) Nie nawet możesz mieć +2 stopnie. Wilgoć niema wyciagòw tej kratki od wentylacji w pomieszczeniu. Zamòw sobie kominiarza wstawia rurę i kratkę i ona idzie do komina. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zielowania 36 Napisano 4 godziny temu 1 minutę temu, Fifofa napisał: Nie nawet możesz mieć +2 stopnie. Wilgoć niema wyciagòw tej kratki od wentylacji w pomieszczeniu. Zamòw sobie kominiarza wstawia rurę i kratkę i ona idzie do komina. Jest wentylacja. : ) Nie po to tu pisałam by szukać rady... ale jeśli ktoś ma większą wilgotność w domu to może te walizki się sprawdza. W domach jest ponoć większa wilgotność niż w blokach... rośliny to lubią sprzęt foto zdecydowanie mniej : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 123 Napisano 4 godziny temu (edytowany) 4 minuty temu, zielowania napisał: Jest wentylacja. : ) Nie po to tu pisałam by szukać rady... ale jeśli ktoś ma większą wilgotność w domu to może te walizki się sprawdza. W domach jest ponoć większa wilgotność niż w blokach... rośliny to lubią sprzęt foto zdecydowanie mniej : ) Jest niesprawna zapchane kominiarz przeczyscic zobaczy. Wilgoć bierze z pary wodnej. Przy kratce zapał świczke zapalniczkę naturalnie powinien ten ogień bez rządnych wiatrakòw iść ten ogień w rurę còg jak w piecu. Tylko do pieca jest osobna rura i do wentylacji też osobna rura Edytowano 4 godziny temu przez Fifofa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zielowania 36 Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, Fifofa napisał: Jest niesprawna zapchane kominiarz przeczyscic zobaczy. Wilgoć bierze z pary wodnej. Przy kratce zapał świczke zapalniczkę naturalnie powinien ten ogień bez rządnych wiatrakòw iść ten ogień w rurę còg jak w piecu. Tylko do pieca jest osobna rura i do wentylacji też osobna rura W wakacje był czyszczony. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 123 Napisano 4 godziny temu Przed chwilą, zielowania napisał: W wakacje był czyszczony. Wiem znajomi przeprowadzali na przestrzeni lat, też był taki problem zawsze była wina tego, u nich nieraz nie było możliwości wstawić tej rury od wentylacji Jak nie masz nasłonecznionego mieszkania ale jak niema wentylacji to popraostu wilgoč robi swoje, nic z tym wtedy niezrobi. Czy osuszacze powietrza działają skutecznie nie wiem, zużywa prąd na ile czasu trzeba właczaclc na jakimś forum budowlano remontowym trzeba było się dowiedzieć. Środki zastępcze kiepskie bo osuszacz dużo prądu ciągnie. Sprawna wentylacji nic nie zużywa prądu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zielowania 36 Napisano 4 godziny temu 2 minuty temu, Fifofa napisał: Wiem znajomi przeprowadzali na przestrzeni lat, też był taki problem zawsze była wina tego, u nich nieraz nie było możliwości wstawić tej rury od wentylacji Jak nie masz nasłonecznionego mieszkania ale jak niema wentylacji to popraostu wilgoč robi swoje, nic z tym wtedy niezrobi. Czy osuszacze powietrza działają skutecznie nie wiem, zużywa prąd na ile czasu trzeba właczaclc na jakimś forum budowlano remontowym trzeba było się dowiedzieć. Środki zastępcze kiepskie bo osuszacz dużo prądu ciągnie. Sprawna wentylacji nic nie zużywa prądu Wiem co może być przyczyną, coś innego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 123 Napisano 4 godziny temu Za kròtki jest odcinek od komina niema cugu trzeba na dachu dać rurę większą po długości. Powiedz kominiarzowi naprawił wyciąg aby był skuteczny. Oni nawet mają przyrządy specjalne taki wiatrak przykładają i patrzą z jaką siłą wciąga. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zielowania 36 Napisano 4 godziny temu (edytowany) Przed chwilą, Fifofa napisał: Za kròtki jest odcinek od komina niema cugu trzeba na dachu dać rurę większą po długości. Powiedz kominiarzowi naprawił wyciąg aby był skuteczny. Oni nawet mają przyrządy specjalne taki wiatrak przykładają i patrzą z jaką siłą wciąga. To nie to : ) ale dzięki za rady. Edytowano 4 godziny temu przez zielowania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 123 Napisano 4 godziny temu Przed chwilą, zielowania napisał: Wiem co może być przyczyną, coś innego. Nawet jakbyś tam pranie suszyła nawet jakbyś gotowała na gazie nawet była łazienka. Zawsze stosuje się wentylację sprawną Nawet w łazience nie ma wilgoci Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 123 Napisano 4 godziny temu Profesjonalnych suszarniach tam powinien być taki wyciąg taki wiatr do rury byś czuła aż wiatr, doprowadzenie powietrza. Takich pomieszczeniach nawet można suszyć kabanosy czy inne sprawy. Wspomaganie dużymi wentylatorami to ma wydajność. Domu powinno starczyć còg jak w piecu i wszystkie pomieszczenia gdzie zbiera wilgoć powinny być wentylowane sprawnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 123 Napisano 4 godziny temu (edytowany) Jest urządzenie wilogosciomierrz nawet nie drogie, każda stacja pogody też ma, zobaczyła skąd ta wilgoć idzie. Stacji pogody powoli działa, ale są szybsze urządzenia bierzesz do ręki Edytowano 4 godziny temu przez Fifofa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 123 Napisano 3 godziny temu Tutaj urządzenie do sprawdzania przykładasz do ściany do podłog karton gipsu jakiś miejsc i patrzysz na wynik czym jest większy wynik tam jest strona żrudla wilgoci. https://allegro.pl/oferta/miernik-wilgotnosci-drewna-betonu-cegly-gipsu-tynk-budowlany-dokladny-pro-16408972322 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 123 Napisano 3 godziny temu Rozpisalem nawet jak masz rynnę uszkodzoną od deszczułki i po ścianie leje woda, ściana cała przesiąknięta wodą można sprawdzić zdiagnozować problem i naprawić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zielowania 36 Napisano 3 godziny temu Dzięki, mam stacje pogody wiem jaka jest wilgotność. Dach był nie aż tak dawno zmieniany raczej wszystko jest ok. napisałam już że wiem co może być przyczyną. Nie szukam tu rady, ale doceniam .) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 123 Napisano 2 godziny temu (edytowany) 47 minut temu, zielowania napisał: Dzięki, mam stacje pogody wiem jaka jest wilgotność. Dach był nie aż tak dawno zmieniany raczej wszystko jest ok. napisałam już że wiem co może być przyczyną. Nie szukam tu rady, ale doceniam .) Stacja pogody mierzy całe pomieszczenie czy pomieszczenia ten przyżad przykładasz do ściany i widzisz w ktòrym miejscu dokładnie jest problem . Mam nadzieję pomogłem. Naprawić nie trzeba wymieniać całego dachu czy rynny tylko w tym miejscu gdzie przedostaje woda. Edytowano 2 godziny temu przez Fifofa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zielowania 36 Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, Fifofa napisał: Stacja pogody mierzy całe pomieszczenie czy pomieszczenia ten przyżad przykładasz do ściany i widzisz w ktòrym miejscu dokładnie jest problem . Mam nadzieję pomogłem. Naprawić nie trzeba wymieniać całego dachu czy rynny tylko w tym miejscu gdzie przedostaje woda. To coś innego. .) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kontospecjalniedlamary 56 Napisano 2 godziny temu 56 minut temu, zielowania napisał: Dzięki, mam stacje pogody wiem jaka jest wilgotność. Dach był nie aż tak dawno zmieniany raczej wszystko jest ok. napisałam już że wiem co może być przyczyną. Nie szukam tu rady, ale doceniam .) te kwiatki powoduje wieksza wilgotnosc i piwnica jak jest w budynku fundameenty tez moga lapac wilgoc nic z tym nie zrobisz bo to za duze koszty mozna tylko grzac a miernik ogora to mozna sobie kupic jak ktos gladzie kladzie zeby wiedzial kiedy wyschly do niczego innego sie nie nadaje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zielowania 36 Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, kontospecjalniedlamary napisał: te kwiatki powoduje wieksza wilgotnosc i piwnica jak jest w budynku fundameenty tez moga lapac wilgoc nic z tym nie zrobisz bo to za duze koszty mozna tylko grzac a miernik ogora to mozna sobie kupic jak ktos gladzie kladzie zeby wiedzial kiedy wyschly do niczego innego sie nie nadaje. Już i tak jest lepiej niż było, ale jest jeszcze sporo do zrobienia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 123 Napisano 2 godziny temu (edytowany) 17 minut temu, zielowania napisał: To coś innego. .) Dom też ma fundamenty raczej powinien mieć tak samo możesz sprawdzić coś pękło i przez podłogę na parterze woda idzie. Nie wiem czy budują domy bez fundametòw wszytko można naprawić.trzeba wiedziec gdzie Edytowano 2 godziny temu przez Fifofa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zielowania 36 Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, Fifofa napisał: Dom też ma fundamenty raczej powinien mieć tak samo możesz sprawdzić coś pękło i przez podłogę na parterze woda idzie. Nie wiem czy budują domy bez fundametòw wszytko można naprawić.trzeba wiedziec gdzie Jest jak powinno być na ten moment. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 123 Napisano 2 godziny temu Dom nie powinien leżeć w dołku będzie się woda zbierała tylko powinien mieć lekki spadek, wody opadowe odprowadzić do gruntu. Wiedza.budowlana. Na zewnątrz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zielowania 36 Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, Fifofa napisał: Dom nie powinien leżeć w dołku będzie się woda zbierała tylko powinien mieć lekki spadek, wody opadowe odprowadzić do gruntu. Wiedza.budowlana. Na zewnątrz. Mieszkam na górce: ) Góry Świętokrzyskie co nie... na ten moment nic więcej z tym nie zrobię, nie ma tragedii. Po prostu sprzęt fotograficzny potrzebuje suszy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 123 Napisano 2 godziny temu Na YT nawet widziałem miał chłop problem. nie mugł odprowadzić wody dalej zrobił studzienki dał długa rurę i wyprowadził wodę dalej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 123 Napisano 2 godziny temu (edytowany) 3 minuty temu, zielowania napisał: Mieszkam na górce: ) Góry Świętokrzyskie co nie... na ten moment nic więcej z tym nie zrobię, nie ma tragedii. Po prostu sprzęt fotograficzny potrzebuje suszy. Da się zrobić nawet jak się zbiera. Studzienki jak.pisalem wyżej i rura pod ziemią i dalej odprowadzenie nawet 200 matròw. Akurat on wykopał studnie i do niej się lało. Edytowano 2 godziny temu przez Fifofa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kontospecjalniedlamary 56 Napisano 2 godziny temu 11 minut temu, zielowania napisał: Już i tak jest lepiej niż było, ale jest jeszcze sporo do zrobienia. wywal kwiatki tak wiem ze pewnie tego nie zrobisz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xDxDxDxD 219 Napisano 2 godziny temu Przed chwilą, kontospecjalniedlamary napisał: Co pisałeś przed chwilą? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach