Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość syrennka

Dawkowanie Luteiny - ile tabletek przyjmować i jak długo?

Polecane posty

Gość syrennka

Lekarz zalecił mi luteinę na zmniejszenie krwawienia miesiączkowego. Niestety zapomniałam przez ile dni w miesiącu mam ją przyjmować. Wiem, że mam ją przyjmować od 16. dnia cyklu - ale aż do pojawienia się miesiączki, czy krócej? I po drugie, czy następną serię mam znowu przyjąć 16. dnia cyklu? I jeszcze jedno - ile tabletek trzeba wziąć dziennie? (jest to luteina pod język).

Gość dx
no ale lekarz ci nie powiedzial jak masz przyjmowac??????? zazwyczaj zalecaja od 16-25dc ale tez musisz wiedziec ile tego. Na wlasna reke nie kombinuj bo to nie cukierki tylko hormon!!!! Zadzwon do gina albo sie umow jeszcze raz i powiedz ze zapomnialas co i jak . Kazda kobitka to indywidualny przypadek wiec mozesz miec zupelnie inne dawki niz reszta

Gość syrennka
lekarka zapisała mi to na kartce, niestety za nic nie mogę jej znaleźć :( Pamiętam, że mówiła, żeby przyjmować luteinę przez trzy miesiące, wypisała receptę na dwa opakowania po 30 tabletek. Wychodzi na to, że jeśli miałabym ją przyjmować przez te 10 dni każdego miesiąca, to daje to 2 tabletki dziennie razy 10 dni, więc w sumie w takim dawkowaniu zużyłabym dokładnie 60 tabletek, tak jak przepisała. Chciałabym się tylko upewnić, czy zaraz po miesiączce mam ją przyjmować (bo wtedy musiałabym to rozłożyć na mniejsze dawki), czy zawsze od 16. dnia cyklu? Wtedy wychodzą dwie tabletki x 10 dni, czyli chyba poprawnie co do zaleceń? No właśnie, to są duże hormony :( Czy te dwie tabletki dziennie to nie za dużo? Chyba będę musiała się z nią skontaktować.

Gość dx
nie jest to za duzo hormonu...jesli p doktor napisala ze od 15dnia cyklu to w kazdym cyklu od 16dnia..poszukaj lepiej kartki albo skontaktuj sie z nia jeszcze raz. luteina 2x1 to nie jest duza dwaka hormonu...natomiast jest to lek i na wlasna reke nie ma co przyjmowac