Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Normaa

cholestaza w 15 tygodniu?!?!?!

Polecane posty

Gość Normaa

Zaczęło się od swędzenia. głównie na pupie, pod pachami, nawet pod kolanami. Pojawiaja się tam zmiany skórne, skóra taka chropowata jakby. W sumie nie wiem czy to od drapania, czy też odwrotnie - drapię się bo są krosty:( Zrobiłam wyniki i niestety: ALAT 43 (norma do 31) AspaT 37 (norma do 32), fosfotaza 46 (35-105) bilirubina 0,48 HBS i HCV ujemne Byłam u kilku lekarzy i kazdy co innego. Bardzo boję się cholestazy w tak wczesnej ciąży!!!! LEkarze mówią że raczej nie, ale... Mam dietę, kazali zmienić proszek do prania i za 2 tygodnie powtórzyć wyniki. Biorę też Essentiale forte. Oszaleję z niepokoju! Czy cholestaza może być tak wcześnie? Czy jest wtedy bardzo niebezpieczna?:( MArtwię się o Małego:(:(:(

Gość blybly bdkei
cholestaza jest wywołana raczej uciskiem na wątrobę macicy w późnej ciąży, poza tym swędzą głównie stopy i dłonie.

Gość Normaa
Obys miała rację! Jestem nieprzeciętna panikara - i efekt taki że pewnie będę mieć małego nerwuska;) Czy jednak ta choroba nigdy nie zdarza się wcześniej? Naczytałam się w necie straszliwych historii:(:(

Gość no to nie dobrze wygląda
a robiłas wcześneij badania wątrobowe? może te podwyższone wyniki już vyły wcześniej. Poza tym - nie są aż tak wysokie!

Gość blybly bdkei
zaufaj lekarzowi, podwyższone próby wątrobowe moze wynikają z diety. Wyluzuj . Mnie całe ciało swędziało w tym okresie jak jasny pieron. od hormonów, powiedziała moja pani dermatolog.

Gość Normaa
blybly bdkei dzięki! Lejesz miód na moją swędzącą duszę:) Oby, oby!

Gość sfdac
ja mialam cholestaze. pamietam to jak dzis a bylo to rok temu. mnie swedzialo CALE cialo. doslownie wszedzie, nawet w uszach i na glowie. wartosci watrobowe mialam w porzadku ale badanie z serum wartosci kwasow zolciowych wyszlo tragicznie. norme mialam przekroczona wielokrotnie. dostalam od lekarza przepisany ursofalk i bralam od 7mca az do porodu. powiem ze mialam te dolegliwosci od 6 mca a na poczatku moja ginekolog zwalala ten swiad na hormony az w koncu nie wytzrymalam i poszlam do szpitala i tam mnie rpzebadali. nie lezalam stacjonarnie. cholestaza to paskudztwo ja przez to nie spalam i plakalam bo tak okropnie mnie cialo swedzialo. po 5 dniach przyjmowania ursofalk swiad ustal

Gość ja ma tak że..................
dziewczyny co Wy piszecie, cholestaza to ucisk na wątrobę???no takiej bzdury to nie słyszałam jak żyję.......... Cholestaza - wątroba nie toleruje hormonów ciążowych. Ja miałam cholestazę ciążową, uaktywniła się w 6 miesiący ciąży i niestety do końca ciąży leżałam w szpitalu. Ale ja miałam kilkakrotnie przewyższony ASPAT i ALAT. Dlatego boje się kolejnej ciąży bo podobno może cholestaza uaktywnić sie dużo wcześniej. Dodam że synek urodził się zdrowy i o czasie, także nie denerwuj się. Niektóre kobiety w ogóle nie mówią swoim lekarzom o świądzie skóry i nie mają pojęcia że to cholestaza i też dobrze się kończy. Mi lekarze w szpitalu powiedzieli że to nowa choroba o której bardzo mało się wie zatem trzeba poprostu monitorować ciąże i dlatego nakazują lerzenie w szpitalu. Oczywiście były takie kobietki że im wyniki pospadały do normowych i wypuszczano je do domów, mi niestety nie spadły.

Gość Normaa
6 miesiąc to jeszcze jestem w stanie pojąc - ale czy miał ktoś w 4? I czym to cholerstwo może grozić tak wczesnie?

Gość sfdac
do kobiety ktora pisze ze to nie przez ucisk to coz..... powiem ze sie mylisz. jest nacisk na watrobe i wtedy kwasy nie maja ujscia. przez te kwasy jest swedzenie a w szegolnosci w rekach i stopach chociaz pozniej ogarnia czesto cale cialo. bierzez leki na zneutralizowanie kwasow i po probelmie. jest tez cos takiego jak cholestaza na poczatku ciazy ale nie wiem teraz dokladnie o co dokladnie chodzi w tym problemie. jednak ta cholestaza w pozniejszych m-cach njest wywowala przez ucisk na watrobe ktora nie moze normalnie pracowac.

Gość Normaa
no to pięknie/:(

Gość sfdac
autorko w internecie masz wiele wiadomosci na temat cholestazy ale najlepiej to znalesc dobrego specjaliste. ja zazywalam leki i nie mialam problemu do porodu. podaje ci przykladowy link http://forum.gazeta.pl/forum/w,585,33659229,,Ursofalk_na_cholestaze_ktora_z_Was_stosowala_.html?v=2&wv.x=1

Gość Normaa
czy w cholestazie możliwa jest wysypka?