Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość veronkaaaa

Mycie zębów początki - co i jak

Polecane posty

Gość veronkaaaa

Dziewczyny powiedzcie co i jak mam robić, jak często, czym. Moja córka sokńczyła 6 m-cy i wychodzą jej pierwsze ząbki. Jak o nie dbać. Proszę o szczegółową instrukcję, bo naprawdę nic nie wiem. Dzięki

Gość poczekaj aż wyjdą całe
i normalnie myjesz delikatnie szczoteczką

Gość veronkaaaa
ok, prosze o więcej szczegółów - jaka pasta, jaka szczoteczka i co to znaczy "myjesz normalnie" w przypadku 2 zębów?

Gość veronkaaaa
chyba żartujesz? umówić się do dentysty z pól rocznym dzieckiem w celu oswojenia z gabinetem??

Gość jaśka co ma waśka
kup szczoteczke i paste najlepiej w aptece na poczatku mozesz myc sama woda albo z maluchną iloscia pasty, wazne zeby oczyscic zabki z osadow. - dziecko bedzie zagryzac szczotke i masowac przy okazji dziąselka i nieprawda, ze czekasz ze zeby musza wyjsc cale, tak jak ktos wyzej radzil..... a jak sie postarasz to maluch bedzie traktowal mycie jak zabawe i chetnie bedzie myl

Gość veronkaaaa
a gdzieś czytałam, ze wlasnie pastę nie, bo dziecko ją połknie

Gość hlk mp kp ko ko ko ko
Ja zaczelam dziecku myc zeby kolo 20 m-ca dopiero. Wczesniej byl krzyk i placz. Teraz moje dziecko ma 5 lat i ma zdrowe zabki. Mimo, iz je slodycze. Wiec to nie kwestia mycia od pierwszego zabka i nie dawania slodyczy... Moj tata mieszkal na wsi, pochodzil z biednej rodziny, wiec u nich pasty do zebow nie bylo gdy byl dzieckiem- byla jedna pasta i to raczej byl towar nie dla biednych... W podstawowce byl tylko dwa razy u dentysty, bo wtedy wszystko na zywca robili, zreszta dentysci nie bawili sie w plombowanie malych dziurek, tylko czekali az ubytek bedzie wielki. Moj tata mial uraz do dentystow, jak byl w szkole zawodowej, to na zywca mial wyrwany zab. Zeby myl, ale do dentysty odwazyl sie isc po prawie 40 latach i... mial tylko jeden zab do plombowania i sciagany kamien...

Gość hahula
kupujeszsilikonową szczoteczkę nakładaną na palec, moczysz ją w wodzie i masujesz dziąsła i pierwsze zęby. Możesz też nawinąć na palec gazę zamoczoną w przegotowanej wodzie i obmywać dziąsła. Możesz też kupić w aptece pastę dla niemowląt od 6 miesiąca życia i na tę silikonową szczoteczkę trochę wycisnąć, obmyć, potem wypłukać szczotką zamoczoną w wodzie.

Gość hahula
Ja myłam samą wodą odkąd zaczęły się wybijać 1 zęby, czasem gazą, czasem tą silikonową szczoteczką. Jak zbliżał się do roczku kupiłam właśnie tę pastę i taką normalną szczoteczkę z włosia dla małych dzieci i codziennie wieczorem myjemy tym zęby. Później jeszcze przeszłam na pastę elmex dla dzieci od roczku.Tak że odkąd dziecko miało 4 miesiące dbamy o dziąsła i zęby, a teraz ma ponad rok.

Gość zęby;
ja zaczelam juz myc dziaselka zanim pojawil sie 1 zabek. mam szczoteczke silikonowa ktora zakladam na palec wskazujacy. zamocze pod woda i czyszcze dziaselka. teraz jak corce wychodzi 1 zabek to tez go dziennie "myje". jak wyjdzie caly to bede na ta szczoteczke nakladac paste do zebow dla dzieci od 0-6lat . ta paste dzieci moga polknac, nie ma problemu;) te szczoteczki na palec sa super bo przyzwyczajasz dziecko do uczucia ze " ma cos w buzi" . moja sie msieje jak jej czyszcze:)

Gość veronkaaaaaa
dzięki dziewczyny :)