Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość I have a dreamm

Gdzie najlepiej wyjechać za granicę

Polecane posty

Gość I have a dreamm

Rozważam USA, WB, Niemcy (choć Niemiec specjalnie nie lubię) może Belgia, Francja i Holandia. Ewentualnie Włochy... Hiszpania może. W jakim kraju się żyje najlepiej?

Gość I have a dreamm
podonoszę, w którym z tych krajów się najlepiej żyje, ludzie są przyjaźni, mili społeczeństwo, warunki itp.

Gość dziaddek
tam gdzie nie ma polakow albo jest ich malo

Gość I have a dreamm
tam gdzie nie ma polakow albo jest ich malo- czemu tak mówisz? a może właśnie tam gdzie dużo wyjeżdzżają to oznacza że coś w tym kraju jest? Tak się zastanwiam. Np. Francja to bogaty kraj, w Holandii społeczeństwo tolerancyjne to chyba dobrze tzn. że nie są tolerancyjni tylko wobec odmienności seksualnej ale ogólnie na luzie. WB cieszy się wzięciem pewnie nie bez powodu. W ameryce podobno ludzie są życzliwie nastawieni. Hiszpanie zawsze się wydawali otwarci i towarzyscy... Niemcy hmmm pewnie dobre warunki tam są, ale nie jestem przekonana do narodu

Ja mieszkam w Niemczech i nie narzekam :) Jeśli chodzi o Twoje pytania: Mieszkam od 99 roku i zawsze spotykałam się z przyjaznym nastawieniem, dużą tolerancją, życzliwością itd. państwo dba o obywateli, jest dużo możliwości zdobycia wykształcenia, ''nadrobienia'' jeśli się z jakiś powodów nie ukończyło szkoły. Nigdzie Cię nie dyskryminują ze względu na narodowość czy słabą znajomość języka mam na myśli urzędy państwowe różne. Ludzie są wyrozumiali, otwarci i pomocni. Jeśli chodzi o pracę to nie jest aż tak strasznie trudno ją znaleźć, płaca też nie do pogardzenia, super alternatywą dla młodych ludzi jest tzw. Ausbildung - robisz coś na styl praktyki (chociaż w Niemczech to dwie różne rzeczy) w wybranym zawodzie, firmie. Trwa to 2 - 3 lata. Uczysz się wtedy wykonywać prace związane z zawodem a po ukończeniu możesz zostać w danej firmie i pracować za nomalne wynagrodzenie albo szukać pracy gdzie indziej. Jedną dużą wadą Niemiec jest dla mnie biurokracja straszna. Pełno papierkowej roboty, załatwiania, itd. Nie mam doświadczenia jeśli chodzi o inne kraje więc musisz się zdać na opinię innych osób :)

Gość uyhuhuiyhyy
Ja polecam USA, mieszkam od 5 lat i jestem zadowolona.

Gość I have a dreamm
okej, dziękuję Mycho za udzielenie się i opis sytacji w Nieczech, teraz byłoby miło gdyby wypowiedział się ktoś o innych krajach

Gość I have a dreamm
uyhuhuiyhyy- opowiedz coś więcej o kraju ludziach i pracy. Mieszkasz w Chicago czy gdzie indziej?

Gość paralizator
Mycha ile masz lat?

Gość thaisweet
a ja mimo ze wiekszosc narzeka polecam uk. mieszkam tu od 12 lat i polecam poludniowe wschodnie wybrzeze.ludzie sa w wiekszosci przyjazni na opieke medyczna zlego slowa nie moge powiedziec i ogolnie mi mieszka sie swietnie

Gość paralizator
a nic tak pytam, ciekawe że moja kuznka jest w twoim wieku i w 99 wyjechała do Niemiec, masz może na imię Sylwia? :D Bo na nią Mycha mówili :D

Gość I have a dreamm
thaisweet- południowo wschodnie... a gdzie mieszkasz? jesteś z londynu?

Gość hbhjbg
Włochy sa piekne, jezyk latwy i spewny ale ale TAM JEST BIEDA, ciezko z praca

Gość thaisweet
mieszkalam w londynie 9 lat i przenioslam sie do brighton nad morze.w londynie zaczely meczyc mnie tlumy i spedzanie godzin w metrze itp. teraz mam super mieszkanko nad morzem a jak mam ochote na londyn to tylko godzina pociagiem

Gość I have a dreamm
bieda we Włoszech? serio? Znajomy moje koleżanki tam pracował i nie mówił nic o biedzie...

Gość uyhuhuiyhyy
Teraz nie mieszkam w Chicago, ale tam jest wielu Polakow. Mieszkalam tam przez pierwszy rok, ale z Polakami mialam malo do czynienia. Teraz mieszkam na poludniu Stanow i tu wogole nie mam kontaktu z Polakami (dlatego czasami siedze na Kafe). Kraj jest piekny, ludzie usmiechnieci i zawsze mili, ale nie dlatego, ze cie lubia, oni tak juz zostali wychowani. To wszystko bardziej na pokaz, ale mnie to nie przeszkadza, wole patrzec na usmiechnietego Amerykanina, niz na skwaszonego Polaka. Mi zyje sie bardzo dobrze, ale ja mam szczescie, bo moj maz ma bardzo dobrze platna prace i jest Amerykaninem. Zycie jest latwiejsze, ale teskni sie troche za Polska. A tak ogolnie to o dobra prace teraz jest bardzo trudno, zawsze znajdziesz jakas marnie platna (co i tak w przeliczeniu na zl wydaje sie duzo), ale jest duzo ciezej niz np 10 lat temu. Powiem tak, jesli masz ulozone zycie w Polsce to nie warto tu przyjezdzac, jesli nic cie w Polsce nie trzyma to ryzykuj wyjazd. I jeszcze jedna sprawa, jesli chcesz tu przyjechac to tylko legalnie, co jest bardzo trudne.

Gość I have a dreamm
do stanów trudniej jest wyemigrować niż np. do krajów europy? czemu tearz jest tu gorzej niż 10lat temu to po tym kryzysie cobył coś 2007-2008?

Gość I have a dreamm
"owiem tak, jesli masz ulozone zycie w Polsce to nie warto tu przyjezdzac, jesli nic cie w Polsce nie trzyma to ryzykuj wyjazd." czyli np. w WB jest łatwiej o dobrze płatną pracę niż w USA?

Gość uyhuhuiyhyy
Nie wiem jak jest w UK, bo tam nigdy nie mieszkalam, a w Stanach robi sie gorzej odkad wmieszali sie w ta glupia wojne w Iraku. Powiem tak, bogaci sa jeszcze bogatsi, a biedni biedniejsi. To nie wiesz, ze do USA jest ciezej wyemigrowac niz do krajow Europy zachodniej? jesli nie wiesz, to sobie lepiej poszukaj, zapewniam, ze latwo nie jest. Nawet wize turystyczna ciezko dostac, a o nia nie warto sie strac jesli chcesz wyjechac na stale. Powodzenia.

Gość Scupydo
Ja mieszkam we Wloszech i powiem Ci ze to fantastyczny kraj, super ludzie klimat, istna frajda. Slaby punkt to praca, jest jej malo dla Wlochow, ale jak juz jest, to dobrze sie zarabia. Zaczynac tu od poczatku dla obcokrajowca?, nie polecam, same najgorsze roboty i za mala stawke, bo przyjechali tlumnie "ruskie" i zanizyli stawki.

Gość I have a dreamm
"To nie wiesz, ze do USA jest ciezej wyemigrowac niz do krajow Europy zachodniej? " tzn słyszałam, ale w ogóle mnie zastanawia,. czmeu tak jest??

Gość gość
Chyba najbardziej się opłaca wyjechać do Niemiec. Sam pracuję przy produkcji form ze sztucznego tworzywa w Erfurtcie i jestem bardzo zadowolony z pieniędzy i rodzaju pracy.

Gość gość
Tylko Szwecja! Niema lepszego kraju. Jak coś blisko do PL, praca jest, zarobki Ok, ludzie przyjaźni, język łatwy.