Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martaitak

Prolatkyna 17 razy ponad normę...proszę

Polecane posty

Gość martaitak

17 razy jest po obciążeniu, (60 min). w pierwszym dadniau jest 246, a póżniej rośnie do 4 374. Czy to moze wskazywać na gruczolaka, błagam o pomoc..

Gość Kilcia
Rozumiem że masz wzrost 4-krotny?To raczej wyklucza jego obecność. Masz bóle głowy,zawroty i ubytki w polu widzenia?Jesteś kobietą czy mężczyzną?Masz jakieś objawy które Cię niepokoją?Dlaczego zrobiłeś/aś poziom prolaktyny?Przydałby się rezonans głowy z oceną przysadki.Wtedy będziesz wiedzieć.Głowa do góry będzie dobrze,musisz mieć tylko endokrynologa,on pokieruje dalej. Prawdopodobnie będzie potrzeba diagnostyka na oddziale endokrynologicznym.:)Będzie dobrze,sama mam gruczolaka w przysadce-najprawdopodobniej mieszanego(wydziela prolaktynę i tsh). Napisz do mnie na gg:25434464.

Gość Kilcia
A normy do tej prolaktyny?Widzę teraz że rośnie Ci prolaktyna do 4374?To raczej wskazuje na hiperprolaktynemię czynnościową (na skutek stresu). W tym wypadku nie masz gruczolaka.:)Masz duży wzrost,lepszy jak jest za duży jak nie ma go wcale. Pozdrawiam.

Gość jaagataaaa
ja mam te objawy, ktore wymienilas plus miesiaczka raz na kilka miesiecy, ale jeszcze nie robilam badan tej prolaktyny... mecze sie tez z tradzikiem na rzuchwie, ramionach i dekoldzie

Gość Kilcia
Zrób poziom prolaktyny najlepiej od razu z obciążeniem z metoklopramidem. On określa rodzaj hiperprolaktynemii. Jeżeli po podaniu MPC prolaktyna wzrasta 5 razy i więcej to mamy do czynienie z hiperprolaktynemią czynnościową. Jeśli nie ma tego wzrostu lub jest on niewielki (tzw.sztywny test z MPC) to mamy gruczolaka w przysadce. Mój wzrost po podaniu MPC to 1,7raza,także wskazuje na gruczolaka w przysadce,rezonans tylko go potwierdził(4,5 mm).

Gość martaitak
Dziękuję za odpowiedzi. Skierowanie na badania dał mi dermatolog (specjalista od chorób włosów i skóry głowy). Jedyna objawy z którymi się zgłosiłam to bezsenność - nie śpię całymi nocami, w weekend zasypiam o 8 nad ranem kiedy nie idę do pracy, no i włosy mi wszystkie wypadły. Głowa czasami boli, ale nie dopatruję się czegoś groźnego. Skoro prolaktyna tak dużo podskoczyła po obciążeniu to nie jest gruczolak. A Ty Kilcia jak sobie radzisz z nim? Nie trzeba tego operować?

Gość martaitak
Z miesiączką nie wiem, ponieważ bardzo długo brałam tebletki. Dopiero teraż odstawiłam więc zobaczymy, co z tym będzie.

Gość martaitak
Ze też takie dziwne rzeczy nas się czepiają. Mam nadzieję, ze będzie wszystko Ok u Ciebie. Swoją drogą robiłam też badanie chyba kortyzol i jest w normie, a to jego nazywają hormon stresu....

Gość Kilcia
Wiem ja też przechodziłam kompleksowe badania kortyzolu,rytm dobowy, hamowanie z dexametazonem .Ale kortyzol mam w normie,a prolaktynę i fT4 niestety nie.